MENU

Свидетель Марьинков работает с СБУшниками близкими к Януковичу

744 0

У вчорашнього «шансонівського» вигляду свідка у справі вбивства Щербаня, якого в певних донецьких колах знали за прізвиськом Лисий, автор виявила дуже високих друзів у силових структурах.
 
Коли автор продовжила розбирати, яким бізнесом займався Ігор Мар'їнков, то в податковій роздобула інформацію про дуже цікаву фірму, яка називається ТОВ «Інвестиційно-консалтингова компанія Україна-Китай».
 
Засновниками цієї компанії окрім Ігоря Мар'їнкова виявилися, Землянський Юрій Володимирович, Вандін Юрій Олександрович, Шатковський Микола Петрович (донедавна на його місці був батько Петро Шатковський).
 

Всі ці люди досить відомі в тому числі в контексті вбивства Щербаня.
 
Наприклад, Вандін Юрій Олександрович безпосередньо розслідував вбивство Євгена Щербаня, адже в ті часи з 1995 по 1998 рік очолював головне управління МВС з боротьби з організованою злочинністю.
 
Отже ми маємо досить цікаву ситуацію: Кушнір та кілери з його банди жили в номері Лисого, спали на його ліжках, їли з ним в ресторані. Так? Так! Мар'їнков про це говорить на суді: "Рябин просился пожить в квартире – пожалуйста. Неоднократно Кушнир и Рябин жили в "Национальном". У меня было три номера, и если охрана "Титана" уезжала, две кровати пустовали, то они там жили".
 
Отже чи це випадково, що пан Мар'їнков, який мав такі милі стосунки з бандитами Кушніра, які йому довірливо розповідали про свої криваві діяння, раптом став бізнес-партнером силовика, який розслідував вбивства скоєні тією бандою, зокрема смерть Щербаня?
 
Ні! Таких випадковостей не буває.
 
Отож є питання. Чи давно близькі Мар'їнков з Вандіним? Якщо давно, може він був інформатором -стукачем? Чому ж тоді ім'я Тимошенко спливло лише нині? Чому тоді криваві злочини банди Кушнарьова не були попереджені?
 
А може він був куратор банди Кушніра від МВС??? Адже в дев'яності міліція практикувала боротьбу з одними кримінальні структурами руками інших ОЗУ.
 
А може Мар'їнков і Вандін почали працювати разом після того, як головний свідок кількох резонансних вбивств в Донецьку надзвичайно поміг стороні обвинувачення. Адже завдяки саме його показам Юрій Вандін отримав премію за розкриття резонансних вбивств в Донецьку.
 
Якщо говорити про професійного свідка Мар'їнкова треба зауважити ще на одному доволі цікавому моменті.
 
Мій донецький колега Артем Фурманюк згадав, як на суді
 
у справі вбивства Ахата Брагіна в 2006-му році Мар'їнков мав словесну перепалку з підсудним В'ячеславом Синенком. Тоді Мар'їнков назвав екс-майора міліції головним пособником кілера Філліпенка. І це до речі, були єдині свідчення вини Синенка.
 
Отож підсудний викрикував, що Мар'їнков є "підставним свідком, якого проінструктували фальсифікатори цієї справи". До речі, до останніх В'ячеслав Синенко відносив Геннадія Васильєва і Ріната Ахметова.
 
Синенко вважав, що звинувачення проти нього це помста Рината Ахметова. Автор писав у блозі "Донецька вендета" історію, як в момент вбивства авторитета Фролова, наряд міліції затримав біля місця злочину бойовика "люксів" Рухманова з автоматом у спортивній сумці.
 
Однак даремно напружувалися міліціонери, в цей же день Рухманов був звільнений постановою прокуратури. При чому підписав цю постанову прокурор донецької області Геннадій Васильєв, нинішній народний депутат від ПР.
 
Єдине, що зробила міліція, це простежила за Рухмановим після його звільнення. І що ж?! Відразу після виходу з казематів Рухманов попрямував в готель "Люкс" в Ботанічному саду – резиденцію Ахатя Брагіна, нинішній маєток Рината Ахметова.
 
Однак до звільнення Рухманова міліціонери все-таки встигли його допитати.
 
Цитую документ з міліцейської папочки: "Первоначальние данніе внутрикамерной разработки Рухманова указали, что преступление организовал Морозов по указанию Брагина. Закрепить указаную информацию не предоставлялося возможнім ввиду постановления прокуратури об освобождении Рухманова из-под ареста. ".
 
Так от затримував і допитував Рухманова майор міліції Вячеслав Синенко...Отож зрозуміло чому в своїх бідах він звинувачував Ахметова.
 
Після цієї історії майору довелося звільнитися з міліції через тиск, потім був замах на його життя, він виїхав на заробітки в Греції, але його приплели до справи вбивства Брагіна та засудили на основі показів Мар'нкова. "Мафія перемогла", -заявив Синенко в останьому слові.
 
В 2009-тому Верховний суд скасував вирок і паралізованого екс-майора міліції випустили з в'язниці. Однак в 2011 "донецькі" знову згадали про майора і справу Синенка знову направили на дорозслідування...
 
Однак повернемося до партнерів-силовиків професійного свідка у резонансних справах Ігоря Мар'їнков.
 
Другий партнер Мар'їнкова у фірмі "Україна -Китай" Микола Шатковський, кілька років тому замінив у співзасновниках свого батька Петра Шатковського, бо той після перемоги Віктора Януковича на Президентських виборах повернувся в СБУ. В лютому 2012 року він був призначений Президентом України Віктором Януковичем першим заступником голови СБУ, а до цього моменту він обіймав посаду заступника голови Служби зовнішньої розвідки України.
 
Як бачимо у свідка обвинувачення на прізвисько Лисий серед бізнес-партнерів особи, які займають надзвичайно високі посади в команді так званих Сімейних.
 
До речі, треба зауважити в часи вбивства Щербаня Шатковський працював заступником голови СБУ.
 
Ну, і нарешті третій бізнес-партнер головного свідка обвинувачення – Юрій Землянський.
 
В момент вбивства Щербаня працював начальником управління СБУ у Луганській області. До речі, кілери, що вбили Щербаня згідно офіційної версії розслідування були "луганськими".
 
З 1998 по 2004 Землянський працював першим заступником голови СБУ.
 
Ким він був на цій посаді можна дізнатися зі статті Юрія Бутусова, яка була надрукована в "Дзеркалі тижня" у 2004-тому році.
 
Бутусов пише, що в ті часи Землянський був людиною Януковича в СБУ. "Юрій Володимирович має досить цінну на сьогодні індульгенцію – донецьке походження. Однак зовсім не це пов'язало Землянського з Януковичем, а швидше відомчі та політичні розклади. Генерал-полковник чудово знайомий із донбаською елітою з часів роботи начальником управління СБУ по Луганській області. Та й сам Янукович ставиться до Землянського з великою повагою", – пише Бутусов.
 
І далі: "Згідно з даними завсідників виборчого штабу Віктора Федоровича, Землянський був важливим комунікатором для Януковича. Цей контакт був значущим для прем'єра, оскільки через відомі особливості своєї біографії (а також деякі специфічні деталі, які поки що не афішуються на публіці), він не може претендувати на популярність і підтримку в СБУ".
 
"Юрій Володимирович став відомим у вузьких колах, оскільки на своїй високій посаді донедавна курирував найважливіший напрямок роботи СБУ – "контррозвідувальне забезпечення політичних процесів". У різні роки Президент Кучма та призначувані ним керівники СБУ вкладали різний зміст у формулювання "забезпечення". Згідно з даними опозиційних структур, 1999 року Служба безпеки розглядалася фактично як один із виборчих штабів із забезпечення нового президентського строку для Леоніда Кучми", – цитую "Дзеркало тижня"
 
Автор до цього додасть, що вбивство Євгена Щербаня це був, скажімо так, переломний момент у виборчій кампанії Леоніда Даниловича, яка якраз почалася 1996 року, після того, як Щербань заявив, що наступним Президентом буде ставленик Донбасу.
 
До речі, під час першого прем'єрства Януковича двоє з вищеперерахованих бізнес-партнерів Ігоря Мар'їнкова Вандін та Землянський працювали на керівних посадах в СБУ (Вандін заступником, а Землянський першим заступником керівника). Шатковський обіймав посаду заступника секретаря Ради національної безпеки.
 
Ще треба додати, що "Інвестиційно-консалтингова компанія Україна-Китай" не єдине підприємство, яке Мар'їнков заснував разом з "силовиками". Разом з Вандіним Мар'їнков має спільне підприємство ТОВ "Нове технологічне покоління" (торгівля фармацевтичними апаратами).
 
Також в 2010 році була створена, ще ТОВ "Гранлайн груп" (будівництво) де Мар'їнков власник разом Юрієм Вандіним та Русланом Харівим.
 
До речі, останні двоє засновники відомої кампанії "СПР-груп", яке за роки президенства Януковича отримало 1 мільярд грн. на ремонт та будівництво каналізаційних споруд в Криму. Марїнкову не пощастило, в цій компанії партнери обійшлися без нього.
 
До речі, рахунок "СПР-груп" має у відомому "Укрбізнесбанку", хоча це не має стосунок до нашої справи.
 
В контексті зв'язку Мар'їнкова з відомими силовиками також цікавою є інформація мого колеги з Донецька Артема Фурманюка про те, що хоча Мар'їнкова був засуджений насправді не відбував строк.
 
Згідно офіційної версії Мар'їнков був затриманий працівниками ДАЇ, які знайшли гранатомети та автомат у багажнику його "Мерседесу". Фурманюк пише, що Мар'їнков був засуджений лише до одного року позбавлення волі з перебуванням у колонії загального режиму, але у вказаній колонії ніколи не перебував. "Насправді ж він був на волі, роз'їжджаючи на тому самому "Мерседесі", який, по суті справи, був знаряддям скоєного ним злочину!", -пише Фурманюк.
 
Отож свідок обвинувачення з такими шокуючими бізнес-зв'язками дуже не простий...Скільки все-таки питань породжує його особа?
 
Ким насправді був Мар'їнков в часи вбивства Щербаня? Яку роль відігравало СБУ і МВС в резонансних вбивствах в Донецьку? Чи є правда у словах майора Синенка, який заявив, що Мар'їнков виконує замовлення Рината Ахметова? І нарешті, що означає, той факт, що "силовики" бізнес-партнери Мар'їнкова, який, по-суті, опікував банду Кушніра, близькі до Януковича?

Тятяна ЧОРНОВОЛ

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини