MENU

Костел в Ізяславі перетворюють на сміттєзвалище. ФОТО

6409 0

Звернувся до Ізяславської міської ради з вимогою привести в належний стан територію навколо кафедрального костелу Св.Іоанна Хрестителя (прибрати сміття та встановити огорожу) та з пропозицією встановити відповідні охоронні та інформаційні знаки на всіх пам’ятках історії, містобудування і архітектури в м. Ізяслав.

Туристи-активісти «Української справи» вихідними днями побували у м. Ізяслав Хмельницької області, де знаходиться багато важливих та цікавих пам’яток містобудування і архітектури. Проте найбільше їх вразила не культурна спадщина міста, а ставлення влади до їх збереження. Найжахливішим прикладом є кафедральний костел Св. Іоанна Хрестителя, який перетворений місцевим населенням на смітник. Якби я був мером Ізяслава мені було б соромно, що в моєму місті мої сусіди використовують в якості смітника пам’ятку архітектури ХVI століття. Особливо після Революції Гідності.

Туристи-активісти звернули увагу на те, що на жодній з пам’яток не встановлені охоронні знаки та інформаційні стенди. 

Я розумію, що утримання пам’яток архітектури в належному стані та проведення реставраційних робіт вимагає значних коштів, яких у міської ради м. Ізяслава немає. Але прибирати сміття в костьолі та встановити відповідні інформаційні та охоронні знаки можна, адже це не потребує значних фінансових витрат, до цього можна долучити представників громади та місцевого бізнесу.

Крім того, туристи-активісти були шоковані тим, що вони не змогли купити (навіть в центрі міста) мапу міста Ізяслав, що є значною перепоною на меті ознайомлення з об’єктами культурної спадщини України національного значення.

У місті Ізяслав знаходяться пам’ятки містобудування та архітектури: Старозаславський замок XV століття (охоронний №757/0), Палац Санґушків 1754-1770 років з комплексом костьолу місіонерів (охоронні №758/0—758/4) та кафедральний костел Св.Iоанна Хрестителя 1599 року (охоронний номер 759/0). Також в місті знаходяться цікаві туристичні об’єкти та пам’ятки, не внесені в Державний реєстр національного культурного надбання, зокрема оборонна синагога XVII століття на вул. Заславській, старий єврейський цвинтар «Окописько», що знаходиться по пров. Островського та старий католицький цвинтар на вул. Незалежності.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини