MENU

Соціолог: Питання про переможця президентських виборів не можна вважати остаточно вирішеним

2111 9

Згідно даних соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціальних технологій “Соціополіс”, лідерами у боротьбі за посаду Президента України залишаються Петро Порошенко, за якого готові віддати голоси 28,1% опитаних, та Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 17,9% опитаних.

На третьому місці за рівнем підтримки виборців знаходиться Сергій Тігіпко – 9,5 %. За ним йдуть Олег Ляшко – 5,4% та Анатолій Гриценко – 4,9%. Не визначились зі своїм вибором 11,2% респондентів.

Взяти участь у голосуванні на виборах Президента України планують 76,5% опитаних, в тому числі однозначно підуть на вибори 56%. Однозначно не планують брати участі у голосуванні 8,7% респондентів, 4,4% – скоріше за все не братимуть участі в голосуванні, 10,4% респондентів ще не визначилися щодо того, чи підуть вони голосувати.

Дослідження було проведене з 10 по 14 травня 2014 року. Методом особистого інтерв’ю було опитано 2000 респондентів в усіх регіонах України, за винятком Донецької області, Луганської області, АР Крим та м. Севастополя. Теоретична статистична похибка репрезен­тативності частки ознаки без врахування дизайн-ефекту з довірчою ймовірністю 0,95 не перевищує 2,2%.

Результати дослідження прокоментував директор компанії “Соціополіс” Сергій Панченко. “Лідерами виборчих перегонів є Петро Порошенко і Юлія Тимошенко, розрив між якими становить 10,2%. Третім прогнозовано став Сергій Тігіпко. У дослідженні нами був використаний метод вуличного опитування, оскільки він, на нашу думку, в теперішніх умовах забезпечує більшу достовірність результатів, порівняно з поквартирними чи телефонними опитуваннями, за рахунок меншої кількості відмов від участі в опитуванні та відносно більшої анонімності. Також слід враховувати те, що з відомих причин ми не проводили опитування серед мешканців Донбасу та Криму, тож важко прогнозувати, якими сьогодні є їх електоральні симпатії й готовність (і можливість) взяти участь у голосуванні та наскільки голоси виборців з цих регіонів вплинуть на остаточні результати голосування” – заявив директор “Соціополіса”.

Водночас, на думку Сергія Панченка, питання про переможця президентських виборів ще не можна вважати остаточно вирішеним. “Наявний розрив у електоральних рейтингах між Петром Порошенком і Юлією Тимошенко хоча і є досить помітним, але недостатнім для того, щоби вже з упевненістю називати прізвище нового Президента. Адже, як показує досвід попередніх виборів, у Юлії Тимошенко та її партії наявний «прихований» електорат, завдяки якому вона, як правило, набирала на 5-10% голосів більше, ніж передбачали соціологи. В цілому, теперішня виборча кампанія значно відрізняється від попередніх своєю швидкоплинністю та умовами, в яких вона проводиться. Тому остаточні результати голосування можуть принести багато несподіванок” – резюмував соціолог.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

novosti_o


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини