MENU

С 1 августа 2014 года платим налог на доходы по депозитам

1526 5

Очень много было путаницы связанной с этим налогом. Оно и понятно, налоги никто не любит платить. А тем более в это тяжелое время, когда население активно забирает деньги с банковских депозитов, и этот налог может только усугубить ситуацию. А тут еще большое количество комментариев и высказываний об этом налоге, которые совсем запутали вкладчиков банков. Может, стоит внести ясность? Лучше бы это сделала налоговая, но она явно не спешит. Поэтому обратимся к тексту действующего Налогового кодекса с учетом внесенных изменений, которые набрали законную силу с 3 августа 2014 года.

Кто платит налог на доходы по депозитам физических лиц

РОЗДІЛ IV. ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

«167.1. Ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.5 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Ставка податку, визначена абзацом першим цього пункту, застосовується до доходів у вигляді:

процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку;

процентного або дисконтного доходу за ощадними (депозитними) сертифікатами;

процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;

плати (відсотка), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки;»

Тут нет другого мнения. Это налог платит физлицо, которое получило доход в виде процентов по депозиту в банке либо кредитном союзе. Разница в том, что банк оказывает помощь в уплате этого налога, как налоговый агент, а кредитный союз нет.

Кто и как удерживает налог на доходы по депозитам

«170.4. Оподаткування процентів.

170.4.1. Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування. (другими словами банк или кредитный союз)

Податковим агентом у строки, визначені цим Кодексом для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною абзацом першим пункту 167.1 статті 167 цього Кодексу, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці. (обращаем внимание, не только проценты по депозитам, но и проценты выплаченные банком, по текущему и карточному счету)

Доходи, зазначені у цьому підпункті, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування. (все просто, если проценты не насчитали, то нет и налога)

170.4.2. Податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, зазначених у підпункті 170.4.1 цього пункту, у податковому розрахунку, подання якого передбачено підпунктом "б" пункту 176.2 статті 176 цього Кодексу, відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані такі доходи. ( это делается для того, чтобы сохранить банковскую тайну по депозитам физлиц)

170.4.3. Оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у підпункті 170.4.1 цього пункту, здійснюється у загальному порядку, встановленому цим Кодексом для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною в абзаці першому пункту 167.1 статті 167 цього Кодексу .  (это тот случай, когда проценты по депозиту платят сразу после внесения денег на депозит, и тот случай, если инвестиции в виде дисконтных облигаций)

170.4.4. У разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) та здійснення у зв'язку з цим перерахунку доходу у вигляді процентів за процентною ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків, податковий агент проводить перерахунок сум податку, утриманого з такого доходу. ( это при условии, что банк пересчитывает проценты по депозиту в случае досрочного расторжения договора, но возникает коллизия, как налоговая будет возвращать лишние уплаченные проценты)

Повернення надміру утриманих сум податку, що виникли внаслідок перерахунку, проведеного відповідно до абзацу першого цього підпункту, здійснюється шляхом зменшення сум податку, що підлягають перерахуванню податковим агентом за поточний та/або наступний податковий (звітний) місяць .(для банка это понятно, он просто сторнирует ранее уплаченные налоги и может учесть это, если клиент еще будет получать у него проценты, и по ним нужно будет платить налоги, а если нет…)

В каких случаях налоги на проценты платить не нужно

«165.1.2. сума доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, та на боргові зобов'язання Національного банку України;» (это доходы в виде процентов и дисконта по ОВГЗ и по казначейским обязательствам)

«165.1.41. доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Ознаки таких рахунків визначаються Національним банком України;» (нет еще инструкции НБУ, что это за счета такие. С начала НБУ должен разработать и зарегистрировать инструкцию, а уже потом можно будет пользоваться льготой. В этом случае можно будет заработную плату перечислять сразу на депозитный счет и полученные проценты по этому счету не будут облагаться налогом)

P . S . Эти изменения в Налоговый кодекс наконец сравняли по уровню налогообложения депозиты и другие объекты инвестирования. Теперь, физлицо будет платить 15%, и с процентов, полученных по депозитам, и с процентов, полученных по облигациям (за исключением процентов по ОВГЗ и казначейским обязательствам, там нет налога вообще), и с дивидендов, полученных от инвестиционных фондов. Считается, что это должно стимулировать украинцев инвестировать деньги не только в облигации, но и в инвестиционные сертификаты инвестиционных фондов.

Александр ОХРИМЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини