MENU

Київські підприємці оригінально борються з корупцією

4837 2

Після Революції гідності підприємці почали виявляти все більше нетерпимості до корупції та свавілля чиновників. В той час як уряд з боями намагається скоротити кількість перевіряючих органів та дозвільних документів, окремі підприємці беруть ініціативу у свої руки. Головна їхня зброя – публічність, зокрема через біг-борди та соціальні мережі.

Так, мережа магазинів Good Wine відкрито та оригінально заявила про вимагання хабаря з боку працівників СБУ на вивісці власного магазину:

Поряд з плакатом була здійснена відповідна кампанія у facebook:

Здавалось би, річ маленька, але дієва. СБУ одразу публічно відреагувала на звинувачення, керівник відомства взяв справу під особистий контроль. Принаймні Good Wine залишився задоволений, зокрема подякував громадськості за підтримку та сказав: "завдяки Вам нас почули".

Ідея актикорупційного біг-борду не нова, ймовірно перший з'явився в Києві 22 липня – його повісили на вул. Вадима Гетьмана, 13:

За іронією, чиновники КМДА вимагали у власника магазину дозвіл на вивіску на його ж магазині, про що було повідомлено у самій вивісці. Аналогічно була створена спеціальна сторінка у Facebook для привернення уваги до проблеми:

Необхідність отримання дозволу на рекламу навіть на приватному магазині передбачена перенасиченим абсурдними погодженнями українським законодавством. Для регулювання ринку рекламних послуг в Києві була створена спеціальна структура – КП "Київреклама", в завдання якого входила видача документів дозвільного характеру на всі прояви зовнішньої реклами.

Як це працює: підприємець, зібравши потрібні документи щодо вивіски, подає їх в центр надання адміністративних послуг. Через тиждень йому приходить відповідь з формальною відмовою. Підприємець починає шукати "підходи" до вирішення проблеми і швидко знаходить за допомогою гугла. Обдзвонивши фірми, що спеціалізуються на допомозі в отриманні дозволів на зовнішню рекламу, отримуємо картину: 20-25 тисяч гривень за один дозвіл. За словами підприємців, посередники не приховують, що левову частку заносять в Київрекламу.

Ще однією складовою корупційних потоків, як стверджують підприємці, є "кришування" бездозвільних вивісок інспекторами КП "Київреклами". Оскільки, щомісячна платня місту можлива лише за умови коли рекламна вивіска магазину знаходиться на будинку комунальної власності, то "сірі" вивіски прикривають за 100 $/міс. без розбору у чиїй власності будівля.

Авторів першої антикорупційної вивіски таки покарали за їхню сміливу позицію, зірвавши 9 жовтня плакат, який викриває корупцію:

На мою думку, остаточно побороти проблему вдасться, лише зі скасуванням отримання дозволу на розміщення реклами на власному приміщенні.

Доки не скасовані "мутні" процедури, доти варто не давати корумпованим чиновникам легкого життя. Хто хоче допомогти сміливим підприємцям побороти одну із корупційних дозвільних процедур приєднуйтесь до групи:

https://www.facebook.com/groups/302086579973938/

Ідея використовувати біг-борди та соціальні мережі для викриття вимагань чиновниками хабарів цілком може швидко поширитись як ефективний флешмоб, на що будемо сподіватись.

Як чиновники намагаються насильно боротись із флешмобом можна побачити тут:

https://www.facebook.com/video.php?v=302949959904783

Мар'ян ЗАБЛОЦЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини