MENU

Щоденні ілюстрації: розрахунок Януковича & Co полягав в тому, що Тягнибок мав взяти на рівні 5-6%, від яких шляхом нехитрих маніпуляцій повинно було залишитися в районі 4,85%

1182 1

1. Ну, по-перше, конституційну більшість Януковичу зліпити не вдасться, що не може не радувати і що найголовніше. Отже, поміняти Конституцію у них не получиться і президента будуть обирати не в парламенті, а звичним всенародним голосуванням.

2. Влада програла. На конституційну більшість, вони, напевно і не сильно розраховували, але для них дуже несподіваним було отримання «Свободою» аж 10%, що в сумі з мажоритарниками на цей час дає 38 депутатів.

Очевидно, розрахунок Януковича & Co полягав в тому, що Тягнибок (згідно прогнозів майже всіх соціологів) мав взяти на рівні 5-6%, від яких шляхом нехитрих маніпуляцій повинно було залишитися в районі 4,85%.

Втім, як бачите, русифікаторська політика не проходить безслідно. Високий відсоток «Свободи» - це, у значній мірі, наслідок антиукраїнської політики Табачника-Колісниченка. Ну і само собою, вплинула повна компрометація в очах виборців партії Віктора Ющенка «Наша Україна».

Націоналісти просто заповнили ту нішу, яку у 2002-2005 рр. займала «Наша Україна».

3. Мій прогноз на рахунок того, що ці вибори будуть ще жорсткішими, ніж другий тур 2004-го, справдилися. Я помилився тільки в тому, що «Свобода» візьме 6-7%, а вона взяла понад 10%.

Тепер «свободівці» матимуть більші можливості для політичної діяльності, що не може не радувати.

4. Опозиція провела дуже погану та слабку виборчу агітацію, але, як бачите, градус ненависті до влади серед народу все зростає. Тому навіть за такої сірої кампанії «Батьківщина» та «Свобода» отримали дуже пристойні відсотки.

5. Наростає присутність опозиції в Інтернеті. Не так, як б хотілося, але позитив є. Головне – це контент. Вірусні відео, карикатури, анекдоти, флеш-ігри, пісні і так далі. У 2004 році чудову роль у підготовці Помаранчевої революції зіграв сайт ham.com.ua, зміст якого був повністю присвячений персоні Януковича та його соратників. Поки що його аналога ми не бачимо, але сподіваюсь, щось подібне буде організовано.

Нарешті ми бачимо твітер-трансляції, про які я казав ще рік тому. Місцеві хештеґи популярності не отримали, але #вибори2012 можна сказати, майже вибився в тренди.

Взагалі, ідеально було б, щоб кожен спостерігач вів трансляцію подій зі своєю дільниці на свій «окружний» хештеґ. Моментально скидав з телефону фотографії мокрих протоколів, підсумків і таке інше. Я теж щось подібне пропонував, але, як бачимо, щось не дійшло.

Також порадувало, що «Батьківщина» транслювала онлайн відео конференції через свою сторінку на Фейсбук, на «Українській правді» транслюється відео з проблемних окружних виборчих дільниць і так далі.

Взагалі, для таких «революційних» справ, як швидка мобілізація людей, поширення резонансного відео чи якоїсь гучної новини, Твітер підходить найкраще з усіх соціалок. Фейсбук теж, але трохи гірше.

При всій повазі до блогерів bilozerska та frankensstein, ЖЖ або LiveJournal.com має трафік доволі специфічний. У топі ЖЖ постійно сидять в основному якісь копіпастери з постами, розрахованими на російську аудиторію. І якийсь він повільний, ІМХО. Ну а 80% трафіка Вконтакте – це школярі та студенти молодших курсів. Тому на ці соціалки я б в роботі не розраховував.

Само собою, у день виборів основні опозиційні сайти були недоступні, про що я теж казав ще рік тому. Незамінність Твітера та Фейсбуку полягає також і в тому, що їх неможливо заддосити – ці сервіси мають тисячі IP-адрес та тисячі серверів.

Не забувайте також про Youtube Live та Google Docs - там можна організовувати якісні онлайн відеотрансляції для десятків тисяч глядачів та публікувати документи для широкої аудиторії.

6. Президентські вибори у 2015 році будуть іти «по-беспрєдєлу». Якщо, звісно, не буде якоїсь попередньої домовленості з Януковичем про гарантії його майбутнього чи щось подібне.

Зараз ЦВК займає сліпоглухоніму позицію, а на той час її склад, включно з головою, буде змінено. Тобто, можна очікувати, що буде все, як з Ківаловим. Незалежно від результату, переможцем президентських виборів оголосять нашого улюбленого Віктора Федоровича.

7. Так що новий Майдан без сумніву, буде. Для того, щоб паралізувати діяльність органів влади та щось увесь цей «Беркут» поховався в автобуси, треба усього 200-300 тисяч людей на центральних київських вулицях. І ця кодла відразу почне домовлятися. З урахуванням того, що увесь Київ на цих виборах підтримав опозицію, перспективи дуже непогані.

Щоденні ілюстрації


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини