MENU

Іллічівськ опинився на роздоріжжі між Іллічем і пророком Іллею

13404 2

Картина Михайла Бойчука «Пророк Ілля» та пам'ятник Іллічу в Іллічівську

Масовий леніноповал казна чому оминув місто-супутник Одеси Іллічівськ, сама назва якого вказує на його комуністичне походження. Там пам’ятник Леніну досі височіє перед морською гаванню так, що його видно навіть з моря.

Здавалося, що його долю визначила позачергова сесія Іллічівської міськради 24 лютого 2014 року. З метою недопущення дестабілізації суспільно - політичної ситуації у місті та запобігання протистоянню серед громадян депутати одноголосно проголосували за перенесення пам’ятника В.І.Леніну на територію порту з офійним формулюванням: «на ремонт». На місці Ілліча було заплановано встановити пам’ятник пророку Іллі, а центральну вулицю, яка носить ім’я Леніна, перейменувати на проспект Шевченка.

Ініціював такі новації Валерій Хмельнюк, якого жителі міста вже два десятиліття поспіль обирають міським головою. А ще він запропонував перейменувати Іллічівськ на Скіфополь. Така немилозвучна назва мало кому сподобалася, адже місту пророка Іллі більше б пасувала назва Іллівськ.

На рішення міськради іллічівці відреагували неоднозначно. Одні демонтаж пам’ятника схвалювали, інші – збирали підписи за його збереження. Комуністи навіть встановили палатку і охороняли монумент від вандалів та від місцевої влади цілодобово. І мало не щодня тоді відбувалися мітинги протиборствуючих сил. На них часто виникали сутички. А одного разу прихильник знесення пам’ятника навіть застосував зброю і поранив двох своїх супротивників пострілами із пневматичного пістолета.

Ситуація загострилася до того, що міськрада вже 27 лютого було змушена зібратися на нову позачергову сесію. На той час було зібрано близько 7 тисяч підписів за збереження пам’ятника і водночас сформовані народні дружини для його охорони. Під цим тиском депутати скасували своє попереднє рішення. Ілліч залишився недоторканим, хоч і з написом на його бронзовому плащі:«Кат».

Коли наприкінці жовтня в Іллічівську відбулася зустріч із народним депутатом України Павлом Кириленком, мова зайшла і про долю пам’ятника Леніну. За його словами ленінопад став одним із символів перемоги Революції гідності, тому і в Іллічівську цей процес матиме продовження. «Встановленню історичної справедливості чинить спротив міська влада. Але активна громадянська позиція містян однозначно підштовхне її змінити ситуацію, до чого, власне, і закликаю громаду. Буде пам'ятник Леніну демонтовано чи повалено, але його зникнення з Іллічівська – питання часу», – зазначив нардеп.

Нині це вже усвідомлюють навіть комуністи. Тож на часі Іллічівську готуватися до перейменування на Іллінськ і до спорудження монумента на честь нового покровителя міста – пророка Іллі.  

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини