MENU

Янукович сделала очередное «обрезание» местного самоуправления - Бригинец

346 0

З 1 січня 2013 року державапозбавить органи місцевого самоврядуванняще однієї функції - контролю надреєстрацією приватної власності.


Це відбудеться післявнесення змін до Закону України «Продержавну реєстрацію речових прав нанерухоме майно та їх обтяжень» та іншихзаконодавчих актів», що вступлять в діїза кілька днів. 


Янукович намагаєтьсяузурпувати владу і перетворити місцевесамоврядування у повну фікцію. Завдякивнесеним більшістю ВРУ змінам до законівзабудовникам тепер не потрібно подаватипроекти будівництва на затвердження уоргани самоврядування, проводитигромадські слухання щодо забудов тапроводити в Києві вибори до районнихрад тощо. Тепер президентська командазабирає у громади ще одну функцію –контроль над реєстрацією приватноївласності.


Тривалий час реєстраціюправ власності на нерухоме майноздійснювали та продовжують здійснювати,поки що, органи місцевого самоврядування.Проте відповідно до новоприйнятих зміндо вищеназваного Закону з 01 січня 2013року державну реєстрацію має здійснюватиМіністерство юстиції України та йогоспеціально створені територіальніпідрозділи. З цього ж часу повноваженняорганів місцевого самоврядування щодореєстрації прав власності на об’єктинерухомого майна припиняються.


З прийняттям цьогозакону територіальна громада втрачаєповністю контроль над своєю власністю,в тому числі і над комунальною власністю.Виходить, що муніципальні майнові отаридоглядатимуть міністерськівовки-реєстратори. До чого це призведеможете здогадатися сам.


До сьогодні свідоцтващодо приватизації приміщень видавалисяструктурами виконавчих органів, а післянового року їх видаватиме єдина Державнареєстраційна служба України. 


Як реєстраційна службаце робитиме не відомо. Нагадаю, всяреєстраційна база зберігається в архівахмісцевих бюро технічної інвентаризаціїна тонах паперових носів і лише з 10% цієїінформації існує в електронному вигляді.Для того, щоб закінчити оцифровку, якапотрібна для створення реєстру, необхіднімісяці, або навіть роки. Тобто, післяпередачі функції реєстрації Державнійслужбі настане хаос – значна частинаматеріалів залишиться недоступною дляобробки, а значить люди не зможутьотримати свідоцтво на право власності.


Я підтримую ідеюстворення загальнодержавного реєстру,але, на мою думку, він повиненконсолідовувати, узагальнювати іфіксувати інформацію, зібрану і надануїй місцевими службами. Ті функції, якіпередаються сьогодні Державнійреєстраційній службі новоприйнятимЗаконом є нічим іншим, як тривіальнимперетягуванням повноважень місцевихорганів під єдину вертикаль президентськоївлади. І робиться це з очевидною шкодоюдля громади.


Олександр БРИГИНЕЦЬ 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини