MENU

Командувач російських бойовиків Слов’янська: історія життя та проникнення в Україну

1542 1

Командир так званої самооборони Слов’янська Ігор Стрєлков, який оголошений в розшук СБУ, виявився 43-річним Ігорем Всеволодовичем Гіркіним. В СБУ стверджують, що він – діючий полковник Головного розвідуправління Генштабу ЗС РФ.

Останній раз офіційно прилетів в країну 26 лютого рейсом Шереметьєво – Сімферополь. Поділилися в СБУ і паспортними даними «Стрілка», зареєстрований у Москві на вул. Шенкурський проїзд, 8б, кв. 136.

«Інформацію про людину, який діє під ім’ям Ігоря Стрєлкова, вирішили оприлюднити, щоб ні у кого не виникло сумнівів – Росія причетна до заворушень на сході України. Встановлено, що на початку квітня  Стрєлков отримав прямий наказ з Москви почати масштабну диверсійну операцію на материковій частині України, в Донецькій і Луганській областях. Група «стрілка» причетна до викрадення представників ОБСЄ», – розповіла вчора речник СБУ Марина Остапенко.

Гіркіна підозрюють в організації умисного вбивства та дій, які шкодять суверенітету України. Відкрито кримінальну справу, російський військовий оголошений в розшук.

У той же час у слов’янській самообороні заперечують, що Стрєлков-Гіркін – діючий співробітник ГРУ і працює за вказівкою Росії. Не виключають, що в минулому він міг там служити. «Я задавала питання безпосередньо Стрелкову про його причетність до спецслужб Росії, в тому числі і до ГРУ. Його відповідь була короткою: нехай всі, хто це поширює – подавляться своєю жовчю!» – розповіла Стелла Хорошева, прес-секретар слов’янської самооборони.

Схожа історія була з ще одним учасником заворушень у Донбасі Ігорем Безлером з Горлівки, якого СБУ оголосила в розшук. Він звільнився з ГРУ ще в 2002 році і поїхав жити в Україну. СБУ вважає, що він і в нашій країні продовжував співпрацювати зі своєю організацією. У Міноборони РФ це заперечують, заявивши, що навряд чи хто-то в 2002 році міг бути настільки прозорливий, що передбачив події 2014 року і заслав агента в Донбас.

Гіркін всупереч класичного образу розвідника, давно веде відкритий спосіб життя – бере участь у реконструкції історичних боїв, хвалиться на інтернет-форумах «успіхами в Криму».

Фотографіями, де полковник ГРУ красується на тачанці з кулеметом «Максим», стріляє в окопах по «фашистам». Є в інтернеті і номер мобільного Гіркіна (+7-915-377-36-63), щоправда, «абонент тимчасово не доступний». 18 березня його друзі на форумі вітали один одного «з російським Кримом». «Взагалі-то, могли б і мене особисто привітати. Я багато і наполегливо працював над питанням», – пише їм Стрєлков. І кличе друзів відвідати курорт. «Мені тут скіфські печери обіцяли показати в Сімферополі. Дістатися можна на поромі від порту Кавказ… В Керчі зустріч, якщо ще тут буду», – пише він 30 березня. «Ймовірність моєї особистої появи в Москві до червня невелика», – резюмує росіянин.

В СБУ заявляють, що у них є дані про участь Гіркіна у збройних конфліктах. «Також по лінії МЗС Росії був відправлений запит про Гіркіна, але наскільки мені відомо, відповіді вони не отримали», – кажуть в СБУ.

7 дней


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини