MENU

Кіт у мішку: що закладено в бюджет-2019

2740 0

Кабінет Міністрів України в п'ятницю, 14 вересня, схвалив державний бюджет на 2019 рік і відправив його до Верховної Ради. Перш за все, цей проект бюджету спрямований на подальшу співпрацю з кредиторами, для них його можна вважати вдалим, пише для НВ.Бізнес Віталій Шапран.

МВФ та інші кредитори України, найімовірніше, негласно схвалили або схвалять цей проект. Ключові показники, які містяться в проекті, підуть на користь українській економіці саме в розрізі підтримання її стійкості. Зрештою, країна зможе отримати кредит для забезпечення макроекономічної стабільності, яка важлива і для інвестицій, і для довгострокового економічного зростання. Давайте розберемо, яких конкретних економічних показників планується досягти в 2019 році.

ВВП і зростання економіки

У 2017 році у нас був приріст ВВП на 2,5%, в першому кварталі 2018 року ВВП України зріс на 3,1% в річному обчисленні, у другому кварталі 2018 року ВВП України зріс на 3,8%. У проекті бюджету на 2019 рік приріст ВВП був закладений на рівні скромних 3%. Я думаю, що уряд закладає настільки скромний прогноз з урахуванням подальшої нестабільної ситуації в нашому регіоні і можливого посилення тенденцій, пов'язаних з розривом відносин з Росією, на яку все ще припадає помітна частина нашого експорту. Однак, якщо кон'юнктура світових ринків буде як і раніше на боці України, як це було в третьому кварталі 2018 року, то найімовірніше ВВП країни виросте на 3,5-4%, що дасть певний імпульс зростання податковим доходам бюджету і знизить його плановий дефіцит, а також призведе до зниження держборгу.

Читайте також: Следующий год – это год Х. Нам предстоит вернуть очень много долгов

Інфляція і прогнози для споживачів

Цього року інфляція була закладена на рівні 9,9%. У 2019 цей показник повинен впасти до 7,4%. При цьому, уряд все-таки розраховує на трохи більшу інфляцію, ніж встановлений цільовий показник Національного банку України (НБУ). Таргет НБУ на рівні 5% +/- 2 п.п. означає, що інфляція в 7% буде досягнута при найгіршому варіанті розвитку подій. Відмінність від прогнозу уряду всього на 0,4 п.п. – це цілком нормальна ситуація, тим більше що таргет НБУ і прогноз уряду щодо інфляції часто не виконувалися. Для ринку ж головне, на мою думку, щоб інфляція не перевищила 10%, що для вітчизняної економіки не вперше і, в принципі, є комфортним рівнем для більшості учасників ринку. Коридор в 5-10% цілком досяжний, але обивателям я б рекомендував пам'ятати, що 5-10% – це середній показник по всьому сегменту товарів і послуг, закладених в індекс споживчих цін. Тобто в реальності споживчий ринок в 2019 році може як і раніше підносити сезонні сюрпризи.

Дефіцит бюджету і інвестиції

У 2018 році дефіцит був закладений на рівні 2,5% ВВП, і в 2019 очікується його зниження до 2,3% ВВП. Проблема, швидше за все, виникне при прийнятті бюджету, а саме з так званими «хотєлками коаліціантів». У зв'язку з цим ближче до процесу прийняття бюджету можна буде провести ревізію побажань членів коаліції, а з огляду на те, що 2019 рік буде виборним, «хотілки» політиків можуть бути чималими.

Великою проблемою для виконання плану щодо дефіциту бюджету є невиконання програми приватизації, коли не вдасться продати всі активи, що підлягають приватизації. Я дуже скептично ставлюся до того, що в передвиборний рік хтось із стратегічних інвесторів захоче придбати великі об'єкти, що нині належать державі. Однак закладені в бюджет 2019 року 17,1 млрд грн доходів від приватизації не можна назвати великою втратою, думаю, вони можуть бути легко компенсовані за допомогою позик.

Курс долара

Курс долара на кінець 2019 року уряд запланував на рівні 29,4 грн/$. У 2018 році цей показник становив 30,1 грн/$. Я б хотів звернути увагу на той факт, що курс, на який орієнтується Кабмін, в основному є «бухгалтерським». Тобто це курс, на підставі якого рахують бюджет, і який є дуже слабким орієнтиром для учасників валютного ринку. Єдиним з державних органів, який може реально вплинути на курс гривні, залишається НБУ, в його віданні знаходяться і золотовалютні резерви, і можливість проведення інтервенцій, і введення обмежень на валютному ринку. У цей час офіційний курс гривні становить 28,15 грн/$і в кінці 2018 року він навряд чи перевищить позначку 29,5 грн/$.

Читайте також: Гончаров: Нельзя доверять выход из кризиса тем людям, которые в него завели

Мінімалка і пенсії

Зараз в Україні встановлений розмір мінімальної зарплати в розмірі 3723 грн, але в наступному році слід очікувати його підвищення. Так, Кабмін запропонував в Держбюджеті на 2019 рік підвищити мінімалку до 4173 грн. Це невеликий приріст, всього на 12,1%. Але його плюс в тому, що він може дещо оживити зростання ВВП і, безумовно, позитивно вплине на виплати в держсекторі. Можливо також, що цей крок додасть 0,5-1 п.п. до рівня споживчої інфляції, а також збільшить відрахування до бюджету податків та ЄСВ. Втім, я не виключаю, що, якщо Україна не домовиться з кредиторами, то народні обранці в рік виборів поставлять питання про більш інтенсивне підвищення мінімальної зарплати.

Якщо говорити про мінімальну пенсію, то в цьому питанні Україні потрібна принципова реформа пенсійної системи. Поточні пенсії, закладені в бюджет, виглядають не зовсім адекватними рівню цін. Мінімальна пенсія в бюджеті на 2019 рік закладена в сумі 1497 грн, з 1 липня – 1564 грн, а з 1 грудня – 1638 грн.

Думаю, що проект бюджету 2019 року досить непоганий для кредиторів, гарантує нам низьку інфляцію, відносно стабільну курсову динаміку, і помірне, але стабільне зростання. Однак його проходження через парламент може бути дуже важким, адже у політиків з'явиться шанс продемонструвати турботу про виборців не за свій, а за казенний рахунок.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини