MENU

Батько польських реформ: в Україні є все необхідне для реформування

1871 0

Петро Боднар відвідав зустріч з «батьком польських реформ» Лєшеком Бальцеровичем, яка відбулася минулої п’ятниці у Києві, і занотував розмову.

Свій виступ польський державний діяч розпочав із опису складових елементів сучасної держави, що прагне стабільно розвиватись: (1) демократичність державного управління, (2) ринкова економіка та (3) підзвітність влади. Особливу увагу він звернув на останній чинник.

Єдине, що здатне забезпечити підзвітність влади у сучасному суспільстві, - це взаємодія громадян та їх об’єднань, що мають на меті тримати владу під свої контролем.

Це особливо важливо у сучасну добу, коли політики часто звертаються до популізму задля здобуття політичного капіталу. Пан Бальцерович різко критикував популізм політиків з країн Південної Європи (Італія, Греція), що став причиною економічної кризи.

Він звернувся до досвіду різних пострадянських держав, в тому числі Білорусі та Російської Федерації. Після розпаду СРСР, вони опирались на ідеали демократії, однак згодом відмовились від них заради консервації суспільного життя. Спільними для цих двох країн є корупція в політиці і бізнесі. Польський політик наголошує на тому, що бізнес в Білорусії і, особливо, Росії має дуже велику політичну складову (так звані «зв’язки»).

Основна боротьба в економіці там йде не за споживача та інновації, а за політичний вплив. Головною причиною такого становища є надмірне державне регулювання. Для того, щоб реформувати таку систему, потрібно ліквідувати більшість непотрібних бюрократичних процедур та інститутів, що не приносять користі громадянам. Також потрібно вивести якомога більше підприємств з під прямого управління державою, оскільки це один з шляхів до зловживань.

Основним показником, до якого можна звертатися для фіксації успішності реформ, є економічне зростання. Воно дозволяє підвищити рівень життя населення та завадити відтоку населення з країни у пошуках кращих умов для життя. Україна і Польща стартували з приблизно рівними економічними можливостями і показниками.

Утім, економіка Польщі за перші 10 років зросла удвічі, українська ж - досі не досягла рівня 1989 року. Приблизно таке ж порівняння можна провести і з іншими країнами Східної Європи та Прибалтики. Це не діагноз, і навіть країни, які пізно взялись за реформування своєї економіки та політичного життя, можуть досягти успіху.

Найяскравіший приклад – це Словаччина. Вона пізно почала реформи, втративши 8 років, але зараз це один з лідерів у реформуванні. Тому ніколи не пізно почати змінюватись, якщо є політична воля і сильна команда, що здатна провести реформи. На думку Бальцеровича, в Україні є все необхідне.

Ціна держави: популярна економіка


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини