MENU

Активісти на Івано-Франківщині - проти спорудження ГЕС на річці Черемош

1495 0

Щодо активістів села Розтоки, яке знаходиться на межі Косівського району Івано-Франківщини та Путильського району Чернівецької області, що борються проти спорудження ГЕС на річці Черемош, не припиняються погрози від забудовників.

Зокрема, 15 лютого на зборах громад сіл Підзахаричі, Міжброди та Хорови Путильського району один з місцевих анти-ГЕС активістів повідомив, що до нього зателефонували з наполегливим проханням не виступати проти будівництва ГЕС. Також мешканці села Розтоки повідомили, що погрози в їх бік не припиняються.

Я звернувся до прокуратури Івано-Франківської та Чернівецької області для проведення розслідування щодо фактів погроз. Дивно, що погрози, які здійснювалися на активістів за часів попередньої влади продовжуються і зараз – за часів нової.

Якою б не була нагальна потреба будувати цю станцію її будівництво може початися лише в результатів компромісу.

Якщо такого не буде, якщо не буде знайдено спосіб врятувати екологію – цієї станції бути не повинно.

Річка Черемош є межею між Івано-Франківською та Чернівецькими областями, тому питання будівництва ГЕС в с. Розтоки повинно вирішуватись з врахуванням думки громад з обох берегів річки і згідно законодавства України, зокрема Закону України «Про Червону книгу», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України» тощо.

Сьогодні мої побратими вмирають на Донбасі не для того, щоб в цей же час на Прикарпатті нищили нашу унікальну природу. Після перемоги нам всім потрібна екологічно просунута і культурно розвинута держава. А що стосується економічних гараздів, то їх будемо здобувати для України усім світом як для країни, що захистила увесь світ від путінської агресії.

Нагадаємо, що профільні служби Чернівецької області заявили, що проект будівництва з ними не узгоджений і Путильська районна рада звернулась до Івано-Франківської та Чернівецької обласних державних адміністрацій з вимогою призупинити будівництво малої ГЕС в с.Розтоки до моменту проходження всіх необхідних погоджувальних процедур із обласними службами.

Як відомо, офіційно проект з будівництва малої ГЕС в с. Розтоки реалізує ТзОВ «Косівгідроенерго», зареєстроване в місті Косів, за адресою вулиця Івасюка, 5.

Формальні засновники – Дубей Володимир Романович, Артеменко Роман Васильович та Ветряков Юрій Миколайович. Але ні для кого в районі не таємниця, що за будівництвом ГЕС стоїть відомий в районі депутат райради від Партії регіонів Василь Васильович Шкондеюк. Веде ж будівництво не менш відома фірма «Промтехсервіс», яка ще зовсім недавно вигравала тендер за тендером від районної влади. «Промтехсервіс», до того ж, виступав підрядником на скандально відомому будівництві малої ГЕС в с. Голошино у Верховинському районі, яке було зупинене в судовому порядку, після того як місцева громада двічі перекривала дорогу.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини