MENU

7 звичок високоефективних держав

5299 2

Принципи, сформульовані Стівеном Кові в його "7 звичок високоефективних людей" сьогодні відомі всім, хто професійно займається управлінською діяльністю.



З моменту першого виходу цієї книги в 1989 році її було перекладено на 38 мов і продано більше 15 мільйонів екземплярі в 73 країнах світу.
Десятки тисяч менеджерів з усього світу пройшли відповідні тренінги.

Вивчаючи і застосовуючи "принципи Кові" в професійний управлінській діяльності я побачив, що вони є також дуже корисними для розуміння підходів, які забезпечують ефективність суспільств і держав.

Поточна виборча кампанія пройшла зовсім в інших дискусіях, але я, як і вся команда Громадянської позиції, впевнений, що разом з усіма справді новими політиками і фаховими управлінцями, патріотичними і порядними людьми, яких в нашій країні справді є вже дуже багато, за допомоги і підтримки небайдужих громадян і громадянського суспільства, ми зможемо побудувати справедливу і ефективну державу Україна.

Звичка 1: Be Proactive: Principles of Personal Choice – будь проактивним: принцип особистого вибору



Високоефективні держави завжди займають про-активну позицію. Вони не чекають на події, щоб потім на них реагувати. Вони перші порушують питання, як у відносинах зі своїми громадянами і їх суспільством, так і у відносинах з іншими державами.

Звичайно, адекватна, зважена, чітка і вчасна реакція на події – це дуже важливо. Але чим більше подій і питань порушуються про-активно, тим менше ресурсів витрачається на ре-активну діяльність і тим більше їх залишається для реалізації власного бачення і пріоритетів.



Звичка 2: Begin with the End in Mind: Principles of Personal Vision – починай, розуміючи кінцеву мету: принцип лідерського бачення



Ефективні держави мають бачення свого майбутнього. Це бачення не завжди стає реальністю, але без нього шанси розвитку подій в бажаному напрямку суттєво знижуються і, за умов жорсткої конкуренції і обмежених ресурсів, зводяться до нуля.



Звичка 3: Put First Things First: Principles of Integrity & Execution – спочатку роби те, що потрібно робити спочатку: принцип цілісності і дисципліни 



Високоефективні держави, як і високоефективні люди, дуже багато часу приділяють тим напрямкам діяльності, які є важливими, але не є терміновими.Саме ця діяльність є найважливішою з точки зору створення основ ефективності, їх підтримання і розвитку.



Освіта, наука, культура і медицина – ось чотири стовпи, на яких стоять і завдяки яким розвиваються всі високоефективні держави.



Економіка – це результат комерціалізації наукових досягнень, культурних потреб і можливостей, що випливають з рівня освіти і здоров'я. людей.

Чим більше держава інвестує (не тільки грошей, але й часу, уваги, якісних управлінців...) в освіту, науку, культуру і здоровий спосіб життя, тим менше потім потрібно витрачати всіх видів ресурсів на гасіння термінових пожеж в будь-якій сфері діяльності і біг на місці лише заради підтримання ілюзії наявності продуктивної і корисної праці.


Цей принцип є головним в управлінській діяльності, яка базується на цілісності бачення, місії і мети і дисциплінованого виконання завдань щодо її досягнення.



Звичка 4: Think Win/Win: Principles of Mutual Benefit – Думай в дусі Виграв/Виграв: принцип взаємної вигоди



Якщо для людини, коли йдеться про мислення в дусі взаємовигідних стосунків, мова йде, насамперед, про взаємини з іншими людьми, то для держави цей принцип означає збалансовані відносини з громадянами, їх спільнотами і суспільством в цілому, а вже потім – з іншими державами.



Застосування принципу виграв/виграв на практиці є дуже складним, оскільки дуже складно втриматись від спокуси отримати більше, залишаючи когось в програші, коли для цього є всі можливості.

Але такий підхід є дуже слабким навіть з огляду на тривалість стосунків між людьми, не кажучи вже про держави, які існують в переважній більшості набагато довше, ніж люди.

Кові говорить: "для менталітету "виграв/виграв" необхідні велика мужність і велика чуткість одночасно. Такий баланс є свідченням істинної зрілості.Володіючи ним, я здатний слухати, співчувати і розуміти, але в той же час мужньо відстоювати власну точку зору"...

Годі й казати, що лише дійсно високоефективним людям і державам притаманна така зрілість.

Звичка 5: Seek First to Understand, Then to be Understood: Principles of Mutual Understanding – спочатку намагайся зрозуміти, а потім бути зрозумілим: принцип взаєморозуміння



Цей принцип вимагає постійної публічної дискусії в трикутнику влада-бізнес-суспільство, реального діалогу, а не його імітації лише заради отримання гарного піару.

Це також забезпечення всебічного контролю з боку громадянського суспільства за діяльністю владних інститутцій, впровадження і активне застосування інструментів прямої (в тому числі, прямої електронної) демократії – референдумів, петицій тощо; організація постійно діючого механізму зворотного зв'язку з суспільством.

Сьогоднішній рівень розвитку комп'ютерних технологій дає можливість владі радитись з суспільством з будь-яких питань в режимі реального часу і це обов'язково потрібно робити.

Звичка 6: Synergize: Principles of Creative Cooperation – досягай синергії: принцип творчої співпраці 



Принцип синергії означає перш за все відмову від мислення в парадигмі "або-або". Він означає, що людина (а тому й держава, уособлена у владних інститутах і державних управлінцях) має бути відкритою для нових можливостей і варіантів рішень.


Ми бачимо багато проявів синергії в живій природі, вже все частіше і частіше – в бізнесі, але дуже рідко – в політичній і державній діяльності неефективних країн.



Чому? Тому що для розуміння принципу синергії, не кажучи вже про його застосування, потрібен високий рівень особистої зрілості і глибоке усвідомлення головної риси сучасної реальності – взаємозалежності.



Коли люди, які досі вважають, що можуть існувати незалежно у взаємозалежному світі, приймають на основі цієї думки рішення, відбувається те, що ми спостерігаємо кожного дня з екранів телевізорів і в житті.



Думаю, що тут буде доцільно навести досить довгу, але надзвичайно ілюстративну і влучну цитату з Кові:

"скільки часу витрачається на викриття чужих гріхів, на інтриги, суперництво, міжособистісні конфлікти, захист тилу, дії з-під поли, маніпулювання і хитрощі! Це все одно, що вести автомобіль, однією ногою натискуючи на педаль газу, а іншою – на гальма!

Але замість того, щоб прибрати ногу з гальм, більшість людей вважає за краще ще сильніше тиснути на газ. Заради підсилення своєї позиції вони застосовують тиск, красномовство і логічні побудови.

Проблема полягає в тому, що в найвищому ступені залежні люди намагаються досягти успіху у взаємозалежній реальності. Вони залежать або від сили, яку черпають зі свого службового становища, і тоді діють за принципом "виграв/програв", або від того, наскільки великою є їхня популярність в очах інших людей, і в цьому випадку керуються принципом "програв/виграв".

Навіть стверджуючи на словах свою прихильність принципу "виграв/виграв", вони не бажають слухати по-справжньому і прагнуть маніпулювати іншими. За такої атмосфери синергія неможлива. Невпевнені в собі особи вважають, що дійсність має пристосовуватись до їх парадигм. Вони відчувають величезну потребу уподібнювати собі інших, нав'язувати їм свій стиль мислення.

Ці люди не розуміють, що вся цінність відносин полягає в існуванні іншої точки зору. Однаковість не є згода; одноманітність не є єдність. Єдність (або згода) – це взаємодоповнення, а не однаковість...Суть синергії полягає в тому, щоб цінувати відмінності".



Справжнє розуміння і ефективне використання принципу позитивної синергії як у відносинах з іншими державами, так і у відносинах з власним суспільством, народом і громадянами – це одна з найяскравіших рис і найважливіших звичок сучасних високоефективних держав.



Звичка 7: Sharpen the Saw: Principles of Balanced Self-Renewal – загострюй пилу: принцип збалансованого самовідновлення



Суть цього принципу є очевидною, якщо мова йде про окрему людину. Треба постійно відновлювати і розвивати всі види особистої енергії – фізичну, духовну, інтелектуальну і емоційну.

Але як же бути з державою? Як держава має відновлювати свою енергію?



Відповідь, на, здавалося б, складне питання, очевидна: сьома звичка високоефективних держав – це не що інше, ніж система і розвинені механізми соціальних ліфтів і демократичні вибори.



Лише демократичні вибори з механізмами соціальних ліфтів створюють можливості для впровадження і підтримання процесу безперервних вдосконалень на рівні суспільства і держави. Процесу, який є передумовою будь-якого розвитку і успіху.

Олег ДЕРЕВ'ЯНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини