MENU

24 вересня 1941 року був зруйнований перший хмарочос України

3962 2

Пізно увечері 24 вересня 1941 р., коли мирне населення вже спало, а гітлерівці ще були в ресторанах, на п’ятий день окупації Києва почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. У вибухах 24-27 вересня було знищено 16 будівель Хрещатику.

Серед зруйнованих того дня будинків був «будинок Гінзбурга» — «перший хмарочос України». Власником споруди був відомий будівельник-підрядник, купець першої гільдії Лев Гінзбург. Проект розробили одеські архітектори — А. Б. Мінкус та Ф. А. Троупянський. 

Його будівництво розпочалося в 1910 р. на вулиці Інститутській, на місці будинків № 14, № 16 і № 18 (зараз там знаходиться готель «Україна»). За планом будинок мав h-подібну форму та різно-поверховість із сторін споруди (її зумовило розташування будинку на пагорбі) — всі 11 поверхів було видно лише з Миколаївської вулиці. У 1912 році будівництво «хмарочосу» закінчили, спорудження обійшлось в 1 500 000 рублів.

Житлові будинки такої висоти, як Хмарочос Гінзбурга, на початку ХХ ст. існували лиш у США, Німеччині, Аргентині та Канаді — 12-поверховий, 67,5-метровий, мав рідкісні на той час ковані ліфти американської фірми «Отіс». Увійшов в історію як «перший хмарочос України». 

У рік побудови був найвищим хмарочосом Російської імперії. З 1913 року в «хмарочосі» проживав князь Олександр Оболенський, один із ад'ютантів генерал-губернатора Федора Трепова. Восени 1918 року відомий художник Олександр Мурашко на 12-тому поверсі «хмарочоса» відкрив «Художню студію Олександра Мурашка», в якій одночасно навчались майже 100 чоловік. На 1917 рік найдорожчі квартири хмарочосу (за рік проживання у ньому) коштували від 1300 до 1700 карбованців. 

У радянські часи хмарочос був націоналізований. Його перетворили на житловий будинок — готельні номери перепланували на комунальні квартири. Також у будинку жив український прозаїк Вадим Охріменко — завзятий мисливець, кореспондент газети «Правда» та великий друг Максима Рильського.

Будинок був найвищим в Україні весь час свого існування, лише після вибуху 24 вересня 1941 року, першість у висоті посів 66-метровий Дім Проектів у Харкові. 24 вересня 1945 року жителі Хрещатика обійшли ці будівлі і поставили свічки в пам'ять жертв підриву.

Вибух не повністю знищив «перший хмарочос України» — остаточно його знесли 1950-х роках, під час «розчистки» Києва; фундамент хмарочоса почали розбирати лиш під час підготовки до будівництва готелю «Москва».

Ганна ЧЕРКАСЬКА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини