MENU

Украина заняла 144 место в рейтингу коррупции, а в Китае за это расстреливают

1212 0

Цифри річ відносна,ними легко маніпулювати. Однак подібнірейтинги дають змогу звернути увагу нате, що рівень корупції навряд чи залежитьвід ВВП, браку чи наявності ресурсів,традицій, ментальності, рівня освіти,наявності громадянської війни, історичнихта інших передумов.

Україна розділила144-те місце із охопленими війною Сирієюта Конго у новому рейтингу від TransparencyInternational. 144-те із 176-ти. Чим більша цифра,тим корумпованішою вважаєтьсякраїна.

Сирійці розповідали, що накожному підприємстві чи в компанії можепрацювати людина, яка насправдіпредставляє той чи інший державнийорган – поліцію, Міністерство торгівлі.Представники цієї структури, «тамуїн»,можуть будь-якої миті написати звіт пробізнес, але що саме міститиметься вдокументі, залежить лише від заплаченоїїм суми. Власне боротьба з корупцієюбула однією з причин протестів, щорозпочалися 20 місяців тому й вже потімпереросли у війну. Сирійці, до речі, тежскаржилися, що звичка давати хабара уних в крові, що це норма, як і в багатьохінших арабських країнах. Та постреволюційнийТуніс, де у другу річницю Арабськоївесни люди досі незадоволені станомречей та вимагають від уряду більшоїпідзвітності, на 75-му місці, Єгипет –на 118-му. Йорданія, де нині триває новахвиля протестів, а місцеві активістискаржаться на прогнилий державнийапарат та кланову систему, – на58-му.

Якщо повернутися до регіонунашого, то на пострадянському просторіза Україною хіба Центральна Азія, завинятком Казахстану, котрий ділить ізРосією 133-тє місце. Грузія – 51, Молдова– 90, Білорусь – 123. Час від часу я полюбляюслухати українців, котрі розповідають,що на членство у ЄС ми заслуговуємобільше, аніж корумповані Румунія (68) чиБолгарія (75). І тим паче більше, аніжТуреччина (54), Косово (105) чи Албанія(113). Та й справи у нас кращі, аніж у греків(94), про що час від часу теж заходитьмова. Так само цікаво слухати любителівподискутувати про те, що в США теж єкорупція. Звісно, у США також існуєкорупція, тому їх відправили на 19-тупозицію, а першу віддали Данії, Фінляндіїта Новій Зеландії. Китай, де за корупціюрозстрілюють на 80-му місці, тоді якТайвань – 37-ий.

Також цікаводискутувати з прихильниками Уго Чавеса,котрий для багатої на нафту Венесуелизаробив 165-те місце, розділивши його зГаїті – найбіднішою країною Північноїпівкулі.

Загалом висновки невтішнідля всього світу: у двох третинах країнрівень корупції «дуже високий». Утім,це твердження теж відсносне. Корупціїне стало більше, аніж півтоліття назад.Просто більшість громадян в усіх регіонахсвіту від Латинської Америки доЦентральної Африки почали вимагати усвоїх урядів підзвітності та прозорості.Може й ми колись доб'ємося.

Наталя ГУМЕНЮК 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини