MENU

На Полтавщине людям удалось отбить у Жеваго несколько сел

505 0

13 березня 2013 року громада Кременчуцького району Полтавщини спільно з народними депутатами-свободівцями Юрієм Бубликом та Олегом Сиротюком зайняли приміщення сесійної зали Кременчуцької райради. Таким чином громада добилася зняття з розгляду питання про «Схему планування території Кременчуцького району», яка передбачає знищення 14-ти населених пунктів на догоду олігарху Жеваго. У висліді питання було зняте з розгляду, а для внесення необхідних змін у новий проекту рішення із врахуванням інтересів громади створена робоча група за участі народних депутатів.

Цього дня мешканці Полтавщини та активісти Всеукраїнського об‘єднання «Свобода» пікетували сесію Кременчуцької районної ради з вимогою до депутатів відмовитися від затвердження «Схеми планування території Кременчуцького району» в поточному вигляді. Внаслідок відмови чиновників вийти до людей учасники протесту на чолі з народними депутатами від ВО «Свобода» Юрієм Бубликом та Олегом Сиротюком зайняли залу засідань із метою донести вимоги громади до депутатів райради.

Протест громади викликав той факт, що наслідком затвердження відповідної схеми може стати будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату площею 18 тисяч гектарів. На цій території розташовано 14 сіл, які влада планує виселити. План переселення можновладці з селянами навіть не обговорюють.

13 лютого громада вже пікетувала сесію Кременчуцької районної ради, наслідком чого стало зняття скандального питання з розгляду і направлення його на доопрацювання. Проте рівно за місяць чиновники знову наважилися розглянути питання без змін, які враховували би думку громади.

Акція протесту розпочалася о 9:00. Уродженка одного із сіл, що підлягають виселенню, депутат Кременчуцької районної ради свободівка Ганна Капустян зазначила: «5 березня цього року на профільній комісії районної ради ми чотири години доводили чиновникам неправомірність просування рішення. Та чи можна за 2 тижні після «доопрацювання» вилучити з проекту все, що пов'язане з промисловим навантаженням на район? Тим паче, що левова частина тої «Схеми» якраз стосується розробки Біланівських родовищ! До складу комісії увійшли відверто залежні й підконтрольні владі люди. Вкотре мусимо констатувати: влада відстоює інтереси не громади, а великого капіталу. Проте нам немає куди відступати – сьогодні громада знову висловлює своє «Ні!».

На вічі також виступили мешканці сіл, що підлягають виселенню, зокрема фермери і прості селяни. Позиція людей незмінна – вони рішуче виступають проти виселення і зведення чергового газозбагачувального комбінату в районі.

У своєму слові до громади народний депутат України від ВО «Свобода» Юрій Бублик зазначив: «Екологи стверджують, що зведення Біланівського ГЗК спричинить екологічну катастрофу – стане мертвою річка Псел. А це безліч населених пунктів, зокрема бази відпочинку, дитячі табори, що розташовані на берегах ріки тощо. Місцева вдала мусить служити громаді, а не навпаки. Для українців є неприйнятною практика свавільного ухвалення рішень – усупереч волі та інтересам громади. Однак у Кременчуці влада тишком просуває рішення за умови, що люди не просто не відають – вони відверто виступають проти, але їх не чують. Переконаний: цю ситуацію ми змінимо і змусимо чиновників служити громаді».

Одна з учасниць протесту пішла з хлібом-сіллю по владних кабінетах просити когось із чиновників вийти до людей. Коли чиновники відмовилися виходити до протестувальників, повідомивши, що зайняті підготовкою до сесії, Олег Сиротюк закликав людей зреалізувати своє право взяти участь у сесії районної ради. Люди з вигуками «Ганьба!» і «Слава Україні!» увірвались у приміщення разом зі стягами та плакатами.

Міліціянти спробували завадити народним депутатам і простим людям відвідати сесію районної ради. Протестувальникам все ж вдалося увійти в залу засідань і донести депутатам свою точку зору.

Свободівець Олег Сиротюк довів до відома депутатів і чиновників, що на двадцять першому році незалежності така байдужість до волі громади є аморальним і незаконним явищем: «Люди до вас із хлібом-сіллю прийшли, аби ви лише вийшли і поговорили з ними. Натомість ви не просто плюєте на їхні інтереси, але й демонстративно ігноруєте мирне зібрання громадян, ніби нікого під цими стінами і не було. Ця влада, зокрема Президент, вже три роки каже, що «почує кожного». То де ж ця увага до проблем людей? Чому ставленик Президента, голова райдержадміністрації, не чує елементарні вимоги, які безпосередньо стосуються життя і здоров'я тих, хто просить себе почути?! Тепер маєте нагоду глянути в очі тим, кого можете простим підняттям руки позбавити домівок».

Народний депутат Юрій Бублик наголосив на тому, що зведення стіни між владою і громадою невідворотно призводить до соціальних вибухів і революцій. «Люди мають право бути почутими. Ігнорування їхніх вимог може призвести до непоправних сплесків гніву, адже хто вам дозволив нехтувати інтересами сільських жителів й позбавляти тих людей домівок, навіть не обговоривши з ними цього питання? Цей проект рішення необхідно зняти з розгляду сесії та скерувати на ґрунтовне доопрацювання, провести детальні обговорення із селянами, об'їздити кожну хату в тих 14-ти селах, а вже потім будь-що ухвалювати. Проте й сьогодні ясно, що селяни – проти виселення. Ви не пішли до народу, тому люди прийшли до вас», – підкреслив націоналіст.

Ганна Капустян зачитала депутатам резолюцію, за яку проголосувала громада. У тексті ухвали, зокрема, йдеться про вимогу до депутатів відправити питання на доопрацювання, вилучивши зі «Схеми…» все, що пов'язано з промисловим навантаженням на Кременчуцький район.

У висліді на вимогу протестувальників питання було зняте з розгляду. Під тиском громади і народних депутатів було ухвалено створити робочу групу (комісію) з трьох народних депутатів: Сергій Каплін, свободівці Юрій Бублик і Олег Сиротюк, депутат Полтавської обласної ради Іван Панасенко та представник облжерадміністрації. Ця робоча група слідкуватиме за тим, щоби з проекту рішення була вилучена частина, що стосується промислового навантаження на Кременчуцький район і щоб були враховані інтереси громади.

ПАТРІОТИ УКРАЇНИ

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини