MENU

В Україні досі панує феодальний лад через нерозподіленість гілок влади - думка

4701 0

Що таке феодалізм в реальному вимірі днями проілюстрував міністр внутрішніх справ України Аваков. Як написав 10 грудня в своєму Twitter народний депутат Береза, «Министр МВД анонсировал на завтра заявление от правительства о 100% обновления судебного корпуса. Про милицию и прокуратуру ничего не сказал». А наступного дня, дійсно, прем’єр-міністр Яценюк на засіданні Уряду виступив з вимогою провести переатестацію всіх суддів України та повернути Верховному Суду повноваження касаційної інстанції.

Оце і є першою суспільно-політичною ознакою феодального ладу – нерозподіленість гілок влади. Коли один з керівників так званої «виконавчої гілки», анонсує заяву Уряду про те, що «виконавча влада» буде оновлювати кадровий склад «судової влади». Беру всі ці «влади» в лапки, бо, насправді, ніяких окремих, незалежних одна від одної, владних гілок у феодальній Україні не має. І, очевидно, не буде без масових страт усіх цих авакових і яценюків. Принаймні, історичний досвід Франції переконливо довів: теорія Шарля-Луї де Монтеск’є про те, що в правовій державі влада має бути поділена на три незалежних гілки, стала втілюватись у життя лише після того, як у центрі Парижа встановили гільйотину.

Тому в Україні, як типовій феодальній державі, насправді не має ніякої «виконавчої» влади чи «законодавчої» чи «судової». Є стани – простолюдинів, чиновників, аристократів тощо – які відрізняються один від одного різним доступом до суспільних матеріальних благ і різними правами. Для одних – все, іншим – закон.

Уявімо на хвилинку: суддя Верховного Суду України заявляє в соціальних мережах, що необхідно на 100% оновити склад Кабінету Міністрів. А наступного дня збирається Пленум ВСУ та заявляє, що Кабмін – це наскрізь корумпований орган, міністри займаються бізнесом, гребуть обома руками «відкати» на тендерах і тому Верховна Рада має провести переатестацію міністрів і призначити інший склад Уряду. А також, що Уряд слід зобов’язати, наприклад, здійснювати процесуальне керівництво досудовим слідством.

Напевно, ЗМІ моментально в такому разі вибухнули б коментарями усіляких самозваних «експертів», що волали б про неприпустимість втручання судової гілки в діяльність виконавчої. Але коли ситуація протилежна – безграмотні «експерти» ще й дають рекомендації Яценюку, як йому краще зробити суд кишеньковим. Ось, будь ласка, цитую "Українську правду":

«Громадська ініціатива "Реанімаційний Пакет Реформ" має суттєві зауваження до програми уряду, яка є "набагато слабшим та вужчим документом, аніж Коаліційна угода", йдеться в заяві. Крім того, уряд планує розпочати широкомасштабну реформу судової системи через внесення змін до Конституції аж після 2016 року. На думку експертів РПР, цю реформу необхідно ініціювати не пізніше першої половини 2015 року.»

Тільки не треба мені розповідати, які в Україні корумповані судді. Вони нічим не гірші й нічим не кращі чиновників виконавчої вертикалі чи міністрів українського Уряду. Хоча, як сказати. Чи багато ви знаєте суддів, які за часи перебування на державній службі посіли 70-місце в списку найбагатших людей країни, як міністр внутрішніх справ Аваков чи прилаштували керівником департаменту в Адміністрації Президента свою 26-річну секретарку, як віце-прем’єр Зубко?

Насправді всі ці "судові реформи" - то лише боротьба за грошові потоки на ринку замовних судових рішень і нічого більше. Втім, як і не менше.

Володимир БОЙКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини