MENU

Одесити провели мітинг «За врятування Куяльницького лиману»

5248 1

Одесити «лікували» президента куяльницькою гряззю, щоб «жив по-новому». Одеські дотепники стверджують, що у кожному жарті є дещиця жарту, а все інше - правда. Цим правилом вони керувалися і 16 грудня під час мітингу «За врятування Куяльницького лиману». Провели його активісти громадської організації «За всю Одесу» за участю свободівців та «Правого сектору» у вигляді флешмобу на сходах Одеської ОДА.

 

Флешмоб за врятування Куяльницького лиману


Учасники акції тримали плакати «Зупинимо екологічну катастрофу», «Ні каналізаційній трубі в Куяльник», «СОС! Збережемо Куяльник для України!».

 

Поруч вони встановили картонну фігуру з фотографією Президента України Петра Порошенка і написом на грудях «Живи по-новому». Потім пікетувальники обмазали привезеною з Куяльника лікувальною гряззю фігуру глави держави та вивіску ОДА. Один з учасників мітингу після цього зауважив: «Був Петя, став Обама». Потім, звертаючись до гаранта, організатор акції Андрій Сидоренко сказав: «Петре Олексійовичу, ці грязі допомагають народу України лікувати хвороби суглобів, від цих грязевих процедур жінки починають народжувати здорових українців. Сьогодні хочуть знищити це національне багатство – те, чим лікується, оздоровлюється наш народ. Петре Олексійовичу, сьогодні ми хочемо показати, що лікувальні грязі ще й на розумові здібності впливають – ми хочемо, щоб ви почали думати й робити все в інтересах цих людей, які зібралися тут, хлопців, які нині захищають Україну в АТО, які стоять на кордоні, які живуть по всій Україні, в всьому світі. Петре Олексійовичу, сьогодні на вашій совісті, в тому числі, й вирішення проблем Куяльницького лиману».

 

 Напис на фігурі з фотографією П.Порошенка зробили лікувальною гряззю


Активісти-екологи мають намір передати відкриті листи з вимогою зупинити роботи по з’єднанню Куяльника з морем у Верховну Раду, президенту й прем’єр-міністру. Вони переконані, що наповнення лиману морською водою, яке планується розпочати 24 грудня, призведе до екологічної катастрофи. А даний проект — банальне відмивання грошей.

 

Головна вимога учасників пікету


Нині громадськість Одеси кинула всі сили, щоб якомога швидше врятувати унікальну водойму від тотального висихання. Адже вже кілька років поспіль через безсніжні зими та бездощів’я надходження води в лиман було мізерним. Зарегульована й обміліла  річка Великий Куяльник, яка живить Куяльник прісною водою. Через це глибина лиману вже рідко де перевищує півметра.

 

 Куяльницький лиман катастрофічно мілішає


Щоб уберегти лиман від висихання, за порадою екологів уже прокладається труба, що з’єднає його з морем. Гідроеколог Олег Гриб вважає, що ця труба довжиною в 1170 метрів має нахил від моря до лиману, тому немає потреби у насосній станції. По ній вода надходитиме у водойму самотоком в обсязі одного кубометра на хвилину. Водночас учений застерігає, що не можна переповнювати Куяльник морською водою, щоб зберегти його цілющі властивості.


Його підтримав відомий громадський діяч, координатор руху «Комітет оборони Одеси» Сергій Гуцалюк: «Ми «воюємо» за Куяльник уже більше семи років. Тепер настав критичний момент — не можна чекати, поки чиновники і вчені домовляться, як «оживити» лиман. Поки вони будуть тягнути — лиман просто засохне, грязь і рапа втратять свої лікувальні властивості. Курорт умре остаточно й безповоротно. Умре все живе довкола — перетвориться на солончакову пустелю. Жителі північної частини лиману, де вода зникла, уже страждають від соляних бур. Маємо дешевий і швидкий спосіб врятування лиману, тож слід втілювати його в життя і прокладати водовід.

 

 Врятує чи згубить лиман водопровід із моря


Суперечки про майбутнє курорту і самого лиману все ще тривають. І поки вчені, геологи, історики та громадські діячі сперечаються, труби для зливання в лиман морської  води прокрадаються. На думку активістів громадської організації «За всю Одесу», якщо цей проект буде втілено в життя, то лиману, дійсно, буде «труба». Закінчивши одну акцію протесту, вони вже готуються до наступної. 24-го грудня, в день наповнення лиману морською водою, активісти вирішили заслонити велетенську трубу своїми тілами.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини