MENU

Всех украинских водителей обяжут пользоваться видеорегистраторами

1398 2

Як і обіцяв, розробив окремий законопроект про відеореєстратори. Суть – кожен автомобіль має бути обладнаний цим приладом, а його записи можуть використовуватися, як докази в кримінальному провадженні. Я не думаю, що встановлення відеореєстраторів ударить по кишені автомобілістів, їхня ціна починається від 200 гривень, а це менше 20 літрів бензину. Користі в спірних ситуаціях, у тому числі з ДАІ, набагато більше. Побачимо, як сприйме цю ініціативу МВС, чомусь я впевнений, що в штики.
Законопроект уже зареєстрований у Верховній Раді.

Нижче – його текст і пояснювальна записка.

Проект
вноситься народним депутатом України
Москалем Г.Г.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

І. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1. Статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до № 51, ст. 1122) доповнити новою частиною сьомою такого змісту:
"Експлуатація автомобіля без увімкненого справного відеореєстратора -
тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

2. Частину другу статті 99 Кримінального процесуального кодексу України (Офіційний вісник України, 2012 р., № 37, стор. 11, стаття 1370) доповнити новим абзацом сьомим такого змісту:
"Відеозаписи автомобільного відеореєстратора за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, вважається документами та можуть використовуватися в кримінальному провадженні як допустимі докази.".

3. Частину другу статті 16 Закону України "Про дорожній рух" (Відомості Верховної Ради України, 1993, № 31, ст.338) доповнити новим абзацом тринадцятим такого змісту:
"під час експлуатації автомобіля використовувати відеореєстратор".

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з 01 січня 2014 року.

2. Кабінету Міністрів України у місячний строк із дня опублікування цього Закону:
привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність з цим Законом;
розробити програму забезпечення відеореєстраторами соціально незахищених категорій громадян із компенсацією частини їх вартості за рахунок коштів Державного бюджету України.

Голова Верховної Ради
України В.В.РИБАК

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Останніми роками серед автолюбителів стали популярні відеореєстратори.
Відеореєстратор являє собою складний електронний пристрій, схожий по будові з комп'ютером або відеосервером і містить у своєму складі АЦП, процесор, жорсткий диск та інші компоненти. Для управління відеореєстратором на ньому встановлена спеціалізована операційна система. Перед записом оцифровані відеозображення, як правило, піддаються компресії для зменшення займаного місця на жорсткому диску. Практично всі відеореєстратори можуть працювати як з монохромними, так і з кольоровими відеозображеннями. Багато відеореєстраторів мають можливість підключення до комп'ютерної мережі для передачі відеозображень на комп'ютери віддалених користувачів.
Відеозаписи з відеореєстратора допомагають з'ясувати істину в разі дорожньо-транспортної пригоди, а також у спірних ситуаціях із іншими автомобілістами та працівниками ДАІ.
Як правило, відеореєстратори кріпляться у салоні машини і через лобове скло знімають на відео зображення руху автомобіля. Блок живлення пристрою під'єднують до гнізда підкурювача машини. Після запуску двигуна реєстратор автоматично вмикається. Він записує декілька-хвилинні ролики на карту пам'яті. Коли вона заповнюється, видаляє найстаріші файли. 
Є також пристрої, які мають індикатори зовнішнього руху і автоматично включаються навіть якщо двигун автомобіля вимкнений. Такі відеореєстратори допомагають дізнатися автовласнику про все, що траплялося з його машиною, поки він були відсутній – в наш час небезпечно залишати свою машину без нагляду не те що в безлюдному місці, а навіть на стоянці біля магазину – можуть подряпати.
Сьогодні ці пристрої стали широко поширені – купити відеореєстратор може собі дозволити практично будь-який автовласник. Необхідність такого приладу, до речі, все більше зростає із збільшенням щільності транспортного потоку.
ЗМІ повідомляють, що відеореєстратори допомагають розкривати злочини, а також захищають водіїв, які виконують вимоги Правил дорожнього руху, від випадків необґрунтованого притягнення до відповідальності у разі ДТП, безпідставного звинувачення з боку інспекторів ДАІ, від різного роду шахраїв на дорозі тощо.
Практика показує, що витрати на придбання навіть найдешевшого відеореєстратора "окупаються з лишком" у разі потрапляння у неприємну ситуацію на дорозі.
При цьому, вартість відеореєстраторів постійно знижується. Вже зараз ціна в Інтернет-магазині на звичайний відеореєстратор із розміром зображення 720x480 точок стартує від 200 гривень.
Більш якісні відеореєстратори коштують 300-400 гривень і більше. Проте, як правило, основна картина дорожньо-транспортної пригоди з‘ясовується і при наявності відеозапису з відеореєстратора мінімальної якості.
Встановивши автомобільний відеореєстратор, власник авто забезпечує в деякому сенсі свою безпеку. Від дорожньо-траспортних пригод наявність приладу, звичайно, не застрахує, але, якщо щось трапиться – його записи допоможуть розібратися в події і в разі необхідності встановити справжнього винуватця аварії.
При цьому, у процесуальному законодавстві відсутні норми щодо обов‘язковості використання записів відеореєстратора як допустимих доказів у кримінальному та судовому провадженні.
Тобто немає чітких законодавчих гарантій, що записи відео реєстратора не буде визнано недопустимими доказами.
В цій ситуації, видається за необхідне введення на законодавчому рівні обов‘язку водія обладнати автомобіль відеореєстратором та використовувати його під час руху автомобіля, а також внесення до Кримінального процесуального кодексу змін, щодо обов‘язковості використання записів відеореєстратора у кримінальному провадженні як допустимих доказів.
Впровадження обов‘язкового використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля підвищить рівень дисциплінованості на українських дорогах, а також захистить права водіїв, які керують транспортними засобами з додержанням вимог Правил дорожнього руху.
Враховуючи викладене, пропонується розглянути та прийняти в цілому проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля".

2. Цілі й завдання прийняття акта

Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля" розроблено із власної ініціативи та з метою підвищення дисциплінованості та безпеки учасників дорожнього руху, створення умов для наявності чітких аргументів та доказів при встановленні винуватців дорожньо-транспортних пригод, а також зменшення випадків автопідстав, неналежної поведінки інспекторів департаменту державної автомобільної інспекції.

3. Загальна характеристика й основні положення проекту акта

Проектом передбачено частину другу статті 16 Закону України "Про дорожній рух" доповнити новим абзацом, відповідно до якого до обов‘язків водія додатково віднести використання ним відеореєстратора під час експлуатації автомобіля.
Для встановлення відповідальності за невиконання цієї вимоги, пропонується статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити новою частиною, згідно з якою експлуатація автомобіля без увімкненого справного відеореєстратора має тягнути за собою попередження або накладення штрафу від 17 до 51 гривні.
Для гарантованого використання у кримінальному провадженні записів відеореєстратора частину другу статті 99 Кримінального процесуального кодексу України встановлено доповнити новим абзацом, відповідно до якого відеозаписи автомобільного відеореєстратора за умови наявності в них відомостей, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, вважаються документами та можуть використовуватися в кримінальному провадженні як допустимі докази.
Крім цього, у Прикінцевих положеннях законопроекту Кабінету Міністрів України, серед іншого, передбачено доручити розробити програму забезпечення відеореєстраторами соціально незахищених категорій громадян із компенсацією частини їх вартості за рахунок коштів Державного бюджету України.
Цей крок має захистити особливо вразливі верстви населення (а саме: інвалідів, ветеранів війни та праці, чорнобильців тощо), які мають автомобілі, від значних додаткових витрат.

4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання

Основними нормативно-правовими актами, які регулюють зазначене питання є:
Конституція України;
Закон України "Про дорожній рух";
Кодекс України про адміністративні правопорушення;
Кримінальний процесуальний кодекс України;
постанова Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 "Про Правила дорожнього руху" та інші нормативно-правові акти.
Реалізація положень поданого законопроекту після його прийняття не потребує внесення змін до інших законів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація зазначеного законопроекту не потребує додаткових витрат державного та місцевих бюджетів України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля" призведе до підвищення дисциплінованості на українських дорогах, а також захистить права водіїв, які керують транспортними засобами з додержанням вимог ПДР.

Народний депутат
України Г. Москаль


Hennadii Moskal


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини