MENU

Аргументи Банкової щодо економічних втрат від ратифікації Угоди з ЄС нагадують риторику Януковича

1807 12

Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції провів засідання, на якому розглянув стан підготовки до ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і закликав Президента внести її не пізніше 12 серпня до парламенту для її ратифікації.
 
"Угода про асоціацію є результатом роботи кількох урядів, багатьох міністерств і відомств. В липні 2012 року Угоду було парафовано, і з того часу в її тексті не було змінено жодної літери, крапки або коми", - наголосив Голова Комітету, член фракції "Батьківщина" Григорій Немиря.
 
"27 липня Україна, Грузія і Молдова підписали Угоду. Молдова і Грузія вже її ратифікували. За цей час з боку ЄС її ратифікували Румунія, Литва і Латвія. На жаль, станом на сьогодні в порядку денному Верховної Ради немає подання Президента України щодо ратифікації Угоди", - сказав він.
 
За словами Немирі, "Угода про асоціацію - це цивілізаційний вибір народу України".
 
"Це питання політичної відповідальності перед усіма українцями. Президент повинен без зволікань внести Угоду до парламенту для її подальшої ратифікації. Вже навіть Європейський Парламент, Рада ЄС та Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення Штефан Фюле закликали Україну швидко ратифікувати Угоду", - підкреслив Григорій Немиря.
 
За інформацією Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції та Міністерства економічного розвитку та торгівлі, пакет документів, необхідний для внесення Президентом України Угоди до парламенту для її ратифікації, готовий.
 
"Ми отримали погодження від всіх міністерств та відомств. Якщо технічно ізольовано розглядати питання підготовки для ратифікації, то необхідний для цього пакет документів готовий", - сказав директор департаменту Європейського Союзу МЗС України Всеволод Ченцов.
 
У свою чергу заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий заявив, що він підтримує ратифікацію Угоди, але "МЗС не надало Президентові України пакет документів, необхідний для цього".
 
"Я виступаю за доцільність ратифікації Угоди. Як тільки ми отримаємо пакет необхідних документів, Президент підпише подання", - сказав він.
 
В той же час, Валерій Чалий закликав зачекати кілька місяців з ратифікацією Угоди, оскільки це, за підрахунками адміністрації президента, дозволить Україні не втратити 500 мільйонів гривень.
 
"Ми втратимо 500 мільйонів гривень, якщо ратифікуємо Угоду зараз. Ратифікація Угоди є символічною для України, але ці гроші зараз вкрай важливі для нашої армії та економіки", - сказав він.
 
У цьому зв'язку, Григорій Немиря підкреслив, що під час засідання Комітету було отримано офіційну відповідь, що технічно Угода готова до ратифікації парламентом.
 
"У нас є чітка відповідь, що технічно Угода готова до ратифікації. У нас сьогодні лунали поодинокі претензії до міністра закордонних справ України. Але я ніколи не повірю, що при наявності політичної волі Президента України у цьому питанні Міністерство закордонних справ України буде йому перешкоджати. Аргументи щодо економічних втрат нагадують риторику Януковича", - сказав він.
 
"Найкращою спецоперацією Росії буде зірвання ратифікації Угоди про асоціацію", - сказав член комітету Юрій Благодир.
 
За словами Голови громадської організації Центр UA, колишнього Віце-прем'єр-міністра України з питань європейської інтеграції Олега Рибачука, "Угоду потрібно швидко ратифікувати: не можна дозволити зовнішнім або внутрішнім ризикам дозволити відтермінувати ратифікацію".
 
Члени Комітету обговорили Проект Постанови про рекомендацію Президенту України щодо негайного внесення на ратифікацію до Верховної Ради України Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (4217а від 02.07.2014, н.д. С.Власенко та інші) та прийняли рішення рекомендувати парламенту схвалити цей законопроект, зауваживши, що крайнім терміном внесення Угоди на ратифікацію президентом має стати 12 серпня.
 
"Питання ратифікації Угоди - це засадниче політичне питання, а не предмет економічних торгів. Якщо ми негайно ратифікуємо Угоду, то ми виб'ємо одну з причин російської агресії проти України", - сказав народний депутат, один з авторів законопроекту Сергій Власенко.

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини