MENU

Законопроект щодо управління земельними ресурсами підтримали всі фракції коаліції. ВІДЕО

2000 4
 
У разі ухвалення резонансний закон про повернення права органам місцевого самоврядування розпоряджатися землями №1159 може зруйнувати корупційні схеми Держкомзему. Про це сьогодні заявили на брифінгу у Верховній Раді народні депутати від всіх фракцій коаліції - автори законопроекту.
 
Зокрема, представник фракції «Батьківщина» Вадим Івченко пояснив, що в парламенті було зареєстровано чотири законопроекти, якими пропонувалося забрати повноваження у Державного агентства.
 
Аналогічний законопроект №1252 отримав позитивний висновок на предмет корупційної складової, однак, за словами депутата,  «законопроект №1159, навколо якого об'єднались всі фракції коаліції, на засіданні Антикорупційного комітету чомусь отримав відзнаку «не рекомендований до прийняття».
 
Івченко зазначив, що сьогодні Державне земельне агентство підпорядковане Міністерству агропромислового комплексу, яке є куратором Держкомзему.
 
«Там стоїть людина по квоті «Самопомочі», і  саме це викликає конфлікт: вони хочуть залишити схему, коли один чиновник Держкомзему розпоряджається землями як у селі, так і в місті», - зауважив він.
 
Один з авторів законопроекту, член парламентської групи «Економічний розвиток» Олег Кулініч повідомив, що сьогодні в селах склалася катастрофічна ситуація в зв'язку з тим, що місцеві ради не впливають на розподіл земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів.
 
За його словами, сільські голови, наприклад, не знають, де виділити землю під сінокоси, для випасу великої рогатої худоби, де взяти землі під сміттєзвалище чи кладовище, адже зараз ці питання потрібно вирішувати у Києві з чиновниками Держкомзему.
 
«У зв'язку з великим рівнем корупції і був розроблений цей законопроект за участю представників всіх фракцій. І чому голова Антикорупційного агенства Єгор Соболєв так відреагував - для мене це велике питання», - наголосив Кулініч.
 
Він також повідомив, що до нього, як до депутата-мажоритарника надійшла купа звернень від сільських голів, які виступають за ухвалення відповідного законопроекту.
 
Кулініч висловив сподівання, що наступного пленарного тижня цей закон таки буде ухвалений.
 
Позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко також повідомив, що законопроект №1159 потребує термінового ухвалення, адже документ спрямований на те, щоб зруйнувати корупційну  схему, за якою один чиновник Держкомзему міг виділити безкоштовно одній особі декілька гектарів землі без рішення сесії місцевого самоврядування і без громадського обговорення.
 
«Надання права органам місцевого самоврядування ухвалювати рішення щодо розпорядження землями є кроком, що руйнує жахливу корупційну схему, яка до цього часу працює і дозволяє чиновникам Держкомзему розпоряджатися всіма земельними ділянками, які знаходяться на території України», - зазначив він.
 
Представник фракції Блоку Петра Порошенка Олександр Пархоменко звернув увагу на той факт, що законопроект  № 1159 підготували народні депутати з усіх парламентських фракцій.
 
«Ми всі керувалися таким принципом: надати повноваження органам місцевого самоврядування та віддати державну землю місцевим громадам, і тут немає ніякої корупції», - наголосив він.
 
Своєю чергою, представник Народного фронту Валерій Лунченко сказав: «У мене виникає запитання: чому представник такої «правильної» фракції у парламенті сьогодні замість того, щоб дійсно побороти корупцію в найбільш корумпованому органі - Держкомземі - відстоює інтереси саме цієї агенції?»
 
Член фракції «Батьківщина» Іван Кириленко також заявив на брифінгу, що після ухвалення 2001 року Земельного кодексу, 20% земель стали землями запасу і 15% - землями резерву для створення фермерських господарств, для передачі об'єктам господарювання.
 
«Зараз ми відновлюємо справедливість, йдучи на децентралізацію, на лібералізацію земельних відносин - передаємо всі ці функції місцевій громаді. Люди повинні знати, хто орендує  землю, хто отримує прибуток на цій землі і хто отримує зиск від того, що ця земля включена в господарський обіг», - наголосив він.
 
За його словами, місцеві громади, які опікуватимуться 12 млн гектарами землі,  в разі ухвалення цього законопроекту можуть отримати додаткові фінансові стимули.
 
Ми вважаємо, що це більш прозоро, більш чесно і відповідає духу реформ», - повідомив Кириленко.
 
Він також нагадав, що земельні питання ніколи легко не проходили у парламенті та закликав до цивілізованої дискусії в сесійному залі Верховної Ради.

Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини