MENU

Украине стоит развивать экспорт, а не шокировать условиями импорта — Богдан Данилишин

377 0



Відноснорішення української сторони щодоперегляду митних зборів по окремихтоварних позиціях.


Вжевідбувається те, про що я попереджав.Навіть при бажанні такі справи маютьробитися з витонченішим дипломатизмом,без лишньої метушні. Зараз
 всіцим повідомленням дуже стривожені,особливо країни-імпортери машинобудівноїпродукції. Секретаріат ВТО в Женевірозглядає цю подію як прецедент, за якимможе відбутися поступове нівелюваннявсієї політики ГАТТ/СОТ. Ми посягаємона одні з провідних принципів ВТО - режимнайбільшого сприяння та принципвзаємності. 


Крім того, рішеннящодо перегляду митних зборів може бутипов’язане з підготовкою України довступу до Митного Союзу.


Рішення українськоїсторони щодо перегляду митних зборівпо окремих товарних позиціях не суперечитьправилам ВТО, але може мати в перспективінегативні тенденції для торговельно-економічногоспівробітництва з цілим рядом країн. 


Крім того, данапропозиція може суттєво вплинути настан переговорного процесу про Зонувільної торгівлі між Україною іЄвропейським Союзом, так як підвищенітарифи можуть зачепити значну частинуєвропейського експорту в Україну. 


Згідно з тарифнимизобов’язаннями України, які є невід’ємноючастиною Протоколу про вступ Українидо СОТ, зміна ставок ввізного митавідбулася як на продовольчі, так іпромислові групи товарів. До вступу вСОТ діюча середньозважена тарифнаставка по всій номенклатурі становила7,02%. Після вступу до ВТО відповідно дозв’язаних рівнів по всій номенклатурівона дорівнює 5,09% (сільське господарство– 10,0, промисловість – 4,77%). Середньоарифметичнадіюча тарифна ставка по всій номенклатурістановила 6,51% . Після вступу до СОТвідповідно до зв’язаних рівнів по всійноменклатурі ці показники дорівнюють6,28% (сільське господарство – 11,16,промисловість – 4,85%).


Як відомо, середньозваженатарифна ставка після вступу Росії доВТО становить 9.5%, що є значно вищимпоказником ніж для України.


Звичайно, сьогоднішняпозиція України в рамках ВТО не може вповній мірі влаштовувати як вітчизнянихвиробників, продукція яких є неконкурентоздатною на європейському тасвітовому ринку так і країни-члениМитного Союзу, тому що середньозваженітарифні ставки України є значно нижчими,що в разі вступу України до цієїорганізації могло б значно розбалансуватиторговельний баланс країн-членів Митногосоюзу. Скоріше за все, теперішні діїукраїнського керівництва можнарозцінювати як підготовку до вступуУкраїни до Митного Союзу.


З другої сторони,підвищення ставок ввізного мита сприялоб захисту внутрішнього ринку в умовахкризи, що насувається, але переговориз країнами-членами ВТО можуть затягтисябільше ніж на рік.


В даний час, на мійпогляд, влада має знаходити відповідніумови для підтримки вітчизняногоекспорту, а не стримувати імпорт, щоможе істотно вплинути на доходну частинубюджету.


Як відомо, від’ємнесальдо зовнішньої торгівлі товарамиза 1 півріччя 2012 року становило – 7.2млрд. долл США.


Богдан ДАНИЛИШИН 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини