MENU

"Україна – не Содом"? Чи все ж таки Содом?

3827 4

Із таким гаслом ("Україна – не Содом!") учора, 17 червня, деякі християни протестували проти чергового прайду.

Але чи правда, що "Україна – не Содом"?

Насправді в цьому гаслі приховано щонайменше два різних гасла. Перше: "В Україні нема (або не має бути) таких гріхів, які були в Содомі". Друге: "Україну не спіткає (або не має спіткати) така доля, яка спіткала Содом".

Розберімося з ними по черзі.

1. Чи вільна Україна від "содомського" гріха?

Щоб дати відповідь на це питання, треба спочатку розібратися, якими, власне, гріхами завинили мешканці Содому. Поширена думка, що "содомський" гріх – це гріх одностатевого чоловічого статевого контакту. Справді, коли в Лота гостюють ангели, содоміти грюкають Лотові в двері зі словами: "Де ті мужі, що ночі цієї до тебе прийшли? Виведи їх до нас, щоб нам їх пізнати!" (Бут. 19:5).

Але "крик Содому й Гомори великий" та "гріх їхній... дуже тяжкий" (Бут. 18:20) насправді аж ніяк не зводяться до насильницького одностатевого перелюбу.

"А в єрусалимських пророків, – каже Єремія, – я бачив гидоту: перелюбство й ходіння в неправді, і руки злочинців зміцнили вони, щоб ніхто з свого зла не вернувся... Всі вони Мені стали, немов той Содом" (Єрем. 23:14). 

"Як живий Я, говорить Господь Бог, не зробила Содома, сестра твоя, вона та дочки її, як зробила ти та твої дочки! – каже Єзекіїль, звертаючись, знов-таки, до Єрусалиму. - Ось оце була провина твоєї сестри Содоми: пиха, ситість їжі та преспокійний спокій були в неї та в її дочок, а руки вбогого та бідного вона не зміцняла" (Єзек. 16:49).

Читайте також: ЛҐБТ. Реквієм за нормою

Як бачимо, (1) гріхи Содому не унікальні для Содому – все те саме Єремія та Єзекіїль бачили і в Єрусалимі; (2) гріхи Содому – далеко не тільки одностатевий насильницький перелюб.

Тож чи є в Україні ті гріхи, якими насправді завинили мешканці біблійного Содому?

Певна річ. Як і скрізь у світі. І ходіння в неправді є, і пиха, і зневага до вбогих та бідних, і підтримка злодіїв. І багато іншого, включно з "пізнаванням" чоловіками чоловіків проти їхньої згоди.

2. Чи може в Україні не бути тих гріхів, якими були грішні мешканці Содому?

Хотілося б, звісно, щоб цих гріхів було поменше. Але перетворення України на святу землю, де мешкають самі лише праведники, й ніхто не скоює жодних "содомських" гріхів, – в осяжному майбутньому я такого не очікую, та, думаю, що й ніхто не очікує. Грішна людська природа; а хто думає, що аж зовсім без гріха, хай візьме камінь і... ну, далі ви знаєте.

Виходить, що в цьому – власне, біблійному! – сенсі, Україна таки Содом. І була, і є, і, пробачте мені, буде й надалі Содомом. Як, утім, і будь-яка інша країна світу. І не (лише) в ЛҐБТ тут справа.

3. Залишилося найважливіше питання: що слід робити, щоб Україну не спіткала доля біблійного Содому?

На щастя, ця відповідь проста, і дає її, цілком недвозначно, знов-таки Біблія.

"І промовив Господь: Через те, що крик Содому й Гомори великий, і що гріх їхній став дуже тяжкий, зійду ж Я та й побачу, чи не вчинили вони так, як крик про них, що доходить до Мене, тоді їм загибіль, а як ні, то побачу. І повернулися звідти ті Мужі, і пішли до Содому, а Авраам усе ще стояв перед Господнім лицем. 

І Авраам підійшов та й промовив: "Чи погубиш також праведного з нечестивим? Може є п'ятдесят праведних у цьому місті, чи також вигубиш і не пробачиш цій місцевості ради п'ятидесяти тих праведних, що в ньому є? Не можна Тобі чинити так, щоб убити праведного з нечестивим, бо стане праведний як нечестивий, цього ж не можна Тобі! Чи ж Той, Хто всю землю судить, не вчинить правди?" І промовив Господь: "Коли Я в Содомі, у цьому місті, знайду п'ятдесят праведних, то вибачу цілій місцевості ради них". 

І відповів Авраам та й промовив: "Оце я осмілився був говорити до Господа свого, а я порох та попіл. Може п'ятдесят тих праведних не матиме п'яти, чи Ти знищиш ціле місто через п'ятьох?" І промовив Господь: "Не знищу, коли там знайду сорок і п'ять!" І промовив до Нього він ще, та й сказав: "Може, сорок там знайдеться?" А Господь відказав: "Не зроблю й ради сорока!"

Читайте також: Неєвропейський Марш рівності: першотравнева ЛҐБТ-хода

І сказав Авраам: "Хай не гніває це мого Господа, і нехай я скажу: може, тридцять там знайдеться?" А Господь відказав: "Не зроблю, коли й тридцять знайду там!"

І сказав Авраам: "Оце я осмілився був говорити до Господа мого: може, двадцять там знайдеться? А Господь відказав: "Не зроблю й ради двадцяти!"

І сказав Авраам: Хай не гніває це мого Господа, і нехай я скажу тільки разу цього: може, хоч десять там знайдеться?" А Господь відказав: "Не знищу й ради десятьох!" (Бут. 18:20-32).

Отже, для того, щоб Україну не спіткала доля біблійного Содому, зовсім не обов'язково вигукувати на вулицях "Україна – не Содом!". Можна, звісно, робити і це; свобода слова дозволяє; але спасіння від долі Содому не в тому.

Для того, щоб Україну не спіткала доля біблійного Содому, за біблійним прецедентом, достатньо... щоб в Україні знайшлося бодай десять праведників (!).

Чи знайдеться?

Добитися цього поскладніше, ніж публічно сповідувати ненависть до "содомітів" (не в справжньому біблійному, а в розхожому розумінні "содомського гріха").

Але наскільки воно складніше для кожного, настільки й важливіше для всієї спільноти.

От і спитайте себе –як у вас із особистим внеском до цієї спасительної справи?

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Олексій ПАНИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини