MENU

Оскал домостроя

9970 8

В українських мас-медіа чергова «сенсація». Один із лідерів так званої ЛНР Олексій Мозговий на якійсь «народній сходці» поділився своїми міркуваннями про духовність жінок. Ці міркування виявилися настільки «оригінальними», що викликали чималий резонанс. Отже, Мозговий пообіцяв, що дівчат чи жінок, які ходитимуть «у кабаки», будуть заарештовувати. Позаяк істинне призначення жінки — бути «хранителькою домашнього вогнища». Тобто вона має сидіти вдома, вишивати хрестиком, пекти пиріжки і раз на рік (але теж удома) святкувати «8 Березня».

Звісно, щодо цього останній має цілковиту рацію. До речі, дуже показове вживання Мозговим слова «кабак». Адже слово «істинно російське». Українець, приміром, вжив би такі слова: «шинок» чи «корчма». Та повернімось до кабаків. У буцімто підконтрольній Мозговому «Лугандонії» ці заклади ніколи не були безпечним місцем — особливо для дівчат та жінок. Ось не так давно один луганський мажор у місцевому кабаку побив дівчину. Відео цього побиття теж стало сенсацією. Адже мажор належав до серйозної луганської бізнес-родини. Але то було в мирні (можна сказати — доісторичні) часи. А що там коїться зараз! Та й чи багато в «Лугандонії» залишилося «кабаків», коли і з грошима, й продуктами — велика скрута?

Одним словом, не ходіть, дівчатка й жіночки, по кабаках. А якщо підете, то браві хлопці отамана Мозгового вас заарештують. Так би мовити, для вашого ж блага. Завдяки цьому ви й цноту збережете, й убезпечите себе. Адже під дулами «стволів» ополченців будете в повній безпеці — не те що в кабаках.

Щодо жіночого «домосідства», то це справді високий прояв «російської духовності». Жінка в Московії, якщо вона, звісно, належала до вищої касти, практично не виходила з дому. Єдине, чим їй належало займатись, була домашня робота. І це правильно. Немає чого жінок до серйозних справ допускати. Це ж вам не якісь «європи», де всякі там Марії Кюрі-Склодовські та Мілеви Маріч... Якщо жінки «Лугандонії» не сидітимуть вдома, то ще, чого доброго, серед них якісь Олени Пчілки чи (не дай Бог!) Лесі Українки з’являться. Тоді буде справжня катастрофа для регіону.

Тому, аби не було катастрофи, нехай собі сидять удома й вишивають хрестиком. Щоправда, не знаю, чи багато дівчат та жінок цього краю вміє вишивати. Це ж вам не «хохлушки», котрі люблять всілякі вишиванки. Та й що жінкам «Лугандонії» вишивати? Хіба що «флаг Новороссии», який московські спецпіарщики із емблеми «Русской освободительной армии» (РОА) «передерли».

Та коли жінки «ЛНР» не вміють навіть хрестиком вишивати, то все одно хай сидять вдома. Ще одне благородне заняття для них залишилося — пекти пиріжки. І це теж правильно. І хай дають ті пиріжки як сухпайки своїм коханим чоловікам, коли ті сунутимуть на війнушку проти укрів.

Хоча є проблема. Невідомо, чи буде хоч яка-небудь у цих пиріжках начинка. Та й взагалі, чи буде тісто, з якого можна буде робити цю випічку. Залишається тільки одна надія — на російський «гумконвой». Щоправда, на «гумконвой» надійся, а сам «не плошай». Може, браві «ополченці Лугандонії» для своїх цнотливих жіночок десь розбоєм і роздобудуть щось їстівне...

Ну, а тепер серйозно. Спіч Мозгового про те, як мають поводити себе жінки, свідчить багато про що. Вожді «ополченців» живуть уявленнями доіндустріальної епохи. І не так важливо, звідки в них ці уявлення. Чи це щось ментальне, архетипове, чи результат повчань «канонічєскіх» православних батюшок, які всіляко культивують дрімучий консерватизм та церковний формалізм. Головне, що з такими уявленнями ці вожді будують «новий Донбас». Якими будуть результати цього будівництва, здогадатися нескладно. З такими вождями цей край має всі шанси перетворитись на Дике Поле — власне, те, чим він був років двісті тому.

Петро КРАЛЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини