MENU

Російський акцент – зброя проти Майдану

1866 1

Кадри зі знайденим Дмитром Булатовим шокували нас усіх. Одразу ж закортіло помститись – людину тиждень катували! Хто? Та зрозуміло ж – хтось із російським акцентом. Стривайте, не поспішайте з висновками.

Вірніше зволікати якраз не можна, але діяти потрібно дуже зважено. Давайте розберемось. Є дві тенденції, які багато людей вже чітко бачать.

Майдан мобілізується переважно не за рахунок позитивних дій активістів (хай ніхто не ображається, наш ефект теж є, але він не ключовий). Майдан збирає найбільше людей внаслідок негативних дій супротивника. Розігнали студентів, штурмували майдан, звірськи побили Тетяну Чорновол, прийняли диктаторські закони, вбили активістів, катували Дмитра Булатова та ще безліч злочинів, які фіксують медіа та соціальні мережі. Стверджувати, що усе це сплановані дії у чіткому сценарії, можуть лише різні конспірологи. Важливо зрозуміти, що кожного разу мобілізується певна частина населення України.

Хтось мобілізується активно, а хтось обмежується лише співчуттям, тобто на Майдан не виходить, в полі не працює, але ідейно стає на бік Майдану. Таким чином зменшується прошарок людей, які ще досі не проявили своєї позиції та не визначились із стороною барикад. Повірте такі ще є.

Між негативною та позитивною (та яка робиться силами самих активістів) мобілізацією Майдану є одна ключова відмінність. Перша, на відміну від другої, водночас мобілізує людей, які засуджують Майдан і поки що цей процес відбувається лише на пасивному рівні (для активних дій потрібна грошова винагорода). Маркери поділу усім давно відомі: бандерівці vs москалі, ЄС vs Росія, дармоїди vs годувальники і тд. Маркер фашисти та мовний поділ використовуються найчастіше. Причому повторюсь ще раз - сценарію послідовних та взаємопов’язаних дій швидше за все немає, це все більше схоже на таке собі хаотичне розкидання зерен – авось якесь і проросте.

Подивимось на вчорашню новину про Дмитра Булатова. Заголовки рясніли згадкою про російський акцент катів Дмитра, такі ж заголовки з’явились і у закордонних медіа. Це означає, що першою характеристикою, за допомогою якої Дмитро Булатов зміг описати тих катів, був їхній акцент. Я не сумніваюсь, що Булатов може розрізнити українську російську та власне російську російську. Також сумнів нема в тому, що Дмитро каже правду. Важливо розуміти інше – ці люди протягом тижня приховували усе, що могло би їх якось ідентифікувати, окрім власного акценту. Потрібно було зробити усе можливе, щоб першою відповіддю Булатова на питання про те, хто були ці люди, був їх російський акцент. Згадайте коментар Ігоря Луценка. Він теж казав про російських акцент і навіть більше – сейсмолога Юрія Вербицького, на думку Ігоря, катували, бо він походить саме зі Львова. Ще раз напишу, щоб не було непорозумінь - я не кажу, що Булатов чи Луценко спеціально так казали, натомість я вважаю, що було зроблено усе, щоб вони неодмінно сказали саме так.

Якщо хочете, це більш досконала форма зливу. Роблять так, щоб потрібна інформація надходила від джерела, довіра до якого буде максимальна.

Інформація про російський акцент – це безвідмовний засіб для негативної мобілізації – тої яка долучає прихильників по обидві сторони барикад. Катували активіста, лідера Автомайдану. Катував хто? – Люди з російським акцентом. Як результат – майданівці готуються до активних дій, лунають відповідні заяви, а кількість пасивно співчуваючих Майдану людей теж зростає. Разом з цим з інших рупорів лунає меседж – Майданівці кажуть, що викрадачі були з російським акцентом. Хто майданівці – націоналісти, фашисти, бандерівці. І пасивних співчуваючих зі сторони Антимайдану теж стає більше.

Усе це поглиблює прірву між активістами Майдану, які ведуть позитивну мобілізацію, та тою частиною населення міст Сходу та Півдня, на кого ця позитивна мобілізація скерована та фактично, де вона найбільш потрібна для перемоги. На фоні цієї прірви додайте коментарі та заяви про можливість громадянської війни, потребу федералізації і тд.

Хто за цим стоїть? Це звісно важливо, але ніхто ніколи цього до кінця не з’ясує. Можна лише сказати, що люди, які свідомо чи несвідомо працюють на прірву мають величезний ресурс та певний вплив на рішення влади. І звісно ж ні для кого не секрет, що федералізація України вигідна Кремлю. Робити в Україні грузинський чи молдавський варіант не дозволяють масштаби, однак самої лише активізації розмов про федеративний поділ чи іншої форми загострення прірви може бути цілком достатньо для збільшення російського впливу.

Протиставити усьому цьому можна лише зваженість та ефективну позитивну мобілізацію. Потрібно бути обережним з коментарями у полі надчутливих поділів – мовний, геополітичний і тд. Боротьба йде проти влади, але за її електорат. 

Єгор Стадний


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини