MENU

Стабілізувати курс національної валюти та відновити довіру до гривні - Тягнибок

2917 0

Рівно рік Арсеній Яценюк очолює Кабмін, але попри це, економічні блоки обох урядів так не і змогли переорієнтувати українську економіку на роботу в умовах війни. Тим паче, що за версією очільників держави, в нас ніяка не війна, а АТО. Попри все, Кабмін нічого не зробив для стабілізації платіжного балансу країни. І нині списувати усі проблеми на війну, що триває рік, – це вже не аргумент, а відверта маніпуляція.

Замість того, щоби наповнювати бюджет шляхом запровадження прогресивних податків на доходи найбагатших громадян та олігархічного бізнесу, податків на розкіш, стимулювання експортних галузей з високою доданою вартістю, уряд закриває дірки в бюджеті безконтрольним друком гривні.

Замість того, щоби стимулювати імпортозаміщення та зупинити видачу кредитів під імпортні побутові товари, уряд і далі захищає спекулянтів-імпортерів, тим самим посилюючи тиск на гривню.

Замість залучати прямі іноземні інвестиції шляхом реальної боротьби з корупцією, уряд надалі заводить країну у все глибшу боргову яму. При чому на відміну від решти країни, олігархи й наближені до них особи, зокрема в уряді, зовсім не відчувають на собі наслідків економічної кризи та девальвації.

Олігархи продовжують виводити капітали за кордон, бо парламентська коаліція п'яти фракцій і уряд уперто не бажають боротися з офшорними схемами виведення капіталів, обслуговуючи інтереси олігархів.

Нацбанк продовжує рефінансувати кишенькові банки. Це рефінансування не спрямовують на кредитування економіки, а банально розкрадають і використовують для валютних махінацій. Голова НБУ дозволяє собі наперед по телебаченню повідомляти всю країну про майбутні кроки адміністративного регулювання та давати прогнози щодо валютного курсу. Це спричиняє паніку серед фізичних та юридичних осіб, але дозволяє заздалегідь попередженим ділкам добре "заробити".

Нині НБУ не є самостійним регулятором, а працює як особистий друкарський верстат уряду та джерело злочинного заробітку для олігархічних банкірів та керівництва НБУ.

Відповідно до статті 99 Конституції України та статті 6 Закону України "Про Національний банк України", забезпечення стабільності грошової одиниці України є основною функцією центрального банку держави – Національного банку України. Кабінет Міністрів, натомість, має забезпечувати економічну самостійність України, а також здійснення фінансової та податкової політики.

ВО "Свобода" вимагає від коаліції та Президента України невідкладно розглянути питання про відповідальність уряду та Національного банку України за злочинну монетарну політику і катастрофічну валютно-фінансову ситуацію в країні та вжити відповідних суворих кадрових рішень.

Для стабілізації курсу національної валюти та відновлення довіри українців до гривні необхідно:

- негайно провести відповідні кадрові зміни, що дасть позитивний сигнал для ринків;

- запровадити прогресивні податки на доходи фізичних осіб та на розкіш, скасувати всі податкові пільги для олігархічного бізнесу, закрити можливості виведення капіталів за кордон з метою наповнення державного бюджету;

- припинити рефінансування банків, наближених до політичної "еліти" країни;

- вжити весь комплекс ефективних адміністративних заходів, зокрема не допускати валютних спекуляцій банків, через правоохоронні органи зобов'язати та примусити експортерів продавати всю валютну виручку державі, мінімізувати використання на внутрішньому ринку чужоземної валюти;

- вживати заходів для зростання економіки та збільшення притоку валюти в Україну через залучення інвестицій (насамперед шляхом реальної боротьби з корупцією) і збільшення експорту;

- припинити безконтрольний друк гривні.

Олег ТЯГНИБОК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини