MENU

Термоядерний реактор під Києвом?

4816 4

Цими днями світ облетіла приємна звістка, що начебто американською компанією «Lockheed Martin» успішно розробляється термоядерний реактор. І що його серійне виробництво має розпочатися в США через 10 років. І що це докорінно змінить світову енергетику. Зокрема, РФ перестане бути постачальником нафти і газу.

В Україні про це висловилися багато політиків. Здебільшого ті, хто не знає ядерної фізики і - фізики загалом. Фахівці наразі мовчать. Оцінок не дають. Фахово не висловлюються.

У цьому контекті щонайменше дивними звучали висловлювання відомих російських вчених А. Красільнікова і Є. Вєліхова. Їх слова на кшталт «этого не может быть потому, что не может быть» нагадує старі радянські часи, коли СРСР доганяв і переганяв США.

Очевидно, українські вчені і фахівці наразі аналізують ситуацію і мовчать, оскільки свого часу заблокували інформацію про здобутки української приватної лабораторії під Києвом, біля селища Вишневого «Протон - 21». Саме у цьому закладі ще майже півтора десятиліття тому була реалізована малозрозуміла (як тоді, так і тепер) реакція, яка давала надію на створення нового виду джерела енергії. І вже давно, в разі успіху, можна було вирішити питання енергозалежності від зовнішнього постачальника.

Треба відверто зізнатися, що нафто-газове лобі в Україні і «класична» наша наука за весь час до сьогодні не дали змоги державі Україна задіяти всі необхідні механізми для остаточного зясування чи згадане відкриття реальність, чи помилка. І Заходу це було мабуть не потрібно.

Може хоч тепер, як часто бувало – після когось (цього разу після США), ми, українці, з'ясуємо, що маємо вдома?!

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини