MENU

Егору Бенкендорфу написали открытое письмо с требованием комментировать Олимпиаду на украинском языке

677 1

 


Коментування Олімпіади-2012на УТ-1 обурює дедалі більше. Їм буломало заяви російського «легіонера» впрямому ефірі про українську мову якпро «діалект славянского языка» - тепердеякі з тих ведучих «Олімпійськихпристрастей», які починали говоритиукраїнською, перейшли на 100% на«общепонятний».

Тож, як і обіцяли,ми написали лист-скаргу-вимогу на адресукерівника Першого Національноготелеканалу.


Надішлемо текст наадресу Бенкендорфа та оприлюднимо уЗМІ після обговорення в інтернеті тазбору підписів усіх охочих.


Просимо долучатися- до обговорення, правок, підписання.


Підписувати просимотак: Ім'я, прізвище, рід занять, містомешкання.

Відкритий лист генеральномудиректору (президенту) Національноїтелекомпанії України ЄгоровіБенкендорфу

Пане Єгоре!


Звертаємосядо вас, висловлюючи думку тієї частиниукраїнської громадськості, яка послідовновідстоює право українців – платниківподатків – отримувати послуги державноюмовою: дивитися ТБ й кіно, читати друкованупресу й книжки, спілкуватися з державнимичиновниками та ін.

Черговим обурливимпроявом дискримінації україномовноїспільноти, яка, згідно з усіма переписамий опитуваннями, становить в Українібільшість, стали телевізійні трансляціїз лондонської Олімпіади.


Ми вважаємо порушеннямсвоїх громадянських прав той факт, щов ефірі Першого Національного в коментаряхіз ХХХ літніх Олімпійських ігор українська– державна – мова перебуває на другихролях,тоді як російська – переважає.


Такий дисбаланс щеможна було якось пояснити в ситуації звисвітленням на телебаченні чемпіонатуЄвропи з футболу 2012 року, який віддалина відкуп комерційним каналам. Але увипадку з головною спортивною подієючотириріччя, Олімпіадою, крити нічим:її висвітлює ДЕРЖАВНИЙ канал, якийфункціонує на гроші платників податківі має як ніхто інший дотримуватисяКонституції та мовного законодавства.

Стаття10 Основного Закону говорить: «Державноюмовою в Україні є українська мова.
Державазабезпечує всебічний розвиток іфункціонування української мови в усіхсферах суспільного життя на всійтериторії України».


Згідно із законом«Про телебачення та радіомовлення»,частка української мови в мовленнізагальнонаціональних каналів маєстановити не менше 75 відсотків.

Вважаємо,що Перший Національний канал не забезпечуєналежним чином функціонування українськоїмови у трансляціях з олімпійських арента коментарях до них.


Адже змагання майжез кожного виду спорту, зокрема упрайм-тайм, поруч з україномовнимкоментатором супроводжує російськомовний.Але такий білінгвізм – ще півбіди. Аджеу вечірній час мова програми «Олімпійськіпристрасті» - майже всуціль російська.Не рахуючи включення ОлександраГливинського, абсолютна більшість іншихведучих та коментаторів – російськомовні.


За стільки роківпроживання й роботи в Україні «великийінтелектуал» Савелій (Савік) Шустер такі не спромігся вивчити українську мову.Це дуже схоже на зневагу країни, якаоплачує його працю, зневагу титульноїнації.


Те саме стосуєтьсяі співведучої Шустера – колишньоїспортсменки Олени Говорової, громадянкиУкраїни, яка неспроможна вести програмудержавною мовою.


Запитання до керівництваПершого Національного: навіть якщо вивважаєте, що Шустер забезпечує проекту«Олімпійські пристрасті» додатковийрейтинг, чому в пару до нього не поставилиукраїномовну ведучу чи ведучого?


Одномовність цихефірів обурює тисячі й тисячі українськихтелеглядачів.

І якби ж ще російськомовніведучі були професіоналами своєї справи,від яких неможливо відмовитися. Але жведення «Олімпійських пристрастей» –мляве, інертне, низькофахове. Лише деякізапрошені спортсмени-ветерани та тренеридають справді професійні коментарі.Рівень же Говорової як телеведучої невитримує жодної критики. А поведінкаШустера налаштовує на думки про його«вселенську втому» та величезну послугу,яку він робить глядачам і керівництвусвоєю присутністю в ефірі.

ПершийНаціональний почав обурювати україномовнугромадськість уже з самого початкуОлімпіади-2012 – із церемонії відкриття,яку зі студії в Києві коментували четвероросійськомовних ведучих і лише одинукраїномовний, та й то – Роман Вірастюкрідко коли міг пробитися крізь розмовуносіїв «великого и могучего».


Як ви поясните вибірдля коментування параду відкриттяОлімпіади Руслани Писанки, котра є непросто російськомовною, а відвертим,дрімучим непрофесіоналом у спортивнійта олімпійській темі?


(Ми вже не кажемо прозагальний рівень того «груповогоконферансу», який зводився до обговоренняштанів і жакетів учасників параду.)

Ведучіж денних випусків «Олімпійськихпристрастей» Оксана Гутцайт і ГеоргійТихий або говорять із безліччю русизмів,або переходять на російську мову припершій же нагоді, навіть у спілкуваннііз спортсменами-співвітчизниками.


Причому Тихий лишев перших ефірах силкувався розмовлятиукраїнською, а надалі став суторосійськомовним ведучим, що зновуповторює на українському ТБ ганебнупрактику використання принципу«Тарапуньки і Штепселя».

У наругитеж є свої апогеї. В коментуванніОлімпіади на Першому Національномутелеканалі таким стало запрошення вефір російського ведучого ДмитраВолкова. У понеділок ввечері йогозалучили до коментування змаганняплавців в «Акватік-центрі», і пан Волковдозволив собі в прямому ефірі кпини надукраїнською мовою як такою – росіянинназвав її «диалектом славянскогоязыка». Це визначення різонуло слухмільйонів україномовних телеглядачів.А співведучий Жукова навіть не спромігсяйого виправити чи зробити зауваження.

Зогляду на викладене вище, вимагаємо відкерівництва Національної телекомпаніїУкраїни:


– змінити мовні співвідношенняв коментуванні Олімпіади в ефірі ПершогоНаціонального на користь українськоїмови – аби кожна спортивна подія в ефірідержавного каналу висвітлюваласядержавною мовою;


– забезпечити неменш як 75-відсоткову квоту українськоїмови в ефірах «Олімпійських пристрастей»із Савіком Шустером;


– вибачитися передукраїнською громадою за образу на їїадресу, що пролунала з вуст російськогокоментатора Дмитра Волкова.

Такожвимагаємо вибачень персонально ДмитраВолкова.

Виступ українськихспортсменів на Олімпіаді, що є головноюспортивною подією чотирирічного циклу,є візитною карткою Української держави,і – значною мірою – не лише у спорті.


Висвітлення Олімпіадина телебаченні так само є лакмусовимпапірцем, дзеркалом державної політикив інформаційній сфері.


Дискримінаціяукраїнської мови в олімпійському ефірі– образа патріотичних почуттівмільйонів українців.

Ми не просимозайвого – ми хочемо чути єдину державнумову України принаймні в ефірі ПершогоНаціонального каналу.


Інакше ваш канал нематиме морального права називатися«Національним».

У разі невиконаннянаших вимог залишаємо за собою правозвертатися до суду.

ledilid


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини