MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 квітня 2018

1174 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 квітня

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо протидії гібридній війні – Ар'єв

Складна, але результативна сесія ПАРЄ завершилася. Я не мав сумнівів, що делегація відпрацює її як завжди активно і якісно. Успіх у впровадженні важливої поправки щодо фактичного контролю РФ над окупованою частиною Донбасу, дві сильні резолюції щодо дезинформаційної кампанії РФ і гібридної війни, посилення млявої резолюції за результатами потужного корупційного скандалу, чудові виступи й самовіддана боротьба в комітетах.

Неспокутуваний совєтський злочин: хлопчики на хрестах під веселками без дощу

Мені йдеться про історичну радіацію. Минуле може вбивати й далі, якщо ми залишимо в ньому білі плями неспокутуваних злочинів, що вбивчо випромінюють у наше сьогодення. У Росії ніколи не було та, мабуть, ніколи й не з’явиться лідерів, здатних так шляхетно спокутувати провину власного народу перед жертвами російської імперії. Але заради того, щоб Україна відбулася як вільна та незалежна держава, колишні українські комуністичні ватажки, їхні посіпаки та прихильники мали би просто стати на коліна й покаятися у злочинах комунізму. Не перед нами, живими, а перед тими хлопчиками та дівчатками, чоловіками та жінками, які навіки заснули на незбагнених для нас сюрреалістичних хрестах під жахливими веселками без дощу.

Росія розробляє сценарії повернення до "Великої сімки"

Голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що члени "Великої сімки" повністю погоджуються із позицією України щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі. Утім, саміт G7 у Торонто, де окремо розглядалося українське питання, – більше акт політичної підтримки нашої держави, ніж реальні дії. Росія чітко дала зрозуміти, що без неї нічого не вирішиться. До того ж, Кремль активно лобіює повернення в G7. Країни G7, за вже сталою практикою, заявили, що почули нас, стурбовані й намагатимуться тиснути на Росію. Але гроші нам даватимуть тільки під реформи в оборонній сфері, проведення антикорупційних реформ. Крім того, ефективність антиросійських санкцій дуже низька.

Хроніка короля футуропрерій: 115 років тому народився Гео Шкурупій

У 1922 році вийшла його перша збірка "Психетози", на якій гордо стояло "Король футуропрерій" і "вітрина третя". Це була перша книжка самопального футуристського видавництва Golfstrom, перше видання Асоціації панфутуристів. Реклама пропонувала "слова залізні й фарфорові келихами й танками виробництва Гео Шкурупія оптом і нарізно" в найбільших містах світу і застерігала: "Бережіться підробок!". За три роки вийшло три збірки віршів. У 1925-му Шкурупій видав дві збірки прози – "Переможець дракона" і "Пригоди машиніста Хорна". Професор-літературознавець Олександр Білецький назвав Шкурупія вундеркіндом української літератури. Йому було 22 роки. Далі було багато.

Як полагодити санкції проти РФ

Усі ці нюанси не означають, що санкції непотрібні. Нам справді слід подбати про жорсткіші заходи. Узятися за великі компанії, які торгують на фондових ринках Заходу, було насправді вдалою ідеєю. Багатьом цим корпораціям із сумнівним походженням і ще сумнівнішим керівництвом узагалі не можна було дозволяти розміщувати акції на наших біржах. Давно час змінити закони про надання відомостей щодо власників компаній (не лише в офшорних юрисдикціях, а й у Великій Британії та США). Реформи зашкодять банкірам, юристам і бухгалтерам, які наживалися на корупції в західній фінансовій системі.

Залишати це без реакції було б вершиною необачності – дипломат про лист 56 конгресменів США

Політика зображення українців, як колаборантів Третього рейху і антисемітів після Другої світової війни була окремим напрямком роботи КГБ СССР, спрямованої на компрометацію українських організацій діаспори, які, природно, були непримиренними опонентами колишнього СРСР. Зерна посіяні і дають сходи аж понині. Не драматизуючи ситуацію, бо переважна більшість конгресменів, не маю найменшого сумніву, знають про цей лист лише те, що вони засудили антисемітизм і попросили Держдеп "зайнятися цим питанням", все ж таки мушу сказати, що вона підкреслює і нагадує наскільки серйозні виклики стоять перед Україною на міжнародній арені в плані формування свого іміджу.

Як скоротити вівторок і відповідати на дякую

Читачці Ірині Воробйовій не подобається слово підкидьок як відповідник російського подкидыш. Чи можна залишити подкидыш, але написати його по-українському – підкидиш? У жодному разі не можна. Слова існують у мові незалежно від того, подобаються вони комусь чи ні. У часи зближення мов нам накидали так багато слів із російської, що тепер від них мусимо очищати українську, а не запозичати нові. Крім усього, особисто я не бачу нічого гармонійного в слові підкидиш. Тож маємо підкидьок, можна ще казати знайда. Віталій Бунчак хоче знати, чи правильно на дякую відповідати будь ласка. Чи не калька це? Не калька. Але на дякую ліпше відповідати прошу, а на спасибі – будь ласка.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини