MENU

На 10 гривнах не Иван Мазепа, а Пилип Орлик

3003 2

  

  

Думаю кожен тримав вруках цю банкноту.  На ній написано,що це Іван Мазепа, але називатизображену на ній особу цим ім'ям некоректнота й взагалі неправильно.  


Але чому так? ЧомуМазепа? Це стьоб з України чи безглузданеуважність?

Десять гривень менезацікавили спочатку тим, що спочаткупочалися ширитись чутки, а потім сампобачив, що влада почала друкуватиновенькі банкноти (не варто пояснюватидо чого призводить постійний друкгрошей). Логічно, що це пов'язано з видачею«вітіної тисячі». 


Щоб переконатися, щобанкноти нові, можна звернути увагу напідпис нового голови нацбанку С.Арбузова.За офіційною інформацією ця банкнотадрукується з липня 2011 року. Цілкомможливо, що на сьогодні друк «бумажок»продовжується, бо ж видати 1000 требавсім. Втім це лиш екскурс. Насправді набанкноті мене цікавить не підпис, авідповідність зображеного на нійісторичного діяча з його ім'ям.

  

Отже Мазепа. Для когосьвін зрадник, для когось герой, для когосьзображення з десяти гривень. В багатьохлюдей знання про якусь людину обмежуєтьсяасоціацією про неї. От і десять гривеньформує навіть неправильну асоціаціюпро цю людину, коли спитають «хто такийМазепа» будемо казати «той козак, що надесяти гривнях». А це неправильно. Хочачого ще можна чекати від українських«конфузіїв. 


В нас завжди халатноставляться до всього, а наша історія невиключення. А халатність на державномурівні - звична справа. Мало того, щопрезидент ледь не щодня «видає» новийхіт, то ще й Україна соромиться на весьсвіт помилками на своїх грошах. Помилка- це зображення чи то збірного образуМазепи, чи то взагалі іншої людини( якна мене то Пилипа Орлика).

Варто зазначити, щоіснує доволі велика кількість портретівІвана Мазепи, які кардинально відрізняютьсяодин від одного. Така розбіжністьпояснюється репресивною політикоюПетра І. Шквал звинувачень, анафема,заборона згадувати Мазепу в промовідали своє і конкретних та достовірнихзображень чи даних про них немає. Особистоя нарахував сім зображень і кожне з нихпо-різному трактує вигляд гетьмана.

  


 Це зображення знаходитьсяв Швеції у музеї. Вірогідно після угодиз Карлом VII робота потрапила у Швецію.Саме зображення подає підручник зісторії України за восьмий клас.

  


Так виглядає гетьман у вікіпедії.Робота має назву «Портрет ІванаМазепи в латах з Андріївською стрічкою». Цейпортрет зберігався в приватній колекціїукраїнського історика ДмитраЯворницького.


Це зображення на думкуісториків є найбільш достовірне. Йогоможна зустріти в літописі СамійлаВеличка. Самійло Величко працював вканцелярії Мазепи і логічно, що він знавяк виглядає Мазепа.

   


Ця робота взагалінесхожа на попередні, оскільки зазналабагаторазових реставрацій. Єчастиною зібрання Бутовичів.

   


 Робота І.Нікітіна


 


Щеодне «зображення» Мазепи

  

 


А це гравюра МартінаБернігерота


Здавалося б як звідсиможна виділите щось ціле, спільне,конкретне. Але авторові чи авторамзображень це вдалось. Можливо на основіцих зображень вони створили збірнийобраз, але сумніваюсь, що авторикористувались описом сучасників гетьмана(його описували як невисокого на зріст,довголицього, худорлявого, з білимикучерами на голові з довгими(!) обвислимивусами та бородою), а можливо вони взялиза зразок образ близького сподвижникаМазепи - Пилипа Орлика. Звісно, такаверсія є радикально-кардинальною, алеце кидається в очі :)

  


Пропоную порівнятизразки банкнот 1992, 1994, 2006 р.р із зображеннямПилипа Орлика з шкільного підручникаісторії України за восьмий клас. Я неберуся стверджувати, що зображення набанкноті є абсолютною перемальовкою зпортрету Пилипа Орлика, але неозброєнимоком видно, що є багато відповідностей,особливо (як на мене) із зразком банкноти2006 року. Можливо це ще бачили депутатиВерховної Ради в 1990-х роках, бо саме зазатвердження десятигривневої банкнотиточилася найтриваліша дискусія.

  


Кожен до цього ставитьсяпо-своєму, але до свого ми маємо ставитисьвідповідально, а не малювати бозна-кого,а потім багато років просто не звертатина це увагу. Це сором.

 

 

Дмитро ВІЖАНСЬКИЙ

 

АРБУЗОВ СЕРГЕЙ ГЕННАДЬЕВИЧ. ДОСЬЕ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини