MENU

День голосування – треба робити висновки

778 0

Київ, Оболонь. Дільниця N800532, у студентському гуртожитку. Щоб отримати бюлетені, простояв три години сім хвилин. Народ прибуває. Тепер з'явилась черга, щоб потрапити на саму дільницю. Тобто, люди мають вистояти дві черги.

Час від часу у когось не витримують нерви і виникають суперечки – хто де стояв і чому без черги. Люди заспокоюють, конфлікти швидко гаснуть. Загальна атмосфера така: не час між собою лаятись. Ворог, який тероризує нашу країну, таки справді нас об'єднав. Поруч стоїть літня жінка. Бабуся. Років за сімдесят точно. Звідки у неї сили вистояти три години? Вона ще й людей заспокоює, захищає жінок, які працюють в комісії: мовляв, їм теж складно. Посміхається. Мужики навколо опановують себе.

З такими темпами всі не встигнуть проголосувати – на годиннику вже шоста вечора. Хтось поруч розповідає, що виборча комісія працює дуже повільно, бо лише позавчора деякі кандидати в Президенти відкликали своїх представників у тервиборчкомах. Приблизно здогадуюсь, хто це може бути. Треба буде подякувати їм окремо за це. Але людей, які видають бюлетені – просто катастрофічно не вистачає. Ті, що є – працюють повільно, бо дуже втомились і по кілька разів все перевіряють.

Вкидаю бюлетені з проставленими хрестиками навпроти "моїх" кандидатів. Прозорі скриньки заповнені десь на третину. Підбігає заступник голови комісії і чомусь забороняє фотографувати. Хочеться взагалі не помічати його, але сперечаюсь і роблю свою справу.

Висновок: встигнуть проголосувати, напевно, не всі. Зафіксована явка буде меншою реальної: багато людей, які не змогли протиснутись на дільницю, розвертаються, щоб прийти пізніше. А пізніше, судячи з того, що відбувається, буде ще більше людей. Організація роботи тер-виборчкому, попри важку роботу семи жіночок, які видають бюлетені, залишає багато питань. На майбутнє треба законодавчо захистити роботу виборчих комісій від деструктивних дій кандидатів та політичних сил, проводити тренінги членів ТВК і, ймовірно, збільшити робочий день виборчої дільниці. Одним словом, треба робити висновки.

Дмитро ТУЗОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини