MENU

Без реклами. Вочевидь, це буде саме бюджетна кампанія

469 2

Отже, президентська кампанія стартувала. І це, мабуть, той окремий випадок, коли відразу і не визначиш, хто з кандидатів найбільш  екзотичний — Дарт Вейдер, Наталя Королевська, Ренат Кузьмін чи Зорян Шкіряк. 46 осіб виявило бажання поборотися за президентську Булаву (38 — самовисунення, 8 — висунення політичними партіями). Втім, у ЦВК ще в неділю  встигли проаналізувати, що лише 23 кандидати відповідають всім вимогам. Як відомо, окрім усіх необхідних документів потрібна ще й застава в сумі 2, 5 млн. грн., а дехто не спромігся навіть принести своє фото.

«КАНАЛІЗАЦІЯ» КЛИЧКА

Немає сумніву, що найбільшою сенсацією цих вихідних стало рішення лідера партії «УДАР» Віталія  Кличка відмовитися від своїх президентських амбіцій. Це рішення застала зненацька і експертів, і аналітиків, і депутатів. Як-не-як, Віталій був володарем другого президентського рейтингу.  Багато хто називає його рішення йти на посаду міського голови дивним і несподіваним. Фактично Кличко  поставив під удар не лише свої політичні перспективи, але й свою партію.  Адже «УДАР» — це партія лідерського типу. І її лідер у даному випадкові спрацював не на підвищення своїх політичних ставок, а на зниження. «Партія «УДАР» зараз перебуває в стані повної дезінтеграції, — розповів «Дневі» політтехнолог Тарас Березовець, —  Я спілкуюся з багатьма депутатами фракції, і вони прохають мене організувати їхній перехід до одного зі штабів двох кандидатів —  до Тимошенко чи Порошенка...»

Політолог  Віктор Небоженко також вважає, що Кличко вчинив необачно. «Тепер  я,  чесно кажучи, навіть не знаю чи виграє він вибори в Києві. Це дуже небезпечний хід —  починати на більш високому рівні, а потім переходити на нижчий»

Політтехнолог Сергій Гайдай переконаний, що Кличка «добре каналізували».  «Ця ухвала означає, що як самостійний політик Кличко за всі ці роки  не відбувся. І ми прекрасно розуміємо, що його неспроможність у політиці означає, що й міським головою він може успішним не відбутися. Скоріше за все, сценарій буде таким: перемога на виборах, коротке головування в місті протягом року, ще більше падіння і розчарування. За рік з’являться інші хлопці, які його переможуть».

ФЕНОМЕН ПОРОШЕНКА

А ось хто точно виграв від такої ухвали, так це Петро Порошенко. Для нього це, безперечно, вдалий хід.

Що Порошенко зробив такого, щоб отримати настільки високий рейтинг? Над цим питанням замислюється багато аналітиків. Це людина з сумнівним бекграундом, олігарх, який працював в уряді Азарова, неодноразово фігурував у різних розглядах у зв’язку з цілим рядом підприємств. Ще рік тому його прізвище взагалі не фігурувало в президентських розкладах. Але несповідимі думки і сподівання українського виборця: «старий» політичний гравець Порошенко — тепер «нове» обличчя.

«Так рейтинги не зростають. Вони зростають на потужній пропаганді, чи на якомусь могутньому вчинкові. Тут нічого такого не було», — дивується Віктор Небоженко.

Його колега Тарас Березовець вважає, що вся річ у тім, що Петро Порошенко дуже добре проявив себе під час Майдану. «Його головна проблема —  відсутність команди як такої», — зазначає він.

«Вся річ у тім, що дуже сильно втрачали інші члени «трійки». Причому дуже серйозно втрачали, —  розмірковує в розмові з «Днем» політолог Ігор Жданов, —  А Порошенко, з одного боку, начебто від них відмежувався,  а з іншого боку, був на Майдані. І тому багато голосів, які були в Кличка, перейшли до Порошенка. Але, мабуть, все ж таки він бачить серйозного конкурента в Тимошенко, якщо намагається посилитися за рахунок Кличка».

ІНТРИГА ТИМОШЕНКО

Проте, Юлії Володимирівні цей тандем також вигідний  — тепер вона гарантовано потрапить до другого туру. А ось у другому турі в неї можуть бути великі проблеми. Мабуть, одна з головних інтриг цієї кампанії, що зробить Тимошенко, відчуваючи, що програє.

Втім, у «Батьківщині», схоже, вже морально готові до програшу.

«Такої катастрофи як Янукович в України вже не буде. Політичне життя триває, головне, щоб не було диктатора», — сказав «Дню» Микола Княжицький.

РОЗПАД РЕГІОНАЛІВ

І нарешті, судячи з усього, вперше за всі роки незалежності  не буде проросійського кандидата на посаду Президента в другому турі.

Ще рік тому неможливо було уявити, що від Партії регіонів на вибори піде Михайло Добкін, а ще чотири члени партії підуть на посаду Президента як самовисуванці.

«Є такий закон у фізиці: тверде —  крихке, а м’яке — гнучке. Якщо відбувається злам, тверде рушиться все. Партія регіонів завалилася.  І Тігіпко і Добкін мають звинувачувати в цьому себе. Саме вони не склали внутрішньої конкуренції Януковичу», — переконаний Сергій Гайдай.

«Партія регіонів переживає розпад, як свого часу розпався СРСР, 15 раніше монолітних республік єдиного цілого стали незалежними державами. Тому ні Юрій Бойко, ні Сергій Тігіпко, ні Рінат Кузьмін, ні Олег Царьов, які сьогодні йдуть на вибори самостійно, вже не повернуться до партії. Кожен з них після виборів створюватиме власний політичний проект. Хто за підтримки Росії, а хто й сам», — резюмує  Тарас Березовець.

І ще один доволі важливий момент. Вочевидь,  це буде саме бюджетна кампанія. З мінімальною кількістю  бігбордів і практично без реклами. Що зрозуміло. За цього історичного моменту, враховуючи ситуацію в Криму,  викидати мільйони доларів на рекламу не просто непристойно, а по-блюзнірськи.

Олена ЯХНО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини