MENU

Комуністи не залишаться без фракції - КПУ продовжить своє існування

1086 0

Багато галасу зробила вчорашня заява Оксани Калетник, в якій вона повідомила про свій вихід з лав депутатської фракції комуністичної партії України. Галас спричинений тим, що Оксана Миколаївна є єдиним депутатом-мажоритарником у складі фракції.

Ті, хто слідкує за політикою, пам’ятають перший робочий день Верховної Ради сьомого скликання, саме тоді були запеклі дебати стосовно того, що фракція КПУ не може існувати саме через відсутність у ній депутатів, що обирались в одномандатних мажоритарних округах. Наразі у повітрі повисло питання можливості існування парламентської фракції комуністів з тих же причин.

Противники комуністів аргументують вищеозначений тезис частиною 1 статті 58 Регламенту Верховної Ради України. Але на мій погляд, ця норма виглядає дуже суперечливою.

Дослівна цитата ч. 1 ст. 58 Регламенту ВРУ

1. Депутатські фракції формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах. При формуванні депутатської фракції до її складу також за умови додержання засад діяльності такої фракції можуть увійти народні депутати, обрані в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами у народні депутати шляхом самовисування.

Як можна побачити зі змісту вказаної норми, то там відсутні слова, котрі вказують на обов’язковість наявності мажоритарщиків. Думки юристів з цього питання розділилися, чи вважати обов’язковою ознакою депутатської фракції наявність депутатів-мажоритарників чи ні? Остаточну відповідь може дати лише Конституційний Суд.

Це перший аргумент чому фракція КПУ продовжить своє існування, другий полягає у тому, що єдиною підставою для розформування депутатської фракції є частина 4 статті 60 Регламенту ВРУ. А саме зменшення кількості народних депутатів – членів фракції нижче мінімуму, з втратою одного мандату КПУ це не загрожує.

Сергій НАЗАРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини