MENU

На чому їздять заступники Яреми і він сам. ФОТО

14099 6

Улюбленим автомобілем керівників Генпрокуратури є позашляховик за $100 тисяч, на які вони при зарплаті 20 тисяч гривень мусять заробляти три роки без витрат на їжу і квартплату.

Генпрокурор та його заступники згідно до закону були змушені оприлюднити свої декларації про доходи. Майже усі чесно показали заробітки на рівні 15-25 тисяч гривень на місяць (окремі раніше працювали у бізнесі, відтак заробляли більше), якісь невеличкі заначки у банках, якусь нерухомість та щось на зразок дачних ділянок. Так само чесно у 2010 році подавав декларацію генпрокурор Віктор Пшонка – зарплата 25 тисяч, трохи землі, півквартири та два гаражі. Згодом вся Україна побачила відповідність декларації рівню життя вже біглого генпрокурора.

Наразі до хат Віталія Яреми та його заступників ще ніхто не вдирався. Відтак, опираючись на їхні декларації за 2013 рік, спробуємо поглянути на керманичів з точки зору пересічного українця. На землю та нерухомість не дуже звертатимемо увагу, оскільки у деклараціях про них подробиць не повідомляють – ні про адресу квартири (Печерськ чи Троєщина – тут, м’яко кажучи, є різниця), ні про функціонал ділянки (під «тещиним» особняком чи під картоплею з огірочками).

Звернемо увагу на автомобілі. Про них повідомляють і марку, і рік випуску. Відтак це дає змогу зрозуміти скільки років треба отримувати прокурорську зарплату, нічого не їсти, ні за що не платити, щоб накопичити на позашляховик за $100 тисяч. Отже, поїхали в алфавітному порядку.

Баганець Олексій не має автомобіля, хоча пару років тому на нього було записано кросовер Toyota Venza вартістю під півмільйона гривень. На дружину (мала жалюгідний річний дохід 14 тис грн., хоча і має власний салон краси у столиці) записано Lexus. За даними «Наших Грошей», йдеться за RX 350 Sport utility 4-dr (2011 р.в.) ціною близько $50 тисяч з номерами парламентської серії ВР, хоча Баганець ніколи не був нардепом.

В принципі Баганець міг заробити на таке авто (фото нижче), бо його річний дохід торік склав 688 тис грн. Тобто, відмовляючи собі в усьому, міг за рік-півтора назбирати на крутий автомобіль. Великий річний дохід у порівнянні з колегами по ГПУ має пояснення – останні чотири роки вів адвокатську практику. А до того як Янукович став президентом 31 рік безперервно працював у прокуратурі на різних щаблях.

Також нагадаємо, що у Баганця є два дорослих сини, які цього року зробили стрімку кар’єру. Олександр очолив прокуратуру Оболонського району Києва, тому міг замінити свою Toyota Prado 2.7 2011 р.в. на щось новіше. Віталій теж міг оновити Honda CR-V Sport utility 4-dr 2008 р.в. у зв’язку з призначенням на посаду начальника управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Києва.

Бачун Олег не має автомобіля, але хтось з членів його сім’ї (дружина чи одна з двох доньок) їздить на BMW X6 (2978, 215) 2008 р.в. по довіреності (на фото нижче). Невідомо хто подарував члену сім’ї Бачуна можливість кермувати автівкою ціною від $50 до $120 тисяч в залежності від конкретної модифікації. Однак не сумніваємось у можливості цієї сім’ї заробити на таке авто.

Сам замгенпрокурора останні два роки працював помічником якогось нардепа і торік взагалі не приніс до сім’ї ні копійки, але комусь з домочадців таки «усміхнулась доля» – аж 5,86 млн грн. задекларовано по статті «дарунки, призи, виграші». А ще у Бачуна торік була 84-відсоткова частка у статному капіталі львівського імпортера побутової техніки ТОВ «Техпромвироби» у розмірі 1,89 млн грн. (решта записана на гонконгську фірму «Star technology alliance limited», а раніше співзасновницею була дружина Василя Пісного, начальника Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС на прізвисько «Антибіотик»). Вже цього року свою частку фірми Бачун переписав на дружину.

Нагадаємо, що Бачун у нульових працював першим заступником голови Господарського суду Києва та очолював Окружний адмінсуд столиці, людей там вештається багато. Можливо, хтось із них і подарував сім’ї замгенпрокурора можливість кататись на німецькому кросовері. А може просто бізнесова вдача.

Герасимюк Микола має власний BMW X5 з двигуном об’ємом 2993 куб см ціною близько $100 тис (фото нижче). З огляду на те, що автівка випущена у 2010 році і розмитнена на початку 2011 року не будемо озиратись на жалюгідну зарплату Герасимюка у 2013 році.

Тоді він мав зарплату на рівні 15 тисяч гривень на місяць, працюючи заступником Голови Державної виконавчої служби України і підписуючи документи про монополізацію ринку торгівлі конфіскатом фірмою «Нива В.Ш». Але у 2010-2011 роках був період у житті Герасимюка, коли він міг легально заробити більше грошей, бо він тоді очолював юридичну службу «Укгазбанку». І нехай то вже був державний банк, який націоналізували через поганий стан справ. Однак все-таки банк, у якому гроші лежать.

герасимюк бумер

Даниленко Анатолій уособлює апогей успіху: сам володіє позашляховиком Toyota Sequoia з двигуном 5,7 л (жере 25 літрів у міському режимі), а на членів сім’ї (дружина та два сини) записано Mitsubishi L200 та Mercedes-Benz GL550 (з 5,5-літровим двигуном, що жере 21 літр по місту).

Тобто у замгенпрокурора позашляховик коштує під $80 тисяч (на фото нижче), у когось із сімейних ще дорожчий «мєрін». При цьому замгенпрокурора засвітив свій особняк, 2 гектари землі та три квартири, а на сім’ю записано ще дев’ять земельних ділянок загальною площею під 6 гектарів, п’ять квартир та ще п’ять об’єктів нежилої нерухомості.

даниленко секвойя

Повірити у те, що це придбано на зарплату неможливо. Торік Даниленко висвітлив жалюгідний дохід 105 тис грн., сім’я – 950 тис грн. (більшу частину склали доходи від оренди майна). А згідно до його біографії у нього вже 40 років роботи на державній службі, при цьому десять з цих років він хвостиком пересувається за своїм босом Яремою по органам МВС, уряду, а тепер і у Генпрокуратурі. Тож назбирати такі гроші на автопарк та купу нерухомості можна було тільки «іншими» доходами.

Тому було дуже шумно, коли «Наші Гроші.ТВ» та «Наші Гроші» розкопали купу історій про привласнення Даниленками 140 гектарів землі на водоймах, 5 гектарів лісу його сина, торговий центр у центрі Києва та купу інших схем з нерухомістю (нагадаємо про фото з його «маєточку»). Ярема навіть відсторонив Даниленка від виконання обов’язків на час службового розслідування. Але зрештою це нічим так і не скінчилось, бо Ярема відразу висловив впевненість у тому, що нічого протизаконного на Даниленка перевірка не знайде. Президент Порошенко теж вирішив в скандал не втручатись. Що теж не дуже дивно з огляду на те, що його колишній охоронець має бізнес саме у сфері нерухомості саме з Даниленком-молодшим.

Заліско Олег досі не оприлюднив декларацію.

Касько Віталій минулого року придбав Toyota Rav4 за 370 тис грн. (фото нижче), хоча його річний дохід становив лише 230 тисяч гривень. Однак у цьому випадку поле для підозр дуже вузьке. Касько з 1998 по 2005 роки працював у прокуратурі, потім два роки адвокатствував, а з 2007 по 2010 роки знову працював за копійки у Генпрокуратурі. Однак за Януковича він повернувся до приватної практики, а минулого року навіть вибився у партнери Адвокатського об’єднання «Арцінгер». Тож у нього були всі можливості заробити і на автомобіль, і на квартиру площею 155 квадратів, і на 2 гектари землі.

касько тойота

Матіос Анатолій має старенький Chevrolet Lacetti 2005 р.в. (фото справа), який за кращих часів міг коштувати $15 тис. Таку суму Матіос міг накопичити навіть не голодуючи і навіть на держслужбі, на якій він з 1997 року (прокуратура, СБУ).

Шокін Віктор показав минулорічну зарплату 400 тис грн., будинок під 300 квадратів, дві квартири, майже гектар землі і жодної машини. Ну, може, людина просто не є водієм і перебивається службовими членовозами. Хоча дивно, оскільки у Шокіна є власний гараж.

Ярема Віталій без компромісів демонструє як треба працювати з корупцією. Він особисто орендує Volkswagen Touareg 2012 р.в. (на фото нижче) ціною під $100 тис, за який торік заплатив 40 тис грн., та дві старенькі «Газелі», за оренду яких заплатив 25 тисяч. На дружину записано порівняно недорогу Toyota Rav4 (2008 р.в.), Mercedes-Benz ML350 (2010 р.в.) під $100 тис та старезну «дев’ятку».

Торік Ярема, будучи нардепом, заробив 362 тис грн. за рік або 30 тис грн. на місяць, ще чверть мільйона отримала дружина (майже 25 тис грн. на місяць). У біографії Генпрокурора немає жодних даних про приватний бізнес, лише служба у МВС та депутатство. Тобто, аби заробити на автомобілі дружини із такими зарплатами їх сімейство мало більше року не їсти і не пити.

Наостанок додамо, що не автівками єдиними живе сімейство Ярем, а ще має майже гектар землі, будинок на 300 квадратів, гараж на 130 кв м та квартиру на 260 кв м.

Також можемо очікувати, що син генпрокурора Валерій замінить свою стареньку BMW 330i 2008 р.в. на щось цікавіше (а може вже замінив, але ми не помітили). Бо разом з підвищенням батька його кар’єра теж отримала поштовх і зараз він очолює Департамент держреєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби.

ярема туарег

Отже маємо, те що маємо. Улюбленим автомобілем керівників Генпрокуратури є позашляховик ціною близько $100 тисяч. З зарплатою 25 тисяч гривень (рахуємо ще по старому курсу 8 грн./$) на таку машину треба було гарувати три роки, нічого не витрачаючи на їжу, цигарки та квартплату і живучи виключно на гроші інших членів сім’ї. Між тим позашляховик є найкращий засіб пересування у запрудженій столиці і чудовий показник «успєха», заради якого власне і варто йти у владу. Принаймні так було до цього часу. Побачимо, як буде виглядати майбутнє.

Юрій НІКОНОВ, «Наші Гроші»


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини