MENU

Хто ж наповнює бюджет: великий бізнес чи українці?

4212 0

Олена Макеєва, новий заступник міністра фінансів Міністерство фінансів України, минулого четверга в своїй колонці на Економічній правді написала хвалебну статтю про роль великого бізнесу у житті країни.

За словами пані Макеєвої, великий бізнес «фактично годує країну», адже саме він сплачує усі бюджетоутворюючі податки, включаючи ПДВ, податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок та податок на прибуток.

Ми не хочемо применшувати роль великого бізнесу в економіці, але в черговий раз повторюємо: те, про що говорить пані Макєва, мягко кажучи, не зовсім правда.

Якщо дивитись на життя очима бухгалтера-аудитора, то може дійсно здатись, що бізнес «сплачує» майже всі податки до бюджету. Але існує невеликий нюанс. Без працівників, які ці податки заробляють, та без покупців, які у магазинах оплачують не тільки собівартість товару, але і податкову націнку, не існувало б 2/3 доходів бюджету. Саме тому навіть у офіційній податковій термінології існує таке поняття, як податковий агент, тобто посередник, якого реальний платник податків уповноважив віднести сплачені кошти до бюджету. І якщо перекласти пані Макеєву на коректну мову, то фактично заступник міністра стверджує, що "великі податкові агенти (посередники)" годують країну, що саме по собі звучить як певне відкриття в сучасній економічній науці. 

Ми по-дружньому радимо заступнику міністра фінансів дивитися на економічні процеси ширше, ніж бухгалтер-аудитор. Це потрібно і для вироблення виваженої державної політики, і для руйнування патерналістських настроїв серед населення.

Більше про те, хто ж платить податки Ви можете прочитати у нашому звіті «Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?». А порахувати, скільки Ви особисто сплатите податків у 2015 році можна за допомогою «Рахунку від держави».

Ціна держави: популярна економіка


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини