MENU

«Совковий спосіб життя» - це свята віра в абстрактну «державу», яка зробить все-все-все замість самої людини

418 1

Володимир Співаковський розповів історію про те, як Федеративна Республіка Німеччина виділила 10 млрд. німецьких марок на те, щоб Східна Німеччина наздогнала стандарти ФРН.

Вже через 5 років ця сума зросла до 100 млрд, а за 20 років перетворилася на 1 трильйон - уже євро.

Він пише:

"І що, ви думаєте, що східна частина Німеччини, отримавши ці фантастичні інвестиції, суттєво поміняла свій утриманський менталітет? Ви думаєте, що там не сумують за минулим радянським життям? Ви думаєте, що там всі натовпами голосують за капіталістів, а не за соціалістів?

І це ж той випадок, коли НДР була найбільш просунутою країною радянського табору. Та й німці з двох сторін були о д н о ю нацією, з однією мовою і корінням.

Адже, здавалося б, вони повинні були прагнути до кращого життя - ось же, дивіться, як класно в Дюссельдорфі, Мюнхені, Гамбурзі, Кельні! Не порівняти ж з хрущовками Дрездена і Лейпцига.

Але ні! Ностальгія за совковим способом життя - це така отрута, проти якої протиотрути людство ще не придумало."

 "Совковий спосіб життя" - це патерналізм. Це свята віра в абстрактну "державу", яка у вигляді Чарівника на блакитному гвинтокрилі зробить все-все-все замість самої людини - від ремонту даху його приватної колективної багатоповерхівки до глобального "покращення життя вже сьогодні".

Альтернатива патерналізму - це концепція "Я САМ!!!", тобто розуміння того, що "держава - це і є я, ми, весь народ", і буде ця держава такою, якою МИ ВСІ її зробимо.

Тому Україна розділена не на Схід та Захід, не на україномовних/російськомовних, і навіть не на багатих/бідних - а на патерналістів та антипатерналістів.

Співвідношення тих та інших дуже різне не лише по регіонах України, а навіть в межах мікрорайонів у містах. Антипатерналісти з легкістю знаходять спільну мову між собою, навіть якщо мають кардинально протилежні думки щодо якихось явищ чи подій.

Антипатерналістів дуже-дуже мало - буквально кілька відсотків, і з них більшість обирає егоїстичну поведінку - "дурити та доїти лохів-патерналістів".

Патерналісти ж шукають собі ворогів за якимись формальними критеріями (мова, ставлення до Бандери/Великої вітчизняної війни, НАТО, Євросоюзу тощо), хоча по суті своїй нічим одне від одного не відрізняються. Читайте також: Запитання не на часі - від вас чекають відповідей

І патерналістів в Україні якраз - тьма-тьмуща

...І якщо німці мають такий клопіт зі своїми патерналістами всього лише за 40 років "совку", то уявіть собі, ЯКОЇ довжини шлях чекає на нас?!

Особливо якщо абсолютна більшість політиканів-популістів плекають та культивують саме патерналізм, тому що антипатерналістам потрібно багато чого - прав людини, відкритості реєстрів та кадастрів, прозорості бюджетів тощо, а патерналістам - цілком достатньо "гречки" раз на п'ять років та солодких брехливих обіцянок.

Ось так і живемо - і вже дожилися до розвалу країни.

Але навряд чи багато хто з українців здогадується, що першопричина тих трагічних подій, які зараз відбуваються - це саме він, клятий патерналізм, побороти який в собі насправді може кожен. Якщо захоче, звісно.

P.S. У зв'язку з тимчасовою відсутністю можливості коментувати на сайті приходьте на мою сторінку у Facebook   

Тетяна МОНТЯН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини