MENU

В Донецке начали закрывать украинские классы

392 0



«У Донецьку знищується єдиний10-й клас української гімназії НВК«Гармонія» (науково-виховний комплекс)»,- об этом пишут novosti-o.


«Задва тижні до початку нового навчальногороку начальник відділу освіти Ленінськогорайону Донецька Л. О. Распорська направиладо гімназії лист ультимативного змісту,в якому йдеться: «зметою формування шкільної мережі на2012—2013 н. р., згідно з рекомендаціямирайонного відділу освіти, нагадуємоВам, що наповнюваність учнів у 10-хкласах повиннабути не менше 25 осіб.У разі не набирания такої кількостіучнів до 25.08.2012 р. класи не відкриватимуться».


На сьогодні в кожній паралелі НВК«Гармонія» по 2 класи, і тільки 10-й класодин. Станом на 21 серпня він має 16 учнів.


Батьки і діти шоковані звісткою, що їмдоведеться в терміновому порядку шукативаріанти продовжити освіту десь замежами рідної «Гармонії».


«У нас у минулому році було в класі 27учнів, а десь у травні нам повідомили,що після 9-го повинно залишитися не менше20 учнів, а інакше клас буде вважатисяне наповненим. Але частина дітей пішлав технікуми, хтось – в училища, томув 10-й клас подали заяви лише 16 дітей,– говорить Наталія Ізвєкова з батьківськогокомітету. – Моя дочка призер олімпіадз української мови, вона категоричноне хоче йти з гімназії. Вчора донькапішла до школи, вони з хлопцями прибираликлас, їм уже видали книги. І раптом такеповідомлення – як сніг на голову. У ценеможливо повірити – залишилися ліченідні до нового навчального року. Ми неможемо зрозуміти – яка різниця 16, 20 або25 дітей у класі?!».


Український10-й клас у НВК«Гармонія» насьогодні єдиний на весь Ленінськийрайон м. Донецька.Таким чином, 16 десятикласників «українців»,які залишилися, просто не зможутьпродовжити навчання українською мовою,не змінюючи місце проживання.


НВК «Гармонія» має високий відсотоквступу до ВНЗ, дає освіту з ухилом намови. Крім української, тут поглибленовивчають англійську та німецьку.


«Цесуща дурниця і чиновницьке свавілля –є в нашій країні класи, де і по 6 дітейнавчаються! Закон України «Про середнюосвіту» говорить, що достатньоі 5 учнів длятого, щоб існував клас. Що ж стосуєтьсяїх же власних рекомендацій, на якіпосилається Распорська, то з урахуваннямнового статусу російської мови донецькі«освітяни» можуть рекомендуватиліквідувати всі українські школи вДонецьку і всі класи. Однак, ні зКонституцією, ні з Законом «Про середнюосвіту» розпорядження Ленінськоговідділу освіти ніяк не співвідноситься»,– вважає донецька правозахисницяМарія Олійник.


За її інформацією, в останні дні аналогічнілисти загрозливого змісту були розісланіі в інші навчальні заклади Донецька.Очевидно, що «мовний» закон спровокувавнову хвилю закриття «не економічних»шкіл у регіоні», - сообщается в блоге.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини