MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 березня 2024

74 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 березня. 

"Не існує демобілізації під час війни". Зеленський розповів про зміни до закону про мобілізацію та чи буде її посилення 

У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. Тому є різні питання щодо законопроекту про мобілізацію в Україні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтервʼю Le Monde та BFM TV, інформує UAINFO.org.

"Мені здається, що дуже багато дезінформації щодо мобілізації в Україні. Мобілізація в Україні була з самого початку війни і вона продовжується кожні кілька місяців, Це іде пролонгація відповідного рішення в парламенті згідно з нашим законодавством", - заявив він.

Читайте також: "Суспільство мало б бути більш патріотичним": доброволець ЗСУ, який після поранення служить у ТЦК, закликав не боятися повісток 

За його словами, мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжувалась.

"Це не питання цього року або минулого. Це питання з початку війни. Чи вона ідеальна? Ні. Це не ідеальне законодавство, тому що це законодавство мирного часу. Коли ти знаходишся в війні, ти приходиш до деяких деталей більш практичних", - заявив президент.

СБУ затримала зрадника, який намагався отруїти командування ЗСУ на Запоріжжі

Військова контррозвідка Служби безпеки запобігла російській диверсії проти командування Сил оборони на південному фронті.

Про це повідомляє СБУ, інформує UAINFO.org.

У результаті спецоперації затримано агента фсб, який намагався смертельно отруїти командирів бойового підрозділу ЗСУ в Запорізькій області.

Зловмисником виявився діючий військовослужбовець української армії. Для вчинення злочину він планував додати отруйну речовину у воду лазне-прального комплексу, яким користувався командний склад ЗСУ.

Співробітники СБУ завчасно викрили зв'язок зрадника з російською спецслужбою і «покроково» задокументували його підривну діяльність проти України.

Це дозволило провести комплекс заходів для убезпечення українських захисників, а також затримати агента фсб на етапі його підготовки до здійснення диверсії.

Крім того у ході розслідування Служба безпеки встановила, що зловмисник виконував ще одне завдання – розвідував для фсб місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на передовій.

За даними слідства, фігурант був завербований через його батьків, які проживають на тимчасово окупованій частині території Луганщини.

СБУ накрила "медійний блок" УПЦ МП, який розпалював ворожнечу і працював на ФСБ. ФОТО, ВІДЕО 

Правоохоронці повідомили про викриття та нейтралізацію злочинної організації так званого медійного блоку УПЦ МП, які розпалювали релігійну ворожнечу.

Про це повідомляє  пресцентр СБУ, інформує UAINFO.org.

Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення фсб. Зловмисники масово продукували та "розганяли" прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

Наразі це одна із найбільших мереж фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ рф, які одразу підхоплювали «потрібний» контент.

В Україні провели успішні випробування бронеавтомобіля "Новатор" з туреллю. ФОТО 

В Україні успішно пройшли випробування 10-місного бронеавтомобіля "Новатор", на якому встановлено дистанційно-керовану турель "Таврія-14,5".

Про це повідомляє "Українська Бронетехніка" у Facebook, інформує UAINFO.org.

Як уточнили в компанії, "Таврія-14,5" - це бойова дистанційно-керована турель, озброєна кулеметом калібру 14,5 мм з боєкомплектом у 200 патронів. Така турель забезпечує можливість захоплювати та супроводжувати цілі, а також вести вогонь по ворожим цілям у русі.

Також турель обладнана оптико-електронним модулем, що дозволяє виявляти цілі на відстані понад 5 кілометрів як вдень, так і вночі.

В "Українській Бронетехніці" додали, що використання таких бронеавтомобілів, які оснащені бойовими модулями, що дистанційно керуються, не тільки забезпечує додаткові можливості вести бій на відстані, а й зберігає життя військових.

Добровольці взяли під контроль Тьоткіно Курської області: заява легіону "Свобода Росії" 

Легіон "Свобода Росії" заявив, що селище Тьоткіно Курської області повністю під контролем російських визвольних сил. Нині окупанти залишають населений пункт.

Про це мовиться у повідомленні легіону на офіційній сторінці у мережі, інформує UAINFO.org з посиланням на Главком

"Тьоткіно, Курської області, повністю під контролем російських визвольних сил. Путінська армія стрімко залишає селище, залишає позаду позиції та кидає важку техніку", – заявили в легіоні "Свобода Росії". 

Нагадаємо, сьогодні, 12 березня, російський добровольчий корпус, легіон «Свобода Росії» та Сибірський Батальйон зайшли до Курської та Білгородської областей у рамках спільної операції. 

Зеленський підписав закон, який дозволить загиблим військовим стати батьками 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про біологічне батьківство (материнство) для військових у разі їхньої загибелі. Зокрема, репродуктивні клітини військових зберігатимуть упродовж кількох років безкоштовно.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Верховної ради України, інформує UAINFO.org.

За даними, які оприлюднили на сайті парламенту, президент підписав закон сьогодні, 12 березня.

Що передбачає документ

Тепер репродуктивні клітини військових безкоштовно зберігатимуть протягом 3 років з моменту загибелі. У разі закінчення терміну збереження клітин його можна буде продовжити за рахунок іншої особи, яку визначив сам військовий.

Військовий, репродуктивні клітини якого зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання для зачаття репродуктивних клітин загиблого військового він буде визнаний батьком або матір'ю народженої дитини.

Диктатор Путін може провести значні перестановки в уряді – Bloomberg

Після виборів у РФ російський диктатор Володимир Путін може вперше з 2020 року провести значні перестановки в уряді, повідомляє Bloomberg із посиланням на близьких до Кремля людей.

За словами джерел, хоча Кремль ще не затвердив остаточного списку імен і призначень, вірогідні кілька змін, оскільки диктатор прагне оновити свою команду, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.   

72-річний міністр енергетики РФ Микола Шульгінов може залишити свою посаду, повідомили двоє людей, знайомих із ситуацією. Одним із тих, хто може його замінити, є Борис Ковальчук, який, як очікують, залишить посаду глави комунального холдингу Інтер РАО цього тижня, повідомили люди, знайомі з питанням.

Батько Ковальчука, Юрій, – фінансист, який потрапив під санкції і якого Мінфін США 2014 року назвав «особистим банкіром» Путіна.

Міністр сільського господарства Дмитро Патрушев, син секретаря Ради безпеки Путіна Миколи Патрушева, також може отримати нову посаду, повідомили три людини.

Щонайменше половина виробництва НПЗ під Нижнім Новгородом зупинена, – Reuters 

Робота щонайменше половини виробництва нафтопереробного заводу "Лукойл-Нижньогороднафтооргсинтез" (НОРСІ) у місті Кстово зупинена внаслідок атаки дрона. Причиною стала поломка установки з обробки сирої нафти "АВТ-6".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters інформує UAINFO.org

Як повідомлялось раніше, безпілотник атакував НОРСІ, який у місті Кстово Нижньогородської області сьогодні вранці, 12 березня.

Анонімні російські джерела в галузі повідомили виданню, що в результаті атаки основна установка переробки нафти "АВТ-6" на НОРСІ була пошкоджена. За їх словами, це означає про зупинку щонайменше половини виробництва на заводі.

"Лукойл відмовився від коментарів", - йдеться в повідомленні.

За даними галузевих джерел, НОРСІ переробляло близько 15,8 млн тонн російської нафти на рік, або 5,8% від загального обсягу переробленої нафти.

Падіння Іл-76 в Іванівській області РФ: росЗМІ повідомляють про загибель 12 осіб

У вівторок, 12 березня, під час падіння російського літака Іл-76 в Іванівській області РФ, загинуло, попередньо 12 осіб.

Про це повідомив російський Telegram-канал 112 з посиланням на джерела, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Російське пропагандистське видання РИА Новости повідомило, що на борту літака перебували вісім членів екіпажу і сім пасажирів.  

Telegram-канал Shot повідомив про виявлення п’яти тіл загиблих на місці катастрофи Іл-76. Інші 10 осіб, які перебували на борту, ймовірно, також не вижили.

У вівторок, 12 березня, у російському Іваново впав військово-транспортний літак Іл-76.

Російські Telegram-канали повідомили, що літак розбився під час заходу на посадку. За попередніми даними, він упав на території кладовища в районі села Богородське, недалеко від аеродрому.

"Йдіть за русскім кораблем". Римма Зюбіна емоційно відповіла авторам зрадницьких постів про "20 днів у Маріуполі" 

Успіх команди авторів українського фільму "20 днів у Маріуполі", які стали володарями "Оскара" – найпрестижнішої премії у світі кіно, отримав безліч захоплених коментарів у соцмережах. Але без хейту не обійшлося.

Один із закидів: Мстислав Чернов та його команда надто вишукано, як для представників країни, яка перебуває у війні, виглядали на церемонії вручення премії. Актриса Римма Зюбіна у коментарі OBOZ.UA емоційно відреагувала на таку "критику", інформує UAINFO.org.

"Хейтерів зразу хочу попередити – йдіть за русскім кораблем, – каже Римма Зюбіна. – Вже терпіння не вистачає! Не знаєте, куди подіти енергію? Йдіть копайте окопи, сітки плести. Коли буваю за кордоном з творчими зустрічами, часто запитують: що я можу зробити для України? Мовляв, у мене немає грошей, ми ледь переїхали, будинок – зруйнований. Я кажу: кожна людина, яка отут перебуває, є амбасадором та обличчям України. Тому передусім потурбуйтеся про це: як ви виглядаєте, що говорите, як зі своїми дітьми спілкуєтеся, як у побуті поводитеся. За цим теж судять про Україну. То скажіть мені, будь ласка, як мали вийти на сцену наші українці? Вони представили країну на "Оскарі" дуже гідно, без зайвих спекуляцій".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини