MENU

Чому український газ не може бути дешевим?

6538 2

Наразі мінімальні тарифи для населення встановлені на рівні 1,2 грн за 1 м3 газу. Вже з квітня цього року вони зростуть до 3,6 грн. В найближчу 2-3 роки тарифи продовжать зростати та збільшаться в 6-7 разів. Такі цифри вражають та викликають гострі дискусії щодо рівня обґрунтованого тарифу на газ для населення. 

Нещодавно інтернет-простори сколихнув НАК Нафтогаз України, який оприлюднив свої розрахунки «справедливої ціни для населення» на основі витрат. 

За розрахунками монополіста вона має становити більше 5 430 грн за 1 тис. м3. Але хто повірить НАК з репутацією корупціонера, коли ще нещодавно собівартість видобутку українського газу становила $50, а тепер чомусь $200. До того ж розрахунки більше схожі на відкритий PR-хід для підтримки рішення уряду щодо підвищення ціни на газ та отримали шквал критики. 

Дані, які використовуються для розрахунків навіть не пройшли аудиторську перевірку. Крім того визначення тарифів за методом підрахунку собівартості призводить до максимально роздутих видаткової та інвестиційної частин тарифних планів. Альтернатива – ринкова ціна. Але її визначення також не здається очевидним. Для початку, світової ціни на газ не існує – є регіональні ринки, оскільки значна частина поставок відбувається трубопроводами. 

Крім того, навіть в рамках одного регіону використовують різні методи ціноутворення (прив‘язка до цін на альтернативні енергоресурси, спотові ціни), що дають різні результати. У випадку з Україною, при визначенні ціни на газ значну роль відіграє політична складова: тарифи на імпортний газ для України скореговані на транспортні витрати, вищі, аніж в Європі.

Про ціну на імпортний газ, яка має бути встановлена для України можна сперечатися. Проте, точно ця ціна не може бути нижчою ніж для інших країн, скорегованої на транспортні витрати. Крім того, ціна на газ для населення не може бути нижчою ніж для промисловості просто тому, що вартість його доставки в чисельні домівки набагато вища. І картина щодо необхідності кількоразового підвищення тарифів вимальовується при порівнянні цін на газ України з іншими країнами.

Примітка до графіку: для отримання 1 кВт⋅год в середньому необхідно спалити 0,1 м3 природнього газу

Ціна держави: популярна економіка


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини