MENU

Від Святого Миколая до Діда Мороза

6926 0

Незабаром настане найбажаніший день для дітлахів і до них завітає Святий Миколай. У ніч на 19 грудня він приходить до кожної оселі й кладе під подушку малятам подарунки. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього.

Мій Святенький Миколаю,

Приходи скоріш, благаю.

Я до тебе помолюся

І тихенько пригорнуся.

Щастя дай моїй родині

І коханій Україні.

Перед святом діти пригадують всі свої добрі й злі вчинки, зважують: чого більше. Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. В сучасні часи народилась добра традиція – саме у цей день опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, вручаючи їм подарунки. 

Миколай, на відміну від Діда Мороза, не є вигадкою. Він справді жив у 340 році після Різдва Христового. Вважається, що він мав дуже добре серце і був благодійником. Так, одного разу він врятував трьох дочок бідуючого сімейства, підкинувши у вікно їхнього будинку вузлики із золотом. Усе, чим він володів, та все, що приносили йому люди, він роздавав бідним та дітям. А ще Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками, вважається покровителем школярів та студентів, моряків, торговців та рибалок. Після смерті Миколу оголосили святим. Святий Миколай найвідоміший Святий у Європі.

А хто ж такий тайожний Дід Мороз? Його «прапрадідом» був герой російських народних казок Мороз червоний ніс. Спочатку його називали Дідом Тріскуном із суворою, як російські морози, вдачею. Навіть у казці «Морозко» Дід Мороз зображується як навіжений. Добру працелюбну дівчину Морозко поморозив-поморозив, а потім усе таки обдарував, а ледачу - заморозив на смерть. Коли в середині 1920-х років в СРСР почалася антирелігійна кампанія, не тільки ялинка, а й Дід Мороз перетворився на «релігійний непотріб» і став розглядатися як «продукт антинародної діяльності капіталістів». Лише у грудні 1935 року соратник Сталіна Павло Постишев опублікував в газеті «Правда» статтю, де запропонував організувати для дітей святкування Нового Року.

Тоді у Харківському палаці піонерів влаштували свято ялинки за участю Діда Мороза.

Відтоді він і анексував Україну, ставши навіть героєм анекдотів. Ось один з них. 31 грудня. Телефонує дитина: — Алло, швидка? Приїздіть мерщій. Наш татко з глузду з’їхав. Одягнув червоний халат, валянки й каже всім, що він Дід Мороз.

Ставши символом комуністичної доби, Дід Мороз у повоєнний час замінив Святого Миколая навіть у Галичині. Тепер там уже відмовилися від нав’язаного сталіністами діда і віддали перевагу традиційному українському різдвяного дарувальнику.

А ось нещодавно прозріла і київська влада. Столична міська адміністрація визначила новорічні свята 2015 року провести на Софіївській площі, на якій встановлять головну ялинку країни, ярмаркові будиночки та облаштують резиденцію Святого Миколая. 19 грудня на День Святого Миколая саме Святитель, а не Дід Мороз запалить різдвяні вогні на ялинці країни та привітає дітей. Подібні заходи без Діда Мороза заплановані також у парках «Перемога», «Партизанської слави, Центральному парку і на різдвяному ярмарку на Троїцькій площі, біля спорткомплексу «Олімпійський». Усі ці свята у столиці матимуть яскравий національний колорит.

Цьогоріч кияни зможуть відсвяткувати різдвяні свята під справжньою карпатською ялинкою. Її столиці подарує Івано-Франківськ. Там уже пригледіли дві в різних лісництвах. Одна висотою в 21 метр, друга — 22 метри. Але тут зателефонував чоловік з Бучі. І запропонував поставити на Софіївській площі ялиночку, вирощену у власному дворі. Організатори не полінувалися й приїхали в Бучу — подивитися на красуню. Дерево у дворі будинку доросло до 24 метрів у висоту! Такого навіть у лісництвах не знайшли.

Зелену красуню у столиці прикрасять білими голубами — символами миру. Вона постане в усій красі на свято Миколая. Дітлахів зустрічатимуть волонтери в образах різдвяних янголів та добрий Святий.

Що ж до самого Івано-Франківська, то як розповів міський голова, у цьогорічному святкуванні особливих сюрпризів не передбачається. Як і торік, новорічну ялинку прикрасять жовто-блакитними бантами. Довкола неї відбуватимуться вистави для дітей та фестиваль вертепів.

На Миколая, під благовіст церковних дзвонів Ставропігійної козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці, розпочнеться свято для дітей на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи». 20 грудня 2014 року на хуторі «Надія» на Кіровоградщині теж відзначатимуть День Святого Миколая. А маленькі мешканці Рівного у цьому році зможуть поспілкуватись зі Святим Миколаєм по телефону. На час свят офісом Чудотворця у місті стане Домова служба, яка вже приймає попередні замовлення на вітання.

А в Україні побутує добра традиція - випікати до свята Миколая для малечі смачні солодкі «миколайчики». Ними пригощають і колядників та посівальників на різдвяні свята.

Як і слід було чекати, на захист свого тайожного Діда Мороза горою стали російські мас-медіа. Бризкаючи слиною, вони пишуть, що українці масово «люструють» і оголошують «персонами нон ґрата» Діда Мороза та Снігуроньку. Вони звинувачують мера Києва Віталія Кличка в тому, що він нокаутував їхнього новорічного улюбленця. А електронний прокремлівський канал «Ридус» на захист «ватника» - Діда Мороза навіть вмістив малюнок.

Та як би не казилися з люті прихильники тайожних цінностей, українці повсюдно вже вітають Святого Миколая та «люструють» тайожного Діда Мороза. Вони демонструють повернення до народних традицій предків, відданість козацьким звичаям, об’єднують свої сили на протидію російським агресорам. 

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини