MENU

«Регионалы» судят дизайнеров сайтов как владельцев

565 0

От малюєш собі дизайн-макет сайту для молодіжного порталу й не підозрюєш навіть, що через рік із хвостиком отримаєш судовий позов ЯК ВЛАСНИК САЙТУ!!! Виявляється, у Кіровограді дизайнер макетів сайтів автоматично стає їх власником, а ще він повинен щось спростовувати на сторінках сайту, до якого доступу на публікації, адміністрування чи затвердження не має і не є власником, навіть може не бути штатним дизайнером (адже штатним працівникам треба платити)…

Малював я в минулому році оформлення для сайту, а точніше для молодіжного журналу, в обмін на постійне посилання (контекстне рекламне посилання) на мій профіль у фейсбуці на сторінці "Про нас". Крім того, мені цікаві україномовні проекти, особливо якщо молодь не прокурює і не пропиває свої мізки, тому багато чого роблю просто так, для задоволення. Журнал волонтерський, одразу попередили, що грошей не мають. Але постійне посилання - дуже вигідна штука. Чому б не допомогти?

Й от нещодавно я отримав кілька позовів – не повірите! – одразу до кількох судів. І як ви думаєте: від кого? Не здогадуєтеся? Від тієї партії, яка зараз воює з котиками ))) За логікою цих позовів мене можна вважати власником тої півсотні сайтів, для яких намалював оформлення. Це що виходить, що якщо мені пощастить робити сайт для Рошен чи Майкрософт, наприклад, то мені автоматично повалять прибутки на рахунок, як ДО ВЛАСНИКА КОМПАНІЙ?!

Так от…Слухання по справі було призначено на 21.08, але зробили перерву до 29.08. Завтра продовження слухання.

Хто пояснить: у чому фокус? Мені завжди здавалося, що за зміст статей у будь-якому виданні несе відповідальність перш за все головний редактор і автор статей, або врешті-решт власник. Але частіше редактор і журналісти отримують по шапці і від власника, і від того, про кого стаття. Дизайнер відповідає за малювання і композицію перед редактором.

Невеличкий лікбез.

Якщо спрощено розкласти структуру роботи над створенням сайту, то це виглядає приблизно так:

- дизайнер створює дизайн-макет (оформлення сайту, як він буде виглядати), потім відсилає його або власнику сайту, а той наймає програміста, або якщо компанія велика, то програмісту передають роботу;

- програміст - програмує сайт згідно макету і РОБИТЬ ПОВНОЦІННИЙ ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ САЙТ;

- журналісти, прес-служба відповідають за наповнення статтями сайту;

- редактор узгоджує статті до видання і публікує їх, якщо журналісти не мають доступу до публікацій.

- адміністратор - він же і програміст на багатьох сайтах - слідкує за тим, щоб сайт працював, забезпечує РОБОТУ САЙТУ.

Із вищезазначеного ми бачимо, що, як виявилося, позиватися треба тільки до дизайнера )))), бо це ж він "пише статті, публікує та затверджує" їх. ))))

Поживемо-побачимо. Може, все-таки з'явиться власник сам, бо він старається, щось там пише, публікує, а позиваються до мене. Або вже отримаю позов від власника сайту за рейдерське захоплення інтернет-видання ))))

Артем ДУБОВИК

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини