MENU

План «Б» Путіна - федералізація України. Росія тиснутиме на східні регіони

1629 1

Перемир'я в Криму до 21 березня між українськими і російськими військовими має специфічний характер. Це важко назвати перемир'ям у класичному розумінні стану війни, військової або міждержавної кризи - не застосовується зброя, не проводяться військові операції. Жодних вказівок, як діяти далі, українське військове командування не дає. Це засвідчує ультиматум полковника Мамчура, який вимагає від керівництва директив - як діяти далі військовим частинам у Криму.

Можливо, у цьому проблема. Можливо, ведуться невідомі українському суспільству переговори:

а) щодо виведення військових частин зі зброєю і матеріальним ресурсом за межі Криму.

б) щодо виведення військових без зброї та матеріальних ресурсів. Просто буде запропоновано переїхати сім'ям на материкову частину України.

в) можливо, йдеться про підготовку Росією спільно з незаконними військовими озброєними формуваннями у Криму спецоперації по захопленню наших військових частин і зброї.

Важко зрозуміти тактику військового командування України. Воно усунулося від прийняття рішень. А потрібно вирішити - буде використано військовий ресурс чи мирно відступатимемо. Відповідь важлива, щоб зрозуміти, в чому суть перемир'я. Перечекати і дати Росії провести «референдум»? Чи використовувати наш ресурс, щоб натиснути на агресора і змусити рахуватися з нашими позиціями? Наприклад, зосередивши на південних кордонах військові підрозділи.

Сьогодні можемо говорити про нову реальність. Росія не зупиниться. До 21 березня або приймуть рішення про включення Криму у склад Російської Федерації. Або Москва залишить поки що цю тему відкритою у вигляді кримської квазі-державності. Перший варіант унеможливлює компроміси. Другий засвідчить: Росія розраховує на компроміс.

21 березня Україна має підписати політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Це прискорить рішення Кремля щодо включення Криму у склад Росії.

Без сумніву, план «Б» Путіна - федералізація України. Росія тиснутиме на східні регіони. Я би відмовився від ейфорії, що Росія провалила захоплення обласних державних адміністрацій. Ситуація розвиватиметься. Все залежатиме від того, чи використає Україна військових, аби не допустити екстремізму на східних територіях. Без військових силові структури не впораються з величезною кількість російських тітушок.

Українська влада має діти рішуче. Не оголошувати про розподіл майна Радянського Союзу. Цей крок незрозумілий.

Мають зайнятися оборонною політикою. Перевести всю економіку в режим надзвичайного стану.

Маємо продемонструвати, що Україна рішуче готова дати збройну відсіч агресору. Чим довше будемо говорити, що здали Крим без єдиного пострілу, тим менше довіри буде до цієї влади. Зростатиме соціальне напруження. Люди мають дізнаватися про розвиток подій не постфактум з інтернету, а з брифінгів.

Степан ГАВРИШ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини