MENU

От нового закона о референдуме волосы становятся дыбом

783 4

Чи бажаєте ви бути багатими і здоровими у оновленому Митному Союзі?

 

Назва блогу – перифраз Ігора Коліушка на оце запитання радянського референдуму:

«Считаете ли Вы необходимым сохранение Союза Советских Социалистических Республик как обновлённой федерации равноправных суверенных республик, в которой будут в полной мере гарантироваться права и свободы человека любой национальности?»

Той референдум відбувся 22 роки тому (17 березня 1991 року) .

Очевидно, метою того всенуародного опитування було не дізнатися думку громадян, а зберегти радянську імперію. Спробуйте відповісти на це питання "НІ". То Ви проти гарантій прав і свобід громадян?))))

Або на друге питання того ж референдуму, адресаного вже тільки українцям: «Чи згодні Ви з тим, що Україна має бути в складі Союзу Радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет України». Те саме. Якщо Ваша відповідь «НІ», то Ви проти того,щоб Україна входила до СРСР на основі Декларації про суверенітет?

Новий Закон України «Про всеукраїнський референдум» дозволяє його орагнізаторам (а це тільки влада, тільки персонально Віктор Янукович) і не так вивертати сутність всенародного опитування та жонглювати не лише запитаннями, а усим процесом.

Якось цей закон не на слуху, хоча у тих, хто його прочитує – волосся стає дибки! Чому не на слуху? Одна з причин – дата ухвалення: 6 листопада 2012 року. Журналістам було не до того, що роблять у Верховні Раді "старі" депутати. Вся увага була прикута до виборів нових парламентарів. Згадайте: Первомайськ, Вінницю, Київ – бійки за бюлетені, сльозогінний газ, беркутівці на окружкомах.

Між тим той ухвалений Закон «Про всеукраїнський референдум» – це жах!

Жах для громадян, бо вони ніколи за цим законом не зможуть організувати референдум – ніхто не зможе, крім влади, спершу зібрати 2000!!! людей в ініціативну групу, а потім за 40 днів зібрати три мільйони!!! підписів – це 75 тисяч підписів на день!

Жах для політичних партій, бо партії взагалі випадають з процесу організації і спостереження за виборами. Партійї не можуть ініціювати референдум, комісії формують без партій облради і райради (за підтримки обл і райдержадміністраці), спостерігачами партійці теж бути не можуть.

Жах для журналістів, бо ЗМІ, цитую розділ 8 ЗУ «Про всеукраїнський референдум», забороняється «поширювати інформацію» про референдум, якщо у цього ЗМІ не укладена УГОДА і ІНІЦІАТИВНОЮ ГРУПОЮ проведення референдуму. Порушників, за цим же законом через суд каратимуть дуже жорстко: відклткання ліцензії на мовдення і заборона друку газети на час проведення референдуму».

Шановні громаляни, політики, журанілсти!

Давайте щось з цим робити, бо влада готується провести референдум вже найближчим часом – Кабмін і ЦВК ухвалили більше 10 актів для проведення референуму за цим жахливим законом.

18 березня в понеділок о 14.00 (з нагоди 22-ої річниці проведення радянського маніпулятивного референдуму в агенції «Укрінформ» – прес-конференція за участи Леоніда Кравчука, першого Президента України, Ігора Коліушка, правник, член Конституційної асамблеї, Ірина Бекешкіна, соціолог, Фонд «Демократичні ініціативи». Вони нагадають обставини маніпулятивного радянського референдуму А також проаналізують загрози повторення маніпуляцій під час проведення всенародного опитування на основі нового Закону України «Про всеукраїнський референдум». Там же відбудеться презентація Коалції громадський організацій «За ЧЕСНИЙ референдум». 

Приходьте, вирішимо як діяти далі.

 

Наталья СОКОЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини