MENU

За час "Великоднього перемир'я" загарбники здійснили 1512 обстрілів, населених пунктів зокрема

132 0

Сьогодні, 4 травня, в Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє прес-секретарка українського представника в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер

Українська сторона залишається відданою Мінським домовленостям і виконує всі взяті на себе зобов'язання, вирішення конфлікту можливе лише політико-дипломатичним шляхом.

Ескалація на Донбасі продовжується та посилюється – як за кількістю обстрілів, так і за типами зброї, що застосовується. Є загиблі та поранені. За 34 дні, відколи було оголошено так зване "Великоднє перемир'я" (30 березня 2018-го – 2 травня 2018-го) українська сторона зафіксувала одне бойове зіткнення й 1512 обстрілів із боку НЗФ ОРДЛО, майже всі обстріли були прицільними. Було чотири обстріли населених пунктів.

25 квітня 2018 року порушень режиму припинення вогню було найбільше за все "Великоднє перемир'я" – 76 обстрілів, причому 43 рази було застосовано зброю, заборонену Мінськими угодами, зокрема, РСЗО "Град", танки, артилерію, міномети.

Незважаючи на неодноразові наполягання української сторони, делегація РФ відмовилася надати гарантії безпеки в районі Донецької фільтровальної станції її персоналові при здійсненні ремонтно-відновлювальних робіт і спостерігачам СММ ОБСЄ.

Читайте також: Більше обстрілів і жодного дня тиші: в Мінську підбили підсумки "великоднього перемир'я"

Для справжнього миру РФ має припинити постачати через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону техніку, зброю, пальне; забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно зі прилеглими до кордону районами, де у відповідності до домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року, мають бути створені зони безпеки під постійним спостереженням СММ ОБСЄ.

Розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської може відбутися за умови дотримання з боку ОРЛО семиденного періоду тиші. Зі свого боку українська сторона повністю виконує взяті на себе зобов'язання.

Українська сторона ще раз підтвердила готовність звільнити 23 громадян РФ, які перебувають в установах української пенітенціарної системи за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, у відповідь на звільнення українських політв'язнів, яких загратовано в РФ. Ми досі не отримали відповіді представників РФ щодо цієї ініціативи. Також українська сторона висунула чергову ініціативу для звільнення заручників з ОРДЛО.

На всіх етапах звільнення людей міжнародні гуманітарні організації мають здійснювати прискіпливий моніторинг того, що відбувається, зокрема, мати безперешкодний доступ до незаконно утримуваних осіб.

Тристороння контактна група відзначила як позитивний факт відновлення мобільного зв'язку приблизно на 70% території ОРДО. Цю роботу слід продовжити, її результати потрібні сотням тисяч мирних мешканців по обидва боки лінії розмежування. Це питання було ключовим під час засідання підгрупи із соціально-економічних питань.

Українська сторона погодила всі параметри відновлювальних робіт мостового переходу у Станиці Луганській і передала їх представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини