MENU

«Пані Гонтарєва має нести відповідальність разом із урядом за падіння курсу гривні» - Тимошенко

3221 0

Керівник Національного банку України разом із урядом повинна нести відповідальність за падіння курсу гривні. Про це заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в інтерв'ю журналістам в кулуарах парламенту перед початком Години запитань до уряду.

«Пані Гонтарєва, яка очолює НБУ має нести відповідальність разом із урядом за падіння курсу гривні», - повідомила вона.

За її словами, команда «Батьківщини» детально проаналізувала причини падіння курсу: по-перше, це відбулось через неконтрольовану гігантську емісію (друк гривні), який знецінив гривню і який практично зробив жебраками кожну людину в Україні.
 
Як повідомила Тимошенко, емісія за 2014 рік була понад 400 млрд. грн, що більше ніж доходи державного бюджету України.
 
«У грудні минулого року емісія становила 80 млрд. грн - це за один місяць і в той час, коли доходи бюджету становили 30 млрд. грн - це перша фундаментальна причина і потрібно  негайно припинити несанкціонований, бездумний друк гривні», - сказала лідер «Батьківщини».

По-друге, за словами Тимошенко, до падіння курсу гривні призвела корупція, яка відбувається по рефінансуванню приватних банків Національним банком.
 
«Кошти, які надає НБУ приватним банкам на рефінансування, не спрямовуються на видачу депозитів, а роблять на цьому велику корупцію. Тільки банки групи Януковича отримали 19 млрд. грн», - пояснила вона.
 
Лідер фракції також зазначила, що за цією схемою в офшори виведено понад 17 млрд доларів з коштів, виданих НБУ на рефінансування приватних банків.
 
Крім того, однією з причин такої ситуації Тимошенко назвала повністю розбалансовану та нерегульовану систему конвертації і одночасні «драконівські» перешкоди для вільної конвертації, що призвело до створення чорного ринку.
 
«Безумовно, потрібно зняти всі перешкоди для вільної конвертації валюти для громадян та віддати готівковий долар в обмінники, відмінити обмін валюти за паспортами, щоб люди відчули, що в цьому питанні є стабільність», - радить лідер «Батьківщини».

За її словами, «Нацбанк разом із урядом зробили критичну  масу помилок - фактично всі помилки, щоб гривня впала».

«Мають бути притягнені до відповідальності керівники приватних банків, які не за призначенням використовують гроші Національного банку, а практично руйнують гривню», - додала Тимошенко.
 
Вона також повідомила, що «Батьківщина» надала чіткі професійні рекомендації у вигляді законопроектів, які вже ухвалені і які вже дали можливість частково стабілізувати гривню: припинено емісію, введено жорстку кримінальну відповідальність для банкірів, які використовують гроші НБУ не за призначенням, а також обмежено термін, на який можуть виводити валюту під імпортні контракти та обмежено терміни, за який має повертатися валютна виручка за експорт, який здійснили українські підприємства.
 
«Далі потрібно застосувати всі рекомендації, які дала партія «Батьківщина» для того, щоб гривня стабілізувалася і повернулася до свого економічно обґрунтованого рівня. За падіння курсу гривні мають відповісти конкретні посадовці, зокрема глава НБУ і певні урядовці, і банкіри, які відмивали кошти НБУ через золотовалютний резерв, - усі мусять понести відповідальність, інакше довіру на цьому ринку буде неможливо повернути», - переконана Тимошенко.

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини