MENU

МОЗ руйнує систему контролю фармацевтичного ринку – юрист

793 0

Нове керівництво Міністерства охорони здоров’я поставило під удар європейський шлях розвитку вітчизняного фармринку. Про це в своїй статті пише правознавець Віталій Пашков.

На його думку, нове керівництво МОЗу використовує методи люстрації не за призначенням, тим самим підриваючи систему фармацевтичного ринку.

Зокрема, автор вказує, що керівники МОЗ, продовжуючи політику попереднього складу апарату відомства, скасовують нормативно-технічні документи, які відповідають нормам міжнародного законодавства. Мова йде передусім про настанову «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції». Таке рішення загрожує виключенням Держлікслужби – як органу державного контролю – зі складу міжнародної Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій.

«Відбувається люстрація всього, що стосується і інституцій фармринку, і його посадовців, і нормативної бази, яка допомогла відповідному регуляторному органу стати членом Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій PIC/S», - вважає Віталій Пашков.

Він наполягає на необхідності збереження нормативних документів, завдяки яким регуляторні органи стали членами міжнародних інституцій. На його думку, хаотичні реформи в міністерстві пов’язані з відсутністю зваженої концепції розвитку фармацевтичного ринку. Правознавець нагадує, що попередня концепція розвитку сектору була затверджена наказом МОЗ від 18.12.2007. Її розробляли у співпраці з фармацевтичною спільнотою, вченими та юристами.

«Саме цей документ дав поштовх для розробки та прийняття міжнародних стандартів GMP, GDP тощо у вигляді настанов, тобто нормативно-технічних документів. Фактично більшість запланованих заходів було виконано, але, на жаль, сьогодні більшість досягнутих напрацювань руйнується», – додає Віталій Пашков.

Причини скасування настанови про дистрибуцію ліків сформульовано юридично безграмотно. Це формулювання скопійоване з минулорічного рішення про скасування настанови «Лікарські засоби. Належна практика промоції». Причому тоді було зрозуміло, що за цим стоять зацікавлені комерційні структури, підкреслює автор. Нинішнє керівництво Міністерства також діє під впливом окремих учасників фармацевтичного ринку, - припускає Віталій Пашков. 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини