MENU

Україні не потрібен мир ціною принижень

7926 12

Та ситуація, яка склалася на сході України, сьогодні означається як стратегічна невизначеність. Вона існує через дві проблеми:

1) Головнокомандувач, президент України хоче миру. І хоче він його так сильно, що згоден терпіти будь-які приниження України з боку Росії і обман з боку ДНР і ЛНР, які миритися поки що не збиралися і продовжували війну у вигляді намагання "віджимати" територію України.

2) Небажання Уряду вступати в конфлікт з президентом. Відтак Уряд змушений гальмувати процес введення санкцій України щодо Росії, нерішуче проводити економічну блокаду сходу України і т.д.

Це бажання миру президента призводить до дуже прикрих ситуацій.

4-го грудня президент Росії Володимир Путін у своєму посланні до Федеральних зборів заявив про те, що в Україні було здійснено збройний захват влади, насилля та вбивство.

Тобто президент Росії заявив фактично про те, що президент України є "київською хунтою", бо він прийшов до влади через її збройний захват.

Окрім того президент Росії заявив фактично, що президент України відповідальний за те, що на сході України здійснювалось придушення людей, що були не згідні з цим "беспределом". Докладніше про це у моєму блозі "Вранье Путина об Украине".

Яка була реакція Адміністрації президента України? Чи була надіслана нота України у зв'язку з цими офіційними заявами лідера Росії? Чи прокоментував президент України цю брехню? Ні, ні, ні. президент проковтнув це приниження. Ні він, ні його адміністрація, ні МЗС нічого не зробили, що мали би зробити. Це не їх персональна образа, це образа України з боку президента Росії.

І от тепер знову Україна збирається вести переговори в Мінську.

Чи правильно я розумію ситуацію, що Україна вестиме ці переговори на фоні такого недавнього приниження, на яке Україна ніяк не відреагувала?

Звичайно Україні потрібен мир на сході України. Але Україні не потрібен мир ціною таких принижень.

Президент не справляється в даному разі зі своїми обов'язками як президента.

.....................

Якщо раптом дійсно почнеться мир на сході України, яким він має бути?

Існують дві основні моделі миру на сході України – "Автономізація" та "Окупація".

.....................

Модель "Автономізація"

Ця модель передбачає надання автономії тій частині України, яка знаходиться під контролем сепаратистів, – створення Автономної Східної Республіки (далі Автономія).

Ніякої мови не може йти про розширення підконтрольної сепаратистам території.

Автономія передбачає юридичне знаходження території у складі України, а отже поширення дії всіх інфраструктур України на цю території.

Автономія передбачає свій парламент та свій уряд на цій території. Коротше кажучи, – все будується за моделлю Криму, як це прописано в Конституції України.

Це означає також оплату видатків з державного бюджету на пенсії та зарплати бюджетникам.

Це означає також укладення особливої економічної угоди з Автономією, де передбачуються правила торгівля, функціонування інфраструктури і т.д.

Однак це також означає відсутність військової незалежності у цієї території. Якщо на цю територію не поширюватиметься захист української армії, тобто якщо територія матиме свою армію, то це означатиме її вихід зі складу України. Отже, територія має повністю перейти під захист та юрисдикцію української армії.

Отже в цьому разі:

1) Українсько-російський кордон на цій території переходить під контроль України;

2) Росія виводить з території всі свої війська;

3) Росія відводить з території всю бойову техніку або ж така техніка націоналізується Україною.

4) Всі бойовики складають зброю;

5) Україна гарантує амністію щодо військових дій колишніх бойовиків до моменту укладання угоди, але лише щодо військових дій і лише до моменту укладання угоди. Військові дії після укладання угоди кваліфікуються уже як військові злочини.

6) Амністія не розповсюджується на всі немотивовані обстріли мирного населення, які розслідуються, і винуваті у цьому несуть покарання.

7) Амністія також не розповсюджується на тероризм і бандитизм щодо мирного населення, а також на мародерство. Все це розслідується, винуваті несуть покарання.

8) Росія також видає Україні усіх військових злочинців – перш за все Стрілкова та Бородая, для розслідування їх злочинної діяльності проти України. Цей процес ведеться тривало та наполегливо до повного вирішення.

.....................

Модель "Окупація"

Приймається закон про тимчасово окуповану територію, яка підпадає під всі ті санкції, під які зараз підпадає Крим.

З цією окупованою територією можливі дуже обмежені економічні відносини України, але в рамках чіткої Угоди, яка також узгоджується Україною з рештою країн, що мають ввести санкції.

Всі бюджетні видатки окупованої території в такому разі бере на себе Росія.

.....................

Ці дві моделі побудовані на простому принципі – чий військовий контроль за територією і її кордоном, того і бюджетні видатки.

Порушення цього принципу веде до поновлення війни, якими би аргументами такі порушення принципу не прикривалися – чи українською владою чи Росією.

Та модель невизначеності, яка діє на сході України сьогодні – "ні миру, ні війни, українську армію стримувати, а бойовики нехай вбивають українських військових" – дуже небезпечна. Це односторонній мир, який дуже дорого обходиться Україні.

Ціна посади президента, який хоче миру, менша для України, ніж ціна людських життів, що кладуть своє життя за це ілюзорне бажання миру президента.

Сергій ДАЦЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини