MENU

ТОП-6 принципів успішного кар’єрного зростання

1946 0

Я у бізнесі більше сорока років, і за цей час накопичилося стільки знань, що тепер хочу ними поділитися.

У бізнесі як на іподромі: щодня затамовуєш подих, спостерігаєш, твій кінь біжить першим чи останнім? Колись я кинув викладання і пішов у бізнес. Я вибирав. І вибрав цікаву країну, бо бізнес в Америці — це нудно. 

Я шукав країну, у якій розвалюється економіка, галопує інфляція, де шалена девальвація. Знайшов — Україна, 1992 рік.

Дуже цікавий і динамічний ринок. Я зайнявся стартапами. Із 1992-го працював у Japan Tobacco, за півроку — у KPMG. Ми започаткували тоді банківську академію. Потім був SUN Interbrew, згодом — «Крафт Фудз». Це був уже серйозний FMCG-бізнес з оборотом 15 мільйонів доларів.

Потому повернувся до академічного світу. Спочатку викладав стратегії дорослим, потім мене запросили до академії наук. Я повернувся додому, до рідного економічного середовища, тільки не в Америці, а в Україні. 

З ледачої людини я перетворився на нетерплячу, нікому нічим не поступався — гроші таке роблять.

Тепер я можу дати вам шість порад, як найшвидше дістатися вершини кар’єрної піраміди. 

1.Ставте собі високу мету. Найвищу, яка лише може існувати. Коли я був студентом, то хотів стати професором. Пішов у бізнес — щоб бути СЕО. Я не хочу нікому звітувати, ні під ким працювати. Чим вищу мету ви поставите — тим вище підніметеся. Прагніть замінити свого боса — тоді ви чогось досягнете.

2.Здобудьте максимум освіти. Я не жартую. Якби я не мав докторату — не зміг би працювати консультантом. А якби не був консультантом — не став би одразу СЕО. Освіта — це найкращий спосіб дістатися нагору якнайшвидше. МВА, докторат — це не просто папірці, придбані за гроші. То є знання! Це вам суттєво допоможе.

Свій докторат з економетрики я захистив у 1973 році. І можу зараз іти до аудиторії та викладати. Я можу аналізувати. Освіта дає можливість бачити цілісність. Якщо ви бажаєте стати керівником бізнесу, ви маєте досконало розуміти всі його процеси та функції.

Ви маєте, як диригент оркестру, керувати всім. І ви повинні розуміти той зовнішній контекст, у якому працюєте, — свою галузь та економіку. Тоді ваше керування буде вдалим. Це непросто, але ви маєте бачити всю картину. І ви повинні у чомусь бути фахівцем. Неможливо знати все однаково добре, щось потрібно уміти досконало. 

3.Не проґавте нагоду. Не буває такого, щоб у пріоритеті були вечірні моціони та  купівля автівки замість навчання, а потім гоп — і стаєте СЕО. Адже коли гуляєте,  ви пропускаєте можливості. 

Ніколи не бійтеся робити щось нове. Як ви боїтеся нового — на вас є хрест. Бо найцікавіше там, де нове. І де ніхто не знає, як далі йти. Ви, звісно, також не знаєте. Але це нові території. Якщо ви боїтеся — ви не вірите собі. І тоді ніхто вам не вірить. 

Це як подавати резюме. Якщо ви півроку вагаєтесь, хтось за цей час обійме вашу посаду т досягне чогось.

4.Ваші особисті риси дуже важливі. Але головне — важка праця. Це кажу я, ледача людина. Ви маєте горіти тим, що робите, — і тоді воно робиться, тоді не ліньки. Як ми колись жартували: якби нам не платили, ми би однаково  працювали б, адже нам цікаво, це азарт. 

Я не знаю нікого, хто дійшов вершини, не працюючи важко. І це не з 9 до 18 і не 5 днів на тиждень. Виникає питання, як бути з work/life balance? Але якщо ви любите те, що ви робите, то слід говорити про fun/life balance. Я чимало бачив, як люди, які люблять свою роботу, на тому самому місці праці живуть, знайомляться та й одружуються.

Скільки подружніх пар виходить з таких ситуацій!

Хочете керувати командою? Навчіться бути хорошим її членом. Тоді вас визнають колеги, і ви станете керівником. 

Будьте завжди відкритим, чесним, справедливим, об’єктивним, прозорим, не займайтеся дурницями, не йдіть на хитрощі. Ми зараз кажемо, що хочемо реформ, щоб усе було прозоро, щоб усі мали рівні шанси, щоб найкращі могли дістатися вершини.

Ніколи не спалюйте мостів, не руйнуйте стосунків. Світ дуже малий. Учора ви посварилися з кимось, а завтра він працює у Європі у штаб-квартирі вашого нового роботодавця. Якщо ця людина зла, недобра, підла — оминайте її, не йдіть «на ножі».

5.Завжди ставте себе на місце людини, з якою ви маєте справу. Тоді ви зрозумієте, які в неї потреби, які очікування, що ви можете запропонувати, щоб разом зробити більше. Це дуже важливо. Не варто думати про себе весь час і про свою проекцію на інших людей. Ніколи цього не робіть. І це стосується партнерів, боса, усіх.

6.Ставтеся до людей так, як би ви хотіли, щоб ставилися до вас. Згодом так і буде. Навіть нахаби та гордії, які з іншими можуть хамити, нехтувати тощо, поважатимуть вас. Встановлюйте цю культуру зв’язків. 

Наука — важка і  складна, а бізнес — легкий. Якщо ви опануєте цю науку відносин, ці шість простих принципів, у бізнесі вам буде легко. Як ринком, за Адамом Смітом, має керувати попит та пропозиція, так само людьми керують стосунки. 

І не забувайте вирізнятися від інших. Не одягом та зачіскою. Працюйте не так, як інші, і ви будете успішним!

Юрий ЛОГУШ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини