MENU

Бюджет: переглядати не можна залишити без змін

292 0

 

Коли піднімають проблему бюджету та необхідність його перегляду, тема проведення АТО є важливою і вже достатньою, але далеко не єдиною причиною такого перегляду. Безумовно, події, які переживає цього року Україна, зумовлюють посилення спаду економіки. Результатом цього є зменшення доходів, які зараз оцінюють у 13 млрд. грн. Сама АТО до вже виділених 7,5 млрд. грн. потребує 16,9 млрд. Це також включає кошти на відбудову зруйнованих міст та інших населених пунктів сходу України.

Але з економічної точки зору це навіть не головна причина необхідності такого перегляду. Якщо дехто думає, що без урахування перелічених проблем нестача коштів державного бюджету поточного року (дефіцит) складає 68,6 млрд. грн., як це передбачено законом, то він, на жаль, дуже помиляється. Справа в тому, що значну частину видатків бюджету пускають поза бюджетом. А раз вони не йдуть через «касу», то дехто «не бачить» їх видатками і дефіцитом.

Типовим прикладом такого фінансування видатків є виділення коштів «Нафтогазу України», коли Уряд дає ОВДП компанії, а та продає їх і отримує гроші на рахунок повз рахунок Уряду. В діючому законі таких видатків є майже 39 млрд. Їх можна знайти у відповідному додатку до закону.

Але ситуація у газового монополіста, судячи з нещодавно оприлюднених Урядом матеріалів, є значно гіршою, ніж вона подавалась раніше. Бо роками дефіцит компанії покривався кредитами, які прикривали проблему нестачі коштів. У результаті реальний масштаб проблем перевищує відбитий у бюджеті в рази.

Не стану згадувати інші додаткові «дрібнички» бюджетного дефіциту, які тягнуть, на жаль, не на мільйони і навіть не на мільярди. Немає сенсу займатися й арифметикою, складаючи цифри «дірок» до купи. Наведених даних достатньо для розуміння серйозності ситуації та надзвичайної важливості прийняття рішень. Бюджет цього року мусить бути переглянутий з одночасним схваленням дій, що дозволяють зменшити фіскальний розрив.

Прихильникам олімпійського спокою нагадаю, що останніми роками Україна завдяки політиці життя в борг опинилася в ситуації, коли вона просто нездатна забезпечити безпечне фінансування такого обсягу видатків. Масштаби позик стали непідйомними. Сподіватися на диво? Дива не станеться. Диво треба творити. Діями, рішеннями. І непростими рішеннями. Влада зобов’язана прийняти ці рішення. Дострокові вибори парламенту в жодному разі не можуть бути причиною неприйняття цих рішень.

Хочу закликати українських політиків не боятися власних громадян та довіряти їм. Більшість наших співвітчизників здатна зрозуміти всю глибину труднощів, які переживає країна, та неминучість багатьох рішень, які треба прийняти в цих умовах. І кожен з них знайде правильне місце комі в назві матеріалу.

Простих рішень у нинішній ситуації немає. Час простіших рішень згаяно. Треба чесно говорити з країною, пояснювати проблеми, необхідність неминучих дій та їх наслідків. І не тільки говорити, але й адекватно діяти, починаючи з самообмежень та закриття різного роду тіньових схем.

Віктор ПИНЗЕНИК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини