MENU

ТОП-8 самых нелепых мифов о весеннем питании

491 0

Весна – найкращий період для того, щоб розпочали щось нове: відкрити серце свіжим почуттям, зайнятись творчістю, змінити роботу. Навесні хочеться змін – тому ми починаємо ретельніше ставитись і до свого здоров’я,  хочемо оздоровити своє тіло після зимової сплячки.

Однак чи варто навесні кардинально змінювати свій раціон харчування? Чи доцільно проводити розвантажувальні дні і ставити в «чорний список» певні продукти»? Про це все розповідає директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування, головний позаштатний дієтолог МОЗ України, кандидат медичних наук Олег Швець. Сьогодні він розвінчує найпоширеніші міфи щодо весняного харчування.

Проти ГІПОвітамінозу варто споживати вітамінні комплекси

Наукові дослідження останніх років говорять про те, що природні вітаміни, які містяться в овочах, фруктах, злаках мають позитивний вплив на здоров’я, зменшують ризик різних захворювань. Коли людина не отримує всіх вітамінів з їжею, а отримує їх у синтетичному вигляді, такого впливу на здоров’я не має, тобто споживання вітамінів нічого не дає, крім прибутку фармакологічних компаній. За винятком двох категорій людей: це вагітні жінки та жінки, які годують груддю, які потребують фолієву кислоту, залізо, йод у додатковій кількості та людей похилого віку, яким може бути необхідна додаткова кількість вітаміну В12.


Взагалі-то кожна людина може та має отримувати усі харчові речовини, включаючи і вітаміни з мінералами, разом із здоровою дієтою.

Весняний раціон повинен суттєво відрізнятись від раціону протягом року


 Харчування весною не повинне відрізнятись від харчування будь-якої пори року. Є здорова дієта, яка рекомендується людям цілий рік, і вона полягає у споживанні так званої «здорової тарілки». У ній овочі та фрукти, злаки і білкові продукти, які краще споживати за рахунок риби і птиці, а ще молочний продукт. Сьогодні найкраща дієта, яка пропонується всім людям, обов’язково включає молочні продукти. По-перше, вони дають більшу половину кальцію, який ми потребуємо.  По-друге,  у людей, які споживають три кисломолочні продукти на день з низьким вмістом жиру, суттєво менший ризик захворіти на серцево-судині хвороби, цукровий діабет.

 

Не варто НАЛЯГАТИ НА ранні овочі та фрукти, вирощені у теплицях


Треба заохочувати споживання овочів і фруктів у будь-якому вигляді. Ті, які зберігаються з осені, ті, які імпортуються, вирощуються в теплицях, морожені, консервовані – в них може бути дещо менший вміст вітамінів, але в овочах і фруктах головне не вітаміни, а харчові волокна. Вони і є найкориснішими для здоров’я. Наприклад, якщо людина п’є фруктовий або овочевий сік, вона насичуватиметься тільки вітамінами, але не буде одержувати необхідну кількість харчових волокон.  У результаті їх корисний вплив не буде отриманий та буде збільшений ризик захворювань на рак, атеросклероз, діабет. Навпаки, коли людина їстиме овочі та фрукти, які навіть  перезимували, то вона отримає повноцінну їжу. Не варто відмовлятись від ранніх овочів і фруктів. Проблема нітратів значно перебільшена, бо за останні 20 років не було жодних отруєнь нітратами.

 

Пророщені зерна — панацея від усіх хвороб


Вони не мають ніяких видатних переваг над звичайною рослинною їжею. Але є один нюанс, який стосується різних паростків. Звичайне миття може не видалити всі мікроорганізми, які у них містяться. До безпечності таких продуктів повинні бути підвищені вимоги Якщо зерна споживаються у сирому вигляді, то їх треба мити дуже ретельно. Але говорити, що пророщене зерно набагато краще за поживною цінністю ніж гречана каша або вівсянка, я не можу. Якщо люди захоплюються здоровою їжею, це дуже добре. Але якщо вони витрачають час, гроші і сліпо вірять в речі, які не відповідають дійсності, з цим не варто миритися.

ЗІ СВОГО РАЦІОНУ ВАРТО ВИЛУЧИТИ ПЕВНІ ПРОДУКТИ


Для всіх людей рекомендована здорова дієта, яка має декілька вимірів. Перший — калорійність повинна бути адекватна тим витратам енергії, які людина витрачає протягом доби за рахунок фізичної активності та основного обміну. Щоб це контролювати, варто дома мати ваги. Якщо вага тіла стабільно нормальна, то людина з’їдає адекватну кількість їжі.


Друге — це збалансованість найбільш корисних груп продуктів. Третій вимір — задоволення. Безумовно, є продукти, які окрім задоволення, нічого не дають — цукерки, солодкі напої, страви з жирного м’яса. Від них лише енергія. Однак немає підстав повністю виключати ці продукти зі свого раціону. Їх варто їсти не щодня. Якщо продукт дозволений і продається, людина може його споживати.


Здорова дієта повинна бути зручною. Роздільне харчування може стати щоденним способом харчування лише для людей, у яких багато вільного часу. Для інших готувати 10 разів на день їжу навряд чи можливо.


Харчування повинно бути матеріально доступним. Тут є хибна думка про те, що здорова їжа дорога. Якщо порівняти вартість вареної ковбаси з вартістю морської риби, то варена ковбаса набагато дорожча, але користі ніякою не несе.

НАВЕСНІ ПОТРІБНО ПРОВОДИТИ РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ


Розвантажувальні дні — це самообман. Коли людина їсть все підряд, а один день вона почистить свій організм, то ніякої користі від цього не буде. Людина або веде здоровий спосіб життя і дотримується здорової дієти, або ні. Піст, розвантажувальні дні, очистки нічого не дають. Я б не радив поститись дітям, вагітним, жінкам, які годують груддю, людям, у яких є серйозні хронічні захворювання.

БЕРЕЗОВИЙ СІК — ЖИВА ВОДА


Березовий сік — це просто солодка вода. У ньому немає ніяких речовин, які наближають його до живої води.

КАВА  НАВЕСНІ ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНА


На сьогодні не існує доказів того, що кава є нездоровим напоєм. Навпаки, її можна поставити на друге місце за корисністю. Дві-три порції кави на день достовірно зменшують ризик інфаркту, інсульту, цукрового діабету, цирозу печінки та інших небезпечних захворювань.

Отож, попри численну кількість різноманітних порад щодо харчування навесні, не варто забувати найголовнішого: берегти своє здоров’я треба протягом всього року.

 

 

Наталія АНТОНЮК Natanell Antoniuk

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини